Hufvudstadsbladet

Rysk höjdstjärn­a anklagar makthavare

- TT-AFP

Wada har stängt av rysk idrott i fyra år för dopning. Nu skriver höjdhoppar­stjärnan Marija Lasitskene ett öppet brev där hon anklagar makthavare i Ryssland för situatione­n. ”Vem ska ge tillbaka till mig det jag har förlorat?” skriver hon.

Lastiskene var guldfavori­t inför OS 2016, men fick inte tävla då ryska friidrotta­re stängdes ute från Rio. Året därpå fick hon tävla igen internatio­nellt, men enbart under neutral flagg.

Så lär också bli fallet i OS i Tokyo nästa år.

Internatio­nella friidrotts­förbundet har förbjudit ryska friidrotta­re att tävla under rysk flagg sedan 2015. Och nu har även Internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada stängt av ryska idrottare från att tävla under rysk flagg i OS och VM på grund av fortsatta dopningsav­slöjanden och raderad dopningste­stdata.

Vill ha svar

Lasitskene söker nu svar från ryska idrottsled­are och andra makthavare hur utbredd och statsstödd dopning fått fortgå i landet i flera år efter avslöjande­na 2015.

”Har vi gjort någon intern utredning? Vem straffades? Varför använder våra idrottare fortfarand­e förbjudna substanser och varför arbetar fortfarand­e tränare som fällts för dopning samtidigt som ansvariga förfalskar dokument? skriver hon.

”Jag skulle vilja veta vad idrottsmin­isteriet och Rysslands olympiska kommitté har gjort för att skydda mig? Ni har skapat så många kommission­er men jag kan inte hitta några rapporter om vad de har åstadkommi­t. Vems fel är det? Och vem ska ge mig tillbaka det jag har förlorat?”

Byter inte nation

Lasitskene, världsmäst­are 2015, 2017 och 2019, har tidigare sagt att det är mentalt svårt att tävla som neutral, men hon tänker inte byta nationalit­et. Även i samband med EM 2018 anklagade hon ryska idrottshöj­dare för att inte ha gjort tilläcklig­t för att sanktioner­na ska hävas.

 ?? FOTO: MATTHIAS SCHRADER/AP ?? Marija Lasitskene under EM 2018.
FOTO: MATTHIAS SCHRADER/AP Marija Lasitskene under EM 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland