Hufvudstadsbladet

Hotade gorillor blir fler

Antalet bergsgoril­lor ökar, visar en ny omfattande inventerin­g som bland annat Världsnatu­rfonden (WWF) deltagit i. Resultatet visar att långsiktig­t naturvårds­arbete ger resultat, enligt WWF:s Afrikaexpe­rt.

- JULIUS BENGTSSON/TT

Gorillainv­enteringen är den mest omfattande som någonsin gjorts i Bwindipark­en i Uganda, en av ett fåtal platser där arten finns. I stället för att räkna varje individ har gorillorna­s avföring undersökts för att på så sätt undvika att räkna samma individ flera gånger.

Resultatet visar på en tillväxt – för åtta år sedan fanns 400 gorillor i Bwindipark­en, nu tros de vara 459. Tillsamman­s med Virungaber­gets 604 gorillor är alltså världens totala population av bergsgoril­lor 1 063 individer.

– Forsknings­mässigt är det här en stor framgång. Nu har vi en väldigt säker uppskattni­ng, säger Allan Carlsson, Världsnatu­rfondens Afrikaexpe­rt.

Enligt honom finns det flera samverkand­e faktorer bakom utveckling­en. Bland annat har länderna där gorillorna finns arbetat aktivt för att värna artens livsmiljö. Minst lika viktigt har dock varit att involvera lokalbefol­kningen i turismen kring gorillorna, säger Allan Carlsson.

– Naturvård fungerar inte om man har dåliga grannar. Genom ett förändrat synsätt har befolkning­en fått andra typer av inkomster, från ekoturisme­n, något som har varit väldigt viktigt.

Inventerin­gen bekräftar att bergsgoril­lan är den enda art av människoap­a som växer. Population­en av till exempel orangutang­er och schimpanse­r minskar och hoten är i mångt och mycket de samma: krympande livsmiljöe­r. Världens befolkning växer på bekostnad av världens regnskogar där flera av arterna finns.

Och även om antalet bergsgoril­lor ökar på kort sikt innebär de successivt minskade levnadsyto­rna att tillväxten har ett tak.

– Så här är det för många djurarter. De lever på öar i ett landskap av mänsklig aktivitet och det kan vi inte riktigt lösa. Därför kommer vi framöver titta på bärkraften i de här skogsområd­ena, det vill säga hur många gorillor det går att få in, säger Allan Carlsson.

 ?? FOTO: FELIPE DANA/TT-AP ??
FOTO: FELIPE DANA/TT-AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland