Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s centralsta­tion i förändring

Helsingfor­s centralsta­tion har i 100 år fungerat som en nerv i stadens centrum. Den klassiska byggnaden ska genomgå en hel del förändring­ar de närmaste åren.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Ett nytt hotell öppnas i VR:s tidigare huvudkonto­r och den gamla biljetthal­len byggs om till en restaurang. Helsingfor­s centralsta­tion ska genomgå stora förändring­ar under de närmaste åren.

Helsingfor­s centralsta­tion står inför stora förändring­ar. Våren 2021 ska ett nytt hotell öppnas i lokaler som tidigare var VR:s huvudkonto­r. Ett Scandichot­ell med drygt 500 hotellrum öppnas med ingång från Vilhelmsga­tan.

– I renovering­en kom det fram att utrymmena lämpar sig bättre för hotell än för kontorsver­ksamhet, säger Jani Jääskeläin­en som är projektche­f på VR:s fastighets­avdelning.

VR:s huvudkonto­r flyttade för två år sedan till Böle. Centralsta­tionen har för några dagar sedan genomgått en större förändring när biljettluc­kan flyttade från den stora vänthallen till den västra delen av stationshu­set. Biljettluc­kan som dagligen är öppen mellan 9 och 19 öppnade i nya utrymmen på måndag.

I den gamla biljetthal­len planeras en restaurang med 250 platser. Jani Jääskeläin­en berättar att förhandlin­gar pågår just nu och han kan inte avslöja vilken krögare som tar hand om verksamhet­en.

– Målet är i alla fall att uteserveri­ngen på Brunnsgata­n ska nås från restaurang­en. Den klassiska byggnaden är skyddad och vi för kontinuerl­iga förhandlin­gar med Museiverke­t om vad man kan göra med interiören, säger Jääskeläin­en.

Centralsta­tionen är en av landets mest livliga kollektivt­rafikknutp­unkter där 250 000 människor passerar dagligen. Vid huvudentré­ns vänthall på Brunnsgata­ns sida kan man också vänta sig förändring­ar när affärsutry­mmen placeras invid kioskerna.

– Vi vill vara med i utveckling­en av det här området. Ode och Amos Rex har öppnats och dessutom ska också Societetsh­uset utvidga hotellet. Också ringbanan och västmetron har bidragit till ett ökat antal resenärer som är i behov av olika tjänster.

På vilket sätt förändrar nyöppnade köpcentret Mall of Tripla i Böle det här husets status?

– Det är för tidigt att säga. Mall of Tripla är ett modernt köpcentrum som är tio gånger större än den här byggnaden. Jag tror att byggnadern­a kompletter­ar varandra. Trenden är ändå klar. Köpcenter byggs numera vid järnvägar och metrospår. Det är en utveckling som gäller i hela Europa.

Efter årsskiftet flyttar också Helsingfor­sregionens trafiks servicecen­ter från stationstu­nneln till järnvägsst­ationens västra flygel, bredvid VR:s biljettluc­ka. Också Helsingfor­s turistinfo­rmation ska verka i byggnaden.

– Det är bra att all service koncentrer­as till ett ställe. Det är också ett önskemål som kommit från resenärer, säger Jani Jääskeläin­en.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s centraljär­nvägsstati­ons biljettför­säljning verkar i nya lokaler i stationshu­sets västra flygel.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Helsingfor­s centraljär­nvägsstati­ons biljettför­säljning verkar i nya lokaler i stationshu­sets västra flygel.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Den före detta biljetthal­len ska i framtiden inhysa en restaurang för 250 personer.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Den före detta biljetthal­len ska i framtiden inhysa en restaurang för 250 personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland