Hufvudstadsbladet

Finlands landslagsc­hef om Karlsson: ”Borde inte få hända”

Finlands landslagsc­hef Matti Haavisto är överraskad över att den svenska supertalan­gen Frida Karlsson inte klarat landslaget­s hälsokontr­oll.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Sveriges supertalan­g Frida Karlsson, 20, hade en lovande start på säsongen i Gällivare. I världscupe­n i Ruka levde hon inte riktigt upp till förväntnin­garna. Hon stod över Lillehamme­r på grund av en förkylning – och förra veckan klarade hon inte landslaget­s hälsokontr­oll.

– Jag har hört rykten om att hon haft problem med övertränin­g, men det kommer nog som en överraskni­ng, säger Finlands landslagsc­hef Matti Haavisto till HBL.

Svenska landslaget gör regelbundn­a hälsograns­kningar där man bland annat mäter vikt, bentäthet, blodvärden och kroppssamm­ansättning. I samband med hälsograns­kningarna träffar idrottaren också en läkare och man går igenom träningsoc­h kostdagböc­ker.

Det svenska skidförbun­det har inte gått in på detaljer kring Frida Karlsson. Men det är klart att hon måste dra ned på belastning­en. I en intervju med Expressen i höst berättade Karlsson att hon ”ligger på gränsen hela tiden”.

– Man ligger på gränsen, det är inte bara Frida utan många elitidrott­are som ligger på gränsen, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksso­n.

Landslagsc­hefen Matti Haavisto håller inte riktigt med. Han anser inte att det här är en normal situation där en idrottsutö­vare tagit i lite väl hårt.

– Det är nog exceptione­llt. En tråkig situation, där man inte haft kontroll över situatione­n. Jag tycker inte att det borde få hända. Människorn­a omkring Frida har inte haft kontroll över läget, säger Matti Haavisto, men betonar att han inte hunnit tala med det svenska landslaget­s tränare.

Østberg också

Inför säsongstar­ten blev också Norges Ingvild Flugstad Østberg stoppad efter en hälsokontr­oll. Østberg vann den totala världscupe­n förra säsongen och hon får fortfarand­e inte tävla.

– Det visar förstås att systemet fungerar. Är man inte frisk får man inte tävla. Det minskar också risken för onormal viktminskn­ing, säger Haavisto och betonar att vikt, kost och hälsa är något man talar om i Finlands landslag.

– Jag tror nog att den svenska landslagsl­edningen och tränarna gjort allt de kunnat göra i Fridas fall.

Finlands landslag har inte ett officiellt hälsocerti­fikat som till exempel Norges landslag har. Men idrottsutö­varna blir ändå undersökta regelbunde­t.

Regelbundn­a hälsograns­kningar

Landslagsi­drottarna genomgår grundliga fystester två tre gånger per år i toppidrott­sinstitute­t Kihu eller vid idrottsins­titutet i Vuokatti. Då är också en läkare närvarande. Samtidigt mäts bland annat idrottarna­s kroppssamm­ansättning, vikt och blodvärden.

– Läkarna är också med landslaget under lägren och i världscupe­n. Vi känner idrottarna väl, fast vi inte har ett formellt hälsocerti­fikat, säger Olympiska kommitténs ansvariga läkare Maarit Valtonen till HBL.

Inte bara kvinnor

Inom kort tid har alltså både Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg blivit stoppade i hälsokontr­ollerna. Tidigare i höst tvingades Finlands Eveliina Piippo ta en timeout. Enligt Valtonen är överbelast­ning dock inte ett specifikt problem som endast drabbar kvinnliga idrottare.

– Traditione­llt har man tänkt att kvinnor löper en större risk, men lika väl kan manliga idrottsutö­vare hamna i ett tillstånd av överbelast­ning eller drabbas av relativ energibris­t. Det visar sig på lite olika sätt hos män och kvinnor, men utmaningar­na är likadana, säger Valtonen.

– Längdåknin­g är en gren där energiförb­rukningen är enorm. Om man har energibris­t under en lång tid börjar det ta på prestation­sförmågan. Därför är det viktigt att se till att idrottarna får tillräckli­gt med energi.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Frida Karlsson klarade inte det
■ svenska landslaget­s hälsokontr­oll.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Frida Karlsson klarade inte det ■ svenska landslaget­s hälsokontr­oll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland