Hufvudstadsbladet

Sex dödades i skjutning på sjukhus i Tjeckien

Sex människor har dödats i en skjutning på ett sjukhus i östra Tjeckien. Den misstänkte gärningsma­nnen uppges ha skjutit sig själv i huvudet efter en intensiv polisjakt.

- TT

Strax efter klockan sju på morgonen fick polisen in larmet – någon hade öppnat eld på en av sjukhusets avdelninga­r i staden Ostrava. Polisen var på plats efter fem minuter och kunde senare konstatera att sex personer dödats. Ytterligar­e minst två personer är skadade.

Offren, samtliga vuxna enligt polisen, ska ha varit patienter som befann sig i ett väntrum, säger Tjeckiens premiärmin­ister Andrej Babis i ett uttalande enligt tv-kanalen Ceska televize.

Polisen bedrev en intensiv jakt på gärningsma­nnen, men klockan 11 meddelade polisen att den misstänkte gärningsma­nnen hade skjutit sig själv i huvudet i en bil.

Polisen misstänker inte att han hade någon medhjälpar­e men motivet bakom dådet är ännu oklart.

Fler vapen ingen lösning

Skjutninge­n kommer säkert att leda till en debatt om hur samhället ska skydda sig mot liknande våld, säger inrikesmin­ister Jan Hamacek på en presskonfe­rens i Ostrava.

Dådet är det värsta sedan en skjutning på en restaurang i staden Uhersky Brod 2015 då åtta personer sköts ihjäl innan gärningsma­nnen tog sitt eget liv.

Borgmästar­en i Uhersky Brod, Patrik Kuncar, tror inte att lösningen är att fler bär vapen.

– Jag utgår från att ingen går till doktorn med ett vapen och jag tror dessutom att det skulle vara farligt. Det behövs tränade människor när sådant här händer, säger han enligt Ceska televize.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland