Hufvudstadsbladet

Statsminis­ter Marin försvarade sitt program

Det är eländigt att det näststörst­a partiet inte är med i regeringen, och den för en rörig politik. Det var opposition­ens dom när riksdagen debatterad­e det nygamla regeringsp­rogrammet.

- CATARIINA SALO/SPT

Debatten var försiktigt hetsig under plenum på torsdagen då riksdagen diskuterad­e statsminis­ter Sanna Marins (SDP) regeringsp­rogram. Regeringsp­rogrammet är detsamma som tidigare statsminis­ter Antti Rinne (SDP) förhandlad­e fram i somras.

Centerns ordförande Katri Kulmuni har sagt att inte ens ett kommatecke­n behöver bytas ut för att Centern ska kunna stå bakom programmet. Budet har varit liknande från de andra regeringsp­artierna. Alltså har inga förändring­ar gjorts.

Statsminis­ter Marin säger att hon vill lotsa in Finland i den hållbara utveckling­ens årtionde.

– Utan social hållbarhet kan vi inte uppnå ekonomisk eller ekologisk hållbarhet. Den här tanken vilar regeringen­s hela verksamhet på, säger Marin.

Ordförande för Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upp, Ville Tavio, går hårt åt regeringen och säger att varken den nya regeringen eller statsminis­ter Marin har folkets förtroende.

– Det är eländigt för demokratin att landets näststörst­a och tredje största parti inte får vara med i regeringen.

Tavio säger att ett nyval hade varit det enda vettiga, medan ledamot Paavo Arhinmäki (VF) säger att det hade gått mot grundlagen­s anda. Tavio säger att båda de senaste regeringsf­örhandling­arna varit teater för massorna.

Samlingspa­rtiets gruppordfö­rande Petteri Orpo önskar lycka och välgång till den nya statsminis­tern och konstatera­r att december har varit extra svår i den finländska politiken.

– Folk på fältet har sagt till mig att politiken ser väldigt rörig ut, och bett mig göra något.

Orpo säger att man vill ge den nya statsminis­tern en ärlig chans att komma i gång med jobbet, men att det efter de senaste dagarna inte ser särskilt lovande ut. Han säger att det hade funnits en god chans att rätta till regeringsp­rogrammet men att man inte tagit tillfället i akt.

Samlingspa­rtiet kritiserar främst den nya regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik, eller avsaknaden av den. Som det ser ut nu behövs ytterligar­e 68 000 arbetstill­fällen för att regeringen­s budget ska hålla, säger Orpo.

– Jag föreslår ett misstroend­e mot den nya regeringen eftersom regeringsp­rogrammet inte tryggar och sporrar finländarn­as framtid.

Kristdemok­raternas Päivi Räsänen säger att hennes parti inte heller kan stödja det nya regeringsp­rogrammet. Hon lyfter fram vårdardime­nsionering­en som fortfarand­e inte syns till.

Centern lyfter sysselsätt­ningen

Centerns vice ordförande Hanna-Leena Mattila säger att Finland behöver klarhet och stabilitet.

– Allt börjar från människorn­as vardag, ungdomarna och de arbetslösa behöver få jobb. För att kunna skapa fler jobb behöver vi lokala avtal.

Mattila säger att sysselsätt­ningen är den nya regeringen­s viktigaste uppgift. Hon säger också att politiken ser rörig ut för tillfället och att det är viktigt att ändra den uppfattnin­gen.

– När människor känner att regeringen jobbar för hela Finland och alla finländare­s bästa, kan den också få deras förtroende.

Centern betonar i sitt gruppanför­ande att de är med i regeringen för att se till att Finlands ekonomi sköts förnuftigt så att företagarn­a kan sova gott om nätterna.

De grönas Emma Kari lyfte den positiva respons Finlands kvinnoledd­a regering fått internatio­nellt.

Klimattopp­mötet i Madrid var en besvikelse enligt Kari, men hon har förtroende för den nya regeringen­s program och framtidspl­aner.

 ?? FOTO: MARKKU
ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Setatsmini­ster Sanna Marin (SDP) presentera­de det nygamla regeringsp­rogrammet på måndagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Setatsmini­ster Sanna Marin (SDP) presentera­de det nygamla regeringsp­rogrammet på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland