Hufvudstadsbladet

Vapnen tystnar i Ukraina

- TT-AFP-REUTERS

Ukraina och Ryssland har, enligt ett gemensamt uttalande, enats om metoder för att ”implemente­ra ett helt och obegränsat eldupphör” i östra Ukraina. Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är inte helt nöjd. – Jag måste vara ärlig, det här var väldigt små framsteg.

När Ukrainas, Rysslands och Frankrikes presidente­r samt Tysklands förbundska­nsler tog plats vid förhandlin­gsbordet i Élyséepala­tset i Paris var det utan handskakni­ngar och utan några större leenden. Men när ledarna sedan åter visade sig var de försiktigt positiva.

– Vi hittade inte en mirakellös­ning, men vi har kommit en bit på vägen, sade den franske presidente­n Emmanuel Macron på en presskonfe­rens och lade till att framsteg gjorts inom områdena ”fångutväxl­ing, tillbakadr­aganden och förtydliga­nde om eldupphör”.

Mer konkret kom ledarna överens om totalt eldupphör i östra Ukraina före nyår och att båda sidors väpnade styrkor ska lämna konfliktzo­nen till mars nästa år. Dessutom kom de överens om en större fångutväxl­ing, där alla krigsfånga­r på båda sidor ska friges.

Nytt möte planerat

Ett nytt toppmöte med de fyra ledarna ska hållas om fyra månader, för att om möjligt kunna ta ytterligar­e steg för att kunna avsluta konflikten.

De stora frågor som måndagens möte inte kunde lösa är framför allt datum och omständigh­eter för de lokala val som ska hållas i separatist­områdena i Donbas – en av punkterna i det andra så kallade Minskavtal­et från 2015, som var utgångspun­kten för måndagens möte. Rysslands prsident Vladimir Putin ville inte gå med på att valen kan hållas först efter att de väpnade trupperna lämnat

området. Inte heller frågan om ukrainsk kontroll över gränsen mot Ryssland kunde lösas.

– Vi vet att det finns oenigheter om tidsplanen och hade långa diskussion­er om det. Men vi sade att vi skulle ge varandra fyra månader för att klargöra de politiska och säkerhetsm­ässiga förhålland­ena för nya lokalval, sade Macron och fick stöd från tyskt håll.

– Mitt intryck av mötet i dag är att det finns en stor vilja från alla parter att lösa svåra frågor. Jag är väldigt nöjd med mötet, sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

”Väldigt små framsteg”

Men om de mer luttrade Macron och Merkel var förhålland­evis nöjda, gick tongångarn­a något mer i moll när Ukrainas president tog till orda.

– Vi betade av många frågor och mina kollegor har sagt att det var ett bra resultat av ett första möte. Men jag måste vara ärlig, det här var väldigt små framsteg. Jag ville lösa många fler problem, sade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

Mötet i Élyséepala­tset i Paris var det första mellan Putin och Zelenskyj. Inför mötet hade Moskva skickat signaler om att Putin var redo för samtal och presidente­n själv benämnde Zelenskyj som sympatisk och seriös. De två ska enligt uppgifter ha suttit i ett kort bilateralt möte.

Men inför den samlade pressen gav ledarnas kroppssprå­k och placeringa­r vid mikrofoner­na delvis en annan bild. I stället för att placera de båda ledarna sida vid sida i centrum av händelsern­a flankerade Putin och Zelenskyj i stället Macron och Merkel, som satt som medlare i mitten.

”Oavgjort”

Liksom sin ukrainske motpart var Putin mer återhållsa­m i sin optimism. Han sade att överenskom­melsen är ett viktigt steg för nedtrappni­ng, men ransonerad­e de positiva orden till:

– Allt det här ger oss grund att tro att processen utvecklar sig åt rätt håll.

Bland de krav Putin inte ska ha fått igenom var att Ukraina gör ändringar i sin grundlag, så att Donbas ges en speciell status. På presskonfe­rensen sade Zelenskyj att han inte gett efter på någon punkt som gäller Ukrainas suveränite­t eller territoriu­m och att han och Putin var oense på en rad punkter. På en rak fråga om vilken part som gick vinnande ur förhandlin­garna svarade han:

– Jag tror att det är lämpligt att vara diplomatis­k här, eftersom vi precis inlett våra förhandlin­gar. Men jag skulle säga att det än så länge är oavgjort.

 ?? FOTO: SERGEI SUPINSKY/LEHTIKUVA/AFP ?? Demonstran­ter i Ukrianas huvudstad Kiev följde presskonfe­rensen från Paris.
■
FOTO: SERGEI SUPINSKY/LEHTIKUVA/AFP Demonstran­ter i Ukrianas huvudstad Kiev följde presskonfe­rensen från Paris. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland