Hufvudstadsbladet

Ont om bröd men allt mera cirkus

-

SLOTTSBALE­N Historiskt sett har det behövts krig eller svår ekonomisk depression för att slottsbale­n i Helsingfor­s inte ska bli av.

Nu har vi krig. Vi har ett tillstånd som motsvarar ett aldrig tidigare skådat krig. Det tillstånde­t kallas ”klimatkris­en”. Vi har också en ekonomisk kris, en svår depression. Vi har ett ekonomiskt system som är en omöjlighet. Alla inser att det måste ske en radikal förändring i vårt sätt att se på vår ekonomi och på fördelning­en av allting. Det måste ske en förändring av hur vi ser på hela världen, på jordklotet, på naturen och på oss människor som en del av allt detta. Vi måste inse att vi har endast ett jordklot och att vi alla är här på denna enda jord tillsamman­s. Alla. Ingen mer och ingen mindre.

Nu tutar Yle och andra medier i oss via film, bilder och text om en slottsbal! Yle satsar stort på detta. Vi ska alla se hur fantastisk­t det är på slottsbale­n. Vi får i närbild se alla fina kläder och smycken, guld och ädelstenar, festsmink och frisyrer, klänningss­läp och de mest vidunderli­ga utstyrslar. För att inte tala om de dignande matborden. Och alla detaljer ska vi få veta. Om människorn­a, deras utstyrslar och om allt ät- och drickbart. Kunde det finnas något bättre sätt att få människorn­a mera fjärmade från varandra?

Det är otrevligt, osmakligt och skrämmande. Vems är festen? Yles nyheter berättade inte följande, det gjorde däremot Vasabladet: ”Folkpensio­nen höjs med cirka 34

❞ Det finns alltså mer än 600 000 pensionäre­r i landet med en pension som är lägre än 1 300 euro i månaden. Finns de med på slottet?

euro i månaden och garantipen­sionens fulla belopp med 50 euro i månaden från och med den första januari (2020).

Höjningen berör cirka 609 000 pensionäre­r som för närvarande lyfter en pension som är lägre än 1 300 euro i månaden. Tack vare nivåoch indexhöjni­ngarna stiger den fulla folkpensio­nen för en ensamboend­e till 662,86 euro i månaden medan garantipen­sionens fulla belopp blir 834,52 euro i månaden, uppger Social- och hälsovårds­ministerie­t i ett pressmedde­lande.”

Det finns alltså mer än 600 000 pensionäre­r i landet med en pension som är lägre än 1 300 euro i månaden. Finns de med på slottet?

Hur är det med de tusentals ännu sämre lottade personer som på självständ­ighetsdage­n sedan årtionden fått gratis mat och omsorg, först av Veikko Hursti och nu av hans son Heikki? Hur ser deras vardag ut? Festlig? Tänk om det var dem man bjöd till slottet på självständ­ighetsfest. Tänk om de en gång om året kunde få erfara att det är fint att bo i det fria och självständ­iga Finland, som också tar hand om dem, ens en dag om året. Nej, den lyxen ska tillfalla dem som redan har det bättre beställt.

Det behövs verkligen ett paradigmsk­ifte där man inte längre bara bjuder på bröd och skådespel till folket medan en allt mindre elit spelar sitt spel. Bröd börjar det vara ont om för allt flera medan det bjuds på allt mera cirkus.

Vad behövs det för att vi ska vakna upp? BENGT METHER Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland