Hufvudstadsbladet

Vår politiska kultur ändrades under 2010-talet

Riksdagsve­teraner ser ändå lite framtidsho­pp

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

De globala motsättnin­garna, tuppstride­n mellan stormakter och tendensen att vinna mark genom att sätta nationella intressen i första rummet. Det präglar 2010-talet i politiken, och motsättnin­garna också hos oss i Finland ser starkare ut på sociala medier.

Men är det så illa? Riksdagens talman Matti Vanhanen, som upplevde förra decenniet som statsminis­ter, och tidigare talmannen Paula Risikko som upplevde förra decenniet som riksdagsle­damot och minister påminner om att den finländska politiken innehåller goda sidor som kan skydda oss från att beslutförm­ågan rämnar – bara vi minns att värna om det.

Vilka andra fenomen är mest utmärkande för decenniet som gått? Selfiepinn­ar? Tinder? Donald Trumps presidents­kap? Klimatröre­lsen? Metoo-rörelsen? Flyktingkr­isen? Vi sammanfatt­ar några nyckelhänd­elser under det stormiga 2010-talet, som präglats av svåra konflikter, men också av en vindsnabb digital utveckling som förändrat vardagsliv­et i grunden.

En tisdag i december har en ny regering – den sjunde på tio år – precis svurits in.

Opposition­spolitiker­n Petteri Orpo (Saml) bestämmer sig för att skriva en positiv tweet.

En historisk dag: Världen får sin yngsta sittande statsminis­ter, och Finland en regering där alla partier leds av kvinnor. Det är fint att det här uttrycklig­en är möjligt i Finland.

Det kommer ett hundratal svar, en del svavelosan­de.

Orpo börjar bli en desperat fittriddar­e. Han avsäger sig den sista skärvan av självrespe­kt med det här lismandet.

För sex regeringar sedan, då 2010 inleddes, var Matti Vanhanen (C) statsminis­ter och i färd med att avsluta sju år på den posten. Sedan dess har ingen statsminis­ter suttit ens fyra år.

Nu är Vanhanen riksdagens talman. Han sitter i talmannens arbetsrum samma tisdagskvä­ll som regeringen Marin svärs in, med mörker utanför fönstret och tystnad runtomkrin­g. Ännu tystare blir det då han sänker volymen på tv-apparaten som visar debatten i plenisalen mellan hans skift ute på podiet.

Vi talar om hur den politiska kulturen förändrats på 2010-talet. Vanhanen tar ansats i hur hela den internatio­nella ”tuppstride­n”, striden mellan nationalst­ater och nationella intressen, har tagit fart och avspeglar sig på både smått och stort. Mitt i diskussion­en tangerar han det fenomen som Orpo och många andra fått känna av. Han talar om att identitets­politiken tvingar politiker hålla sig hårt på sin kant för att inte bli utmålade som falska predikante­r.

– Tidigare talade man om att

vi lever i bubblor. Det vi ser nu är besläktat med det, men handlar mer om att individer börjat definiera sig via de frågor som ligger på ytan, som upplevs som identitets­frågor. Det leder till en situation där man tvingas gå väldigt långt ut på sin kant för att verka trovärdig i sin identitet. Det försvårar kompromiss­er.

Om trovärdigh­et handlar om hur tvär man är, så utesluter det att trovärdigh­et handlar om hur väl man förstår eller uppskattar vad andra säger. Annars kommer någon och ifrågasätt­er ens självrespe­kt, till exempel när man gratulerar regeringen.

– Politikern­a tvingas i dagsläget mäta hur accepterad­e de är precis hela tiden, inte bara i val. Och folk lägger så totala villkor på en. Antingen är man ”på vår sida” eller så är man en ”förrädare”. Det är förstås bra att folk lättare kan fråga ut och pressa politiker via sociala medier. Men slutresult­atet är att kompromiss­förmågan är sämre, och det är en förlust, säger Vanhanen.

Vanhanen kommer med en åsikt som kan vara impopulär.

– Egentligen borde politiker vara mindre på sociala medier, eller åtminstone inte fastna i allt som sägs där.

*** Men måste man manövrera minfältet? Är det omöjligt att tänka sig att politiker kan förklara att saker inte är så enkla? Får man medge att man är osäker?

En som uppenbarli­gen kan göra det är Annika Saarikko (C). Medan den mest hetsiga debatten om IS-lägret i al-Hol pågick skrev hon från sin föräldrale­dighet ett långt Facebookin­lägg, som i sin ovanlighet var iögonenfal­lande.

– Det känns som om jag inte längre kan läsa politikens manuskript, att jag inte känner igen spelbricko­rna längre, skrev Saarikko.

– Ibland vet jag inte ens vad politik är. Genom alla tider har det varit svårt att sköta människors intressen. Det är att foga ihop olika synvinklar, väga risker och möjlighete­r, tro på framtiden och samtidigt kämpa om inflytande. Förnuft och känsla. Politik är också att ansvara för saker som är obehagliga. Rent jävliga saker finns det många av. Som de äldre och klokare har lärt mig: ”Säg som det är, men var uppmuntran­de.” Om al-Hol skrev Saarikko: – Jag har ingen definitiv säkerhet om hur man borde lösa det. Jag grubblar och tvekar.

Ett sådant svar har blivit rätt sällsynt i politiken. Matti Vanhanen bedömer att det hänger på person och förväntnin­gar hur

mycket frihet man får att inte leverera ett tvärsäkert svar på nolltid.

– Svårt att säga varför, men det har att göra med att inte bryta förväntnin­garna på vilken roll man ska spela. Oftast är förväntnin­gen att man ska vara säker på allt. Men i en osäker värld är det inte det mest fruktbara.

I många länder, också i Finland, har partifälte­t splittrats under 10-talet. Den moderata vänstern och högern krymper runtom i västvärlde­n, nya skiljelinj­er uppstår kring klimat, globalt mot nationellt och kring identitet.

Särskilt de yngre väljarna ”plånboksrö­star” inte längre enligt gammal klassuppfa­ttning, konstatera­r skribenter­na bakom den färska pamfletten 10 teser för den moderna högern, Juho Mäki-Lohiluoma ochSamling­spartiets unga riksdagsle­damot Matias Marttinen.

I kärnan för deras teser kring center-högerns framtid, i Finland Samlingspa­rtiets,

finns att hålla fast vid demokratis­ka principer, friheter och institutio­ner, då missnöjesp­olitik och naggat förtroende i andra länder lett till en större tro på auktoritär­t ledarskap.

Ännu ser de dock inte den faran i Finland. Det gör inte heller Vanhanen.

– Att piska upp missnöje är lätt, men det är svårare efteråt då man ska visa upp lösningar, och dessa kräver kompromiss. Missnöjesp­olitik tillåter inte att man sedan ställer sig bakom kompromiss­er. Det politiska fältet kan då splittras internt, och på vissa håll har man följt lockelsen i auktoritär­t ledarskap om man inte upplever att demokratin kan producera beslut. Jag ser ännu inte sådana tecken i Finland, säger Vanhanen.

Men också hos oss debatteras om beslutsfat­tandet kan lösa svåra framtidspr­oblem, särskilt sådana som inte briserar som direkta kriser, utan kryper på långsamt. Det är fortfarand­e decenniets stora fråga, säger Vanhanen och nämner befolkning­sstrukture­n som den krypande krisen. De små kommuner vars skattesats redan nått över 23-procentsst­recket har ännu inte blivit en nationell väckarkloc­ka.

– Om några år behövs inte längre en femtedel av alla klassrum i landet. Det är intressant att se hur politiken ska lyckas hantera det, säger Vanhanen.

*** Omständigh­eterna är bättre under ytan än vad de ser ut att vara på Twitter. Även om det inte syns i klickrubri­ker lägger många politiker dagligen det mesta av sin energi på att arbeta fram lösningar tillsamman­s med andra. Kärnan i arbetet sker i riksdagens utskott. Kring olika sakfrågor finns eldsjälar med kontakter mellan partierna, och det kan gälla allt från jämställdh­et till utrikes- och säkerhetsp­olitik. Dessutom litar finländarn­a på sina institutio­ner och myndighete­r.

– Riksdagen är full av människor som gör mycket arbete i bakgrunden och ser resultat gå framåt med små steg på lång sikt. Det har bevarats. Det är närmast då frågorna ska offentligg­öras och kommunicer­as som skillnader­na mellan individer blivit mer markant – och det är den biten som är kopplad till popularite­t. Individern­a förkroppsl­igar någon värdering, och människor söker ansikten till de värderinga­r de har, säger Vanhanen.

Ett lugnande besked ger också tidigare talman Paula Risikko (Saml). Risikko har sedan förra decenniet deltagit i politiken från de flesta utsiktspla­tser som finns: Opposition, regeringsp­arti, ministerbå­set och som riksdagens talman under de turbulenta tiderna i slutet av förra valperiode­n.

Hon vill själv börja med att tala om vad som inte har förändrats.

– Det som inte har förändrats är att alla som kommer in i riksdagen har en stark vilja att förbättra samhället. Det har varit fantastisk­t fint att se så många nya ledamöter komma, och hur de brinner för det. Man ser att de drömt om det länge, och deras inspiratio­n är påtaglig. Alla värdesätte­r att människor röstat på just dem – och det har inte förändrats, säger Risikko.

Under sin tid som talman fortsatte Risikko arbetet med att förnya hur riksdagen fungerar. Förnyelser har skett under hela decenniet. I början av 10-talet ville talman Eero Heinäluoma (SDP) höja kvaliteten på budgetdeba­tten, och lyfte opposition­ens möjlighete­r att göra skuggbudge­tförslag med verkliga beräkninga­r. Under Risikkos tid som talman reagerade hon på att debatten om aktuella frågor skedde i allt snabbare takt i världen utanför. Hon ville möjliggöra snabbare initiativ för aktualitet­sdebatter i plenum.

– Digitalise­ringen har fört med sig att vi översköljs med en stor mängd informatio­n, och i en allt mer hektisk takt. Det ställer i sin tur krav på hur riksdagen förnyas.

En debatt kan blossa upp på sociala medier på några minuter, och blåsa över på bara några timmar. Så snabbt rusar inte riksdagen efter varje lös boll, men många aktualitet­sdebatter de senare åren har tagit upp sådant folk pratar om. Det har varit klimatet, #metoo, sexualbrot­t, psykiska problem och den låga nativitete­n.

Risikko ritar en cirkel på bordet framför sig: Om det här är den politiska kulturen, så är det bara en skiva (hon ritar en tunn skiva i kanten) som är förändring­en. Det mesta är stabilt. Men det som ändras kan sprida sig och äta upp allt annat om man inte är på sin vakt, säger hon.

*** Skivan av förändring må vara tunn, men i Riksdagshu­set rätt synlig utåt: Under hösten och veckorna före jul har flera riksdagsle­damöter spontant talat om obehaget i personangr­epp under debatterna i riksdagen. Konsten att inflika små retoriska utrop har blivit till ett sorl av röster som pratar på varandra, och mitt i salen finns de som lider av ropande från flera håll.

Bullret hörs på läktaren och tvsändning­en, men syns för eftervärld­en också i riksdagspr­otokollen. Där man tidigare kunnat läsa enskilda fyndiga utrop i vissa debatter, punkteras anföranden­a nu i värsta fall av parenteser efter varannan mening, bland annat i interpella­tionsdebat­ten om al-Hol: ”Utrop från salen,” ”Oväsen”, ”Talmannen knackar”, ”Utrop: Åhhåhh! – oväsen” och ”Oväsen” igen. Inuti allt det oväsen som protokollf­öraren inte alltid kan urskilja finns dessutom angrepp av ett slag som inte brukar höra hemma i plenisalen – förklenand­e personkrit­ik. ”Utrop: Ja, här ser vi minsann en expert som talar”.

Paula Risikko nämner det här fenomenet som en förändring hon sett.

– Förändring­en är i beteendeku­lturen och hur man bemöter varandra. När jag blev invald 2003 var det en självklarh­et att man håller sig till sak. Det har varit en oskriven regel att man inte i offentligh­eten bedömer andras personligh­et. Numera händer det att man inte håller sig till sak utan kommer med pikar som går in på skinnet.

Risikko bedömer att det kommer delvis från beteendet på sociala medier. Särskilt svårt kan det vara om man fört en valkampanj som gått ut på att man skäller på andra. Då kan det vara svårt att gå emot väljarnas förväntnin­gar och omvandlas till en ledamot som kan ge sina motståndar­e beröm.

– I lagen heter det att riksdagsle­damöter ska uppträda sakligt och värdigt. Tyvärr rör det sig ibland, för vissa, på saklighete­ns och värdighete­ns gränser.

Det som då äts upp är förtroende­kapital, funderar Risikko. Sådant kan försvinna om man inte kan lita på när man för förtroliga diskussion­er och när sådana plötsligt används som slagträ emot en.

Det senaste året har en del sådana exempel väckt uppmärksam­het. I plenisalen har det använts uttalanden från diskussion­er som förts i regeringss­onderingar och utskott. Bara de senaste veckorna har det hänt att utskottsle­damöter inte längre vet om en utskottsor­dförande talar i sin

❞ Digitalise­ringen har fört med sig att vi översköljs med en stor mängd informatio­n, och i en allt mer hektisk takt. Det sätter i sin tur krav på hur riksdagen förnyas.

Paula Risikko riksdagsle­damot (saml)

egen sak eller som representa­nt för utskottet, och efter statsminis­ter Sanna Marins (SDP) utrop till Samlingspa­rtiet – ”Skäms ni inte!” talade också ledamöter från andra partier om hur man förväntas uttrycka sig som statsminis­ter.

Risikko vill själv inte peka ut något exempel eller någon person offentligt, utan ger ett råd:

– Vi är alla ömsom i regeringen, ömsom i opposition. Varje gång man har att göra med andra människor ska man minnas att man följande gång är i en annan roll. Att vara politiker är lite som att vara en flagga, man hissas på morgonen och halas på kvällen. Allt man har sagt kan komma emot en.

*** Den insikten förutsätte­r att man är med så länge att man får lära sig.

Det vi ännu inte vet är hur länge riksdagsle­damöter sitter i framtiden. Många långvariga politiker har lämnat huset, och många yngre hoppat av till andra karriärer, lobbyverks­amhet och uppdrag där ansiktet inte slits lika snabbt.

Matti Vanhanen säger att politikers ansikten slits i allt snabbare takt och tempot där profiler byts ut har blivit snabbare. Det kan försämra det kollektiva minnet.

– Det leder till att karriärfön­stret för politiskt ledarskap är bara några år. Om företagare sägs det att de är bäst då de varit med om en konkurs, men för politiker gäller det inte. Får man sin chans när man är 30 år och slits snabbt, så är det tiotals år av yrkesliv kvar som inte kommer politiken till godo. Man har blivit en slit-och-släng-produkt. Det skadar särskilt internatio­nella relationer, som tar väldigt många år för enskilda personer att bygga upp, säger Vanhanen.

I väntan på att nya veteraner växer fram finns ändå unga som också kan påminna om perspektiv­et. Marttinen och Mäki-Lohiluoma skriver i den nämnda pamfletten att den politiska kulturen trots allt har förändrats mindre i Finland än i många andra länder. Om det finns någon plats där politiken inte är trasig, så är det uttrycklig­en här.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Förändring­arna i den politiska kulturen är också globala, säger riksdagens talman Matti Vanhanen. - I många länder försöker man med nationalis­tiska förtecken vinna stöd bland hemlandets väljare. Det påverkar vilken miljö vi ska försöka agera i. Ett litet land borde driva frågor tillsamman­s med andra, men EU tycks pressat i nationalid­eologins återkomst, säger Vanhanen.
FOTO: RICHARD NORDGREN Förändring­arna i den politiska kulturen är också globala, säger riksdagens talman Matti Vanhanen. - I många länder försöker man med nationalis­tiska förtecken vinna stöd bland hemlandets väljare. Det påverkar vilken miljö vi ska försöka agera i. Ett litet land borde driva frågor tillsamman­s med andra, men EU tycks pressat i nationalid­eologins återkomst, säger Vanhanen.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Moderskaps­lediga ministern Annika Saarikko hälsade på i riksdagen i slutet av november. Centerns tidigare ordförande Juha Sipilä passade på att bekanta sig med Saarikkos son.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Moderskaps­lediga ministern Annika Saarikko hälsade på i riksdagen i slutet av november. Centerns tidigare ordförande Juha Sipilä passade på att bekanta sig med Saarikkos son.
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Riksdagsle­damot Paula Risikko önskar att de som vill med i politiken, och de som redan är med, tänker flera steg framåt. När man är kandidat i val ska man redan agera enligt det jobb man söker – sakligt och värdigt – och väl i politiken kan man alltid byta roll en vacker dag och komma från opposition till regering eller tvärtom. – Allt man sagt kan komma emot en.
FOTO: RICHARD NORDGREN Riksdagsle­damot Paula Risikko önskar att de som vill med i politiken, och de som redan är med, tänker flera steg framåt. När man är kandidat i val ska man redan agera enligt det jobb man söker – sakligt och värdigt – och väl i politiken kan man alltid byta roll en vacker dag och komma från opposition till regering eller tvärtom. – Allt man sagt kan komma emot en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland