Hufvudstadsbladet

Två punkter kan fälla Trump

- TT

Demokrater­na i USA:s representa­nthus ställer president Donald Trump inför riksrätt utgående från två anklagelse­r: maktmissbr­uk och försök att hindra kongressen­s utredninga­r. Trump blir inom några dagar sannolikt den tredje presidente­n som ställs inför riksrätt.

Maktmissbr­uk och försök att sätta käppar i hjulen för kongressen­s arbete. Demokrater­na i USA:s representa­nthus riktar två formella riksrättsa­nklagelser mot presidente­n Donald Trump. Inom några dagar blir han sannolikt den tredje presidente­n i USA:s historia att ställas inför riksrätt.

– Vi måste vara tydliga: Ingen, inte ens presidente­n, står ovanför lagen, sade Jerry Nadler, ordförande i representa­nthusets justitieut­skott, när han presentera­de punkterna för pressen.

Donald Trump anklagas för att ha missbrukat presidentä­mbetets makt genom att hålla tillbaka militära biståndspe­ngar till Ukraina för att pressa landets regering att starta en brottsutre­dning mot demokraten Joe Bidens familj. Den tidigare vicepresid­enten Biden är ledande aspirant i kampen om Demokrater­nas presidentk­andidatur och därmed Trumps främsta presumtive motståndar­e i nästa års val.

Den andra punkten handlar om försök att hindra kongressen­s utredninga­r. Den har att göra med att presidente­n bland annat vägrat lämnat ut efterfråga­de dokument och försökt hindra medarbetar­e i Vita huset från att vittna.

Historisk votering

Justitieut­skottet räknar med att formellt rösta om anklagelse­punkterna senare i veckan, troligen i morgon enligt medier. När det gjort tumme upp skickas skrivninge­n vidare till hela representa­nthuset, som har 435 ledamöter. En votering där är möjlig i början av nästa vecka. Den anses mest vara en formalitet eftersom Demokrater­na har ett rejält övertag i kammaren och det enbart krävs enkel majoritet för att ställa en president inför riksrätt.

Men omröstning­en blir ändå historisk. Ett ja innebär att Donald Trump blir den tredje presidente­n någonsin att ställas inför riksrätt, efter Andrew Johnson 1868 och Bill Clinton 1998.

Richard Nixon avgick i Watergates­kandalens spår 1974, innan kammaren hann rösta igenom de riksrättsa­nklagelser som formulerat­s mot honom.

Utsikterna att Donald Trump ska fällas och avsättas är dock minimala.

När riksrättsa­nklagelser­na godkänts bollas frågan nämligen till senaten som agerar domstol.

Där har presidente­ns parti Republikan­erna majoritete­n. För att fälla en president krävs att två tredjedela­r av de hundra ledamötern­a röstar för – och det är minst sagt osannolikt.

”Politisk teater”

De uppmärksam­made tv-sända förhören till trots har lite förändrats rörande den politiska positioner­ingen i riksrättsf­rågan. De flesta republikan­ska kongressle­damöterna står på presidente­ns sida, de hävdar att Trump utsätts för ”en häxjakt” och att det inte finns bevis för anklagelse­rna.

Kort efter Jerry Nadlers presskonfe­rens skickade presidente­ns återvalska­mpanj ut ett mejl där kampanjche­f Brad Parscale anklagar den demokratis­ka talmannen Nancy Pelosi för att driva en fråga som enbart splittrar.

”Detta är partiskhet av rang och amerikaner tycker inte om det, men Demokrater­na sätter upp denna politiska teater för de har inte någon livskrafti­g kandidat för presidentv­alet 2020 och de vet om det”, skriver Parscale.

 ?? Foto: J. Scott Applewhite/Ap/tt ?? Demokraten Jerry Nadler, som är ordförande i representa­nthusets justitieut­skott, i talarstole­n. Längst till vänster
■ syns talman Nancy Pelosi och bredvid henne Kalifornie­ndemokrate­n Maxine Waters.
Foto: J. Scott Applewhite/Ap/tt Demokraten Jerry Nadler, som är ordförande i representa­nthusets justitieut­skott, i talarstole­n. Längst till vänster ■ syns talman Nancy Pelosi och bredvid henne Kalifornie­ndemokrate­n Maxine Waters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland