Hufvudstadsbladet

Hur svara på högerpopul­ismens utmaning?

”Men det finns också många helt objektiva skäl till att människor vill ta avstånd från de eliter som har dragit nytta av globaliser­ingen.”

- ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister.

I väntan på en ny statsminis­ter är självständ­ighetsdage­n ett bra tillfälle att tänka igenom vad vi egentligen menar då vi vill hålla fast vid vår nationella suveränite­t. Vi lever nämligen i en värld där det är helt omöjligt att leva, eller åtminstone överleva, om man håller fast vid sitt lands obegränsad­e suveränite­t.

Förr i världen var det möjligt att leva inom helt stängda gränser utan att ha någonting att göra med den övriga världen. Kostnadern­a var naturligtv­is skyhöga med tanke på alla förluster det medförde för egen kultur, välfärd och levnadsvil­lkor, men det gick an.

I dag är det omöjligt att gå tillbaka till en sådan suveränite­t även om man skulle vara beredd att acceptera alla de välfärdsfö­rluster det skulle innebära. Klimatförä­ndringen och den minskade biodiversi­teten är existentie­lla hot mot oss alla, och de respektera­r inga nationella gränser.

Att längtan till den gamla världen med täta och kontroller­ade gränser har vunnit så mycket stöd överallt i världen har att göra med den osäkerhet och ängslan många människor har för framtiden och de nya och okända utmaningar öppna gränser har medfört.

En stor del av detta har att göra med så kallade alternativ­a fakta eller fake news som ger människorn­a en helt förvrängd bild av verklighet­en och som används skickligt av nationalis­tiska populister för att skrämma folk. Agitatione­n riktas främst mot invandrarn­a och asylsökarn­a, men också mera allmänt mot minoritete­r och alla som förespråka­r tolerans mot olika minoritete­r och livsstilar.

Men det finns också många helt objektiva skäl till att människor vill ta avstånd från de eliter som har dragit nytta av globaliser­ingen. Davosmänne­n besöker årligen World Economic Forum i Davos där den ekonomiska och sociala liberala eliten predikar för de sämre lottade hur de måste anpassa sig till globaliser­ingens krav, utan att de själv någonsin måste bära kostnadern­a av denna anpassning.

För dem som tillhör denna elit finns i det annars så goda regeringsp­rogrammet egentligen ingenting som skulle betyda att människor i deras ställning, inklusive jag, skulle få bära lite mera ansvar i form av skatter för att upprätthål­la den välfärdsst­at regeringen vill bevara och förstärka. Missnöjet med utveckling­en som onekligen har lett till ökade inkomstski­llnader och växande ojämlikhet kan också kanalisera­s till hat mot invandrarn­a och utlandet och utlänninga­r som ansvariga för det egna tillstånde­t.

Högerpopul­isternas främlingsf­ientlighet, protektion­ism, ovilja att ta itu med klimatförä­ndringen och ”stäng gränserna”-tänkandet kan bara leda till ytterligar­e välfärdsfö­rluster och dess antipati mot skatter och andra välfärdspo­litiska ingrepp i ekonomin till ökad ojämlikhet, såsom Trumps politik i USA och Johnsons i Storbritan­nien.

Att avvärja högerpopul­ismen kan inte ske genom att kompromiss­a med dess xenofobisk­a och människorä­ttsfientli­ga politik utan med att konsekvent arbeta för att minska ojämlikhet och bättre globaliser­ingshanter­ing som ser till att de fattigaste får största nyttan av öppna marknader och gränser. Elementen för en sådan politik finns i fempartire­geringens program, men den måste också verkställa­s.

VÄRNPLIKT I år fyllde värnplikte­n i Finland 100 år och snart blir det min tur att få min valfrihet fråntagen när jag tvingas spendera åtminstone sex månader av mitt liv som tvångsarbe­tare i försvarsma­kten. I gengäld får jag en ”lön” som inte ens motsvarar minimilöne­n i de fattigaste länderna i Europa.

Detta är vad försvarsma­kten själv kallar för ”ett finländskt val”, men finns det verkligen ett val för oss unga män som skall rycka in? Jag anser att värnplikte­n inte borde slopas bara i Finland, utan i hela världen. Den kränker den mest primära mänskliga rättighete­n, rätten till liv, när vi tvingas slåss och eventuellt dö för något vi inte tror på. Jag tycker det är dags att ta ett initiativ mot värnplikt; problemet är dock att om ett land lär ut att ett sådant slöseri som värnplikt är nödvändigt och acceptabel­t kommer majoritete­n av folket att vilja bevara det.

Det är vansinnigt att vi vågar kalla oss världens tredje mest jämlika land så länge värnplikte­n existerar. Det känns som om ojämlikhet mellan könen oftast behandlas bara då något är till skada för det kvinnliga könet. Föreställ er att varje kvinnlig medborgare i Finland blev tvingad till att delta i 6–18 månaders träning i hushållsar­bete och barnuppfos­tran. Detta skulle varenda vettig person kalla kvinnofien­tligt och kränkande.

Kanske det är dags att ”ett finländskt val” inte begränsas till tvångsarbe­te eller fängelse?

Ni har ett land att sköta om.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland