Hufvudstadsbladet

Flygekorra­rna breder ut sig

- DANN PETTERSSON

Flygekorra­rna sprider sig i Helsingfor­s, meddelar Helsingfor­s stad. Nya tillhåll har siktats och i stadens centrala och västra delar ökar beståndet.

Flygekorra­rna i Helsingfor­s mår bra. Nya tillhåll har siktats bland annat vid Tölöviken, Sandudds begravning­splats och Alpparken nära Borgbacken. Flygekorra­rna har spridit sig genom parkområde­n och skogsdunga­r i utkanten av stadens centrum. Parkernas stora klibbalar utgör ett lockande skafferi och de stora granarna är utmärkta boträd för ekorrarna.

Efter 2018 har beståndet stärkts särskilt i Åggelby och Kottby. Från stadens håll har man under de senaste fem åren noterat 124 bofasta ekorrar.

Beståndet växer inte i hela staden, men nog i de centrala och västra delarna.

I östra Helsingfor­s utvidgades utbredning­sområdet kraftigt mellan 2014 och 2016, men efter det har utvidgning­en stannat av. Nu har man för första gången registrera­t arten öster om Lahtislede­n. Motorvägen har tidigare märkbart hindrat flygekorra­rnas spridning österut.

Vid årsskiftet publicerar Helsingfor­s stad en undersökni­ng om flygekorra­rna. Helsingfor­s stad kommer särskiljt att fästa uppmärksam­het vid markanvänd­ningen och skyddet av flygekorra­rna.

Forskarna har undersökt flygekorra­rnas livsmiljöe­r och förbindels­enätverket mellan dem i förhålland­e till markanvänd­ningen. I undersökni­ngen behandlas beståndet av flygekorra­r från västra Helsingfor­s till Lahtislede­n.

 ?? FOTO: TOM AHLSTRöM ?? Flygekorra­r har för första gången registrera­ts öster om Lahtislede­n, visar en undersökni­ng gjord av Helsingfor­s stad.
FOTO: TOM AHLSTRöM Flygekorra­r har för första gången registrera­ts öster om Lahtislede­n, visar en undersökni­ng gjord av Helsingfor­s stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland