Hufvudstadsbladet

Norwich vill bli favorit i Finland

Teemu Pukkis klubb Norwich City fortsätter sitt projekt att etablera sig som finländarn­as Premier League-klubb. Bland annat genom att hålla träningslä­ger för juniorer nästa sommar.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Att Teemu Pukki är den populärast­e finländare­n i staden Norwich har redan länge varit klart. Hans förra säsong var en fantastisk fullträff då han putsade prisbordet i engelska Championsh­ip och tog sitt Norwich City till Premier League. Den ödmjuka finländare­n älskas av ett fotbollsto­kigt och EM-febrigt Finland – något som Norwich City också lagt märke till. Plötsligt har klubben fått en finländsk supporterb­as.

– Det har varit en otrolig resa. Sedan sommaren har popularite­ten i Finland växt massor och ni är nu i särklass vårt näst största marknadsom­råde, berättar Sam Jeffery, chef för kommersiel­l verksamhet hos Norwich City.

– Det är finländare på varje match på hemmaarena­n Carrow Road. Vi har en otrolig relation med Finland.

Det är därför Norwich City har valt att fortsätta sin satsning i Finland. Tidigare i höst öppnade Premier League-klubben en popup-affär i köpcentret Kampen i centrala Helsingfor­s där personalen överrumpla­des av Pukkifans som köpte allt som hade något med den finländska stjärnan att göra.

Kommande fredag och lördag finns Pukki- och Norwichpry­lar till salu i Kampen igen.

– Det var en stor överraskni­ng och en stor succé. Vi underskatt­ade kunderna. Vi hade bara två försäljare som inte hann ha en endaste paus under hela den nio timmar långa arbetsdage­n och till slut var medlemmar från vårt medieteam, som filmade en dokumentär­film, tvungna att hjälpa till. Det var helt otroligt. Folk frågade när vi kommer tillbaka? Är ni här före jul? Ska ni öppna en butik? Det gav oss en klar anledning att komma tillbaka. Det finns inga skäl att tro att det inte blir lika populärt kommande helg. Vi lär komma tillbaka näst år om det fortsätter så här, säger Jeffery.

I höst sålde Norwichs popup-affär prylar, spelskjort­or och övriga varor för cirka 100 000 euro på två dagar – för 10 000 euro på i dess webbshop och för nästan 90 000 euro i köpcentret.

– Visst spelar den ekonomiska faktorn en roll men det är inte den stora orsaken. Den stora orsaken är att fotbollsju­niorer skulle ha Norwich Citys spelskjort­or och halsdukar och se klubben som deras, säger Ben Tunnell, chef för kommersiel­l utveckling.

Ordnar juniorläge­r

Jeffery, Tunnell och klubbens operativa chef Ben Kensell har diskuterat med finländska fotbollspr­ofiler

Det är finländare på varje match på hemmaarena­n Carrow Road. Vi har en otrolig relation med Finland. Sam Jeffery chef för kommersiel­l verksamhet hos Norwich City.

och -aktiva och kommit fram till att det finns en beställnin­g för ”en egen finländsk” Premier League-klubb.

– Ingen Premier League-klubb har någon stor supporterb­as i Finland. Ingen klubb har haft något större projekt här. Vi ser en stor potential, säger Kensell.

– Vi vill etablera Finland som vårt hem borta hemifrån. Ännu länge efter Teemus tid i Norwich vill vi vara klubben som framtidens finländska spelare vill spela för. Vi hoppas Finland älskar Norwich lika mycket som Norwich älskar Pukki, säger Tunnell.

Norwich Citys samarbete på finländsk mark fortsätter nästa år också konkret på fotbollspl­anen. Premier League-klubben ordnar sommarläge­r bland annat i Eerikkilä i slutet av juni. Då får juniorer träna under ledning av den brittiska klubbens tränare.

– Fotbollslä­ger är ett naturligt nästa steg då vi utvidgar vår verksamhet i Finland. Unga spelare får en möjlighet att uppleva hur det är att träna med coacher från en Premier League-klubb och få chansen att kunna följa Teemus fotspår. Efter lägret belönas några spelare med en resa till Norwichs träningsan­läggning där de får träffa Teemu, säger Tunnell.

– Vi hoppas ju också kunna hitta en nästa Teemu Pukki.

Norwich City går ut med mera info om sommarens fotbollslä­ger i januari.

 ?? FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP ?? Norwich vill att Teemu Pukkis popularite­t ska leda till att laget
■ blir en publikfavo­rit i Finland.
FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP Norwich vill att Teemu Pukkis popularite­t ska leda till att laget ■ blir en publikfavo­rit i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland