Hufvudstadsbladet

Putin anser att det finns skäl att överklaga domen

President Vladimir Putin anser att beslutet att stänga av rysk idrott från OS och VM är politiskt och att det finns skäl att överklaga. I USA hävdar man i stället att straffet är för milt.

- TT

I samband med Paris-mötet med företrädar­e för Ukraina kommentera­de Putin Wadas beslut att stänga av rysk idrott i fyra år på grund av dopningsfö­rseelser. Han sade att beslutet skadade de olympiska rättighete­rna.

– Det finns inget att förebrå Rysslands olympiska kommitté för, och om det inte finns något att förebrå dem för borde landet få delta under sin egen flagga, säger Putin enligt AFP.

Ryska idrottare kan få ställa upp i OS och i de olika världsmäst­erskapen om de kan bevisa att de är rena från dopning och inte har ingått i något dopningspr­ogram – men då enbart under neutral flagg.

Så var fallet redan under OS i Pyeongchan­g 2018 och då deltog 167 ryssar. Det anser Travis Tygart, ordförande i USA:s antidopnin­gsorganisa­tion Usada, inte var verkningsf­ullt.

– Det var en fars och ett hån med en så stor delegation från Ryssland. Och vi vet att deras beteende inte har förändrats, säger han till Reuters.

– De har bara blivit mer uppmuntrad­e och mer flagranta varje gång som den internatio­nella antidopnin­gsrörelsen försöker få till stånd sanktioner. Ska vi bara sticka huvudet i sanden och låtsas som att det inte händer och försöka att vända blad?

Wada har funnit 145 misstänkta dopningsfa­ll bland den ryska antidopnin­gsorganisa­tionen Rusadas testdata. Man har dessutom kunnat se att mängder med uppgifter har raderats. Ryssland har tre veckor på sig att acceptera Wadas dom, eller överklaga till idrottens skiljedoms­tol Cas.

 ?? FOTO: CHARLES PLATIAU/AP-TT ?? Vladimir Putin.
■
FOTO: CHARLES PLATIAU/AP-TT Vladimir Putin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland