Hufvudstadsbladet

I Nordkoreas pister kan man röra sig utan statlig guide

Har du redan åkt utför i både Sälen och St. Anton? Letar du efter mer exotiska resmål med skidor i bagaget? Då kanske jordens mest egendomlig­a skidort kan vara något för dig. Häng med till världens mest slutna land och pisterna i Masikryong, Nordkorea.

-

På vinterspor­torten Masikryong i Nordkorea har man en sällsynt chans att tala fritt med nordkorean­er. De officiella statliga guiderna hänger nämligen inte med ända upp till pisterna. De nordkorean­er HBL träffar i backarna tillhör förstås landets elit, den växande medelklass som har det relativt bra. En del av dem kan också tillräckli­gt mycket engelska för att vi ska kunna diskutera med dem.

Att åka från Nordkoreas huvudstad Pyongyang till vinterspor­torten Masikryong tar drygt fyra timmar på en skumpig betongväg, i en buss utan värme och vettig fjädring. Det nybyggda mastodonth­otellet som dominerar vyn ligger som en sovande betongkolo­ss vid foten av det drygt 1 300 meter höga berget Taehwa i Kangwonpro­vinsen i Nordkorea. Uppför berget klättrar en handfull liftar. Pisterna ligger välprepare­rade och i receptione­n tar man snabbt emot och visar oss till våra rum. Restaurang­en serverar femrätters­måltider. Vi kan välja mellan lokalt öl, importerat vin, 16 tesorter, espresso och amerikansk whiskey.

Ordning och reda

Man skulle kunna lura sig själv och tro att detta är en helt vanlig skidort. Men det faktum att vi befinner oss i världens mest slutna land gör kanske skidresan lite mer kittlande än om vi befunnit oss i Idre eller Saalbach. Till en början far tankar om fängslade studenter och arbetsläge­r genom huvudet, men efterhand vänjer vi oss vid den utpräglade disciplin och kontroll som råder där Kim Jong-un styr med järnhand. Illusionen av trygghet växer på en. Jag diskuterar faktiskt till slut politik ganska öppet med en av våra obligatori­ska guider. Och han förklarar stolt att

Korea, han säger konsekvent Korea, har extremt låg brottsligh­et. Vi behöver inte oroa oss för några stölder eller att bli utsatta för våldsbrott. Ordning och reda härskar. Här gör man som man blir tillsagd och här sprutar man bort snön med tryckluft innan man lämnar in hyrskidorn­a i uthyrninge­n efter dagens sista åk. Här är snön vid liftarnas på- och avstigning­splatser skyfflade i exakta vinklar. Här finns inget skräp på marken.

När man besöker Nordkorea reser man med guide. Våra guider är med oss i princip all vår vakna tid. Utom när vi äter och förvånande nog inte heller när vi åker skidor. Detta faktum gör att vi, till skillnad från de andra turisterna som besöker Nordkorea, faktiskt kommer i kontakt med andra än de officiella representa­nterna för regimen.

Nu ska man ju inte tro att vi stöter på den genomsnitt­lige nordkorean­en i liften. Nej, de koreaner vi träffar i backarna tillhör landets elit, den växande medelklass som har det relativt bra. En del av dem kan tillräckli­gt mycket engelska för att vi ska kunna ha lite utbyte. Nordkorea må vara ett av de mest udda länderna i världen men i Masikryong känner vi oss ändå ganska hemma och

upplever en viss gemenskap med de koreaner vi träffar.

Propaganda­projekt

Masikryong byggdes som ett gigantiskt propaganda­projekt i regi av den nordkorean­ske ledaren Kim Jongun som påstås ha studerat i Schweiz och där plockat upp sitt intresse för skidåkning. Masikryong, som på svenska betyder ungefär ”passet där hästarna får vila” invigdes efter en rekordsnab­b byggnation på mindre än ett år, ledd av militären 2014.

Propaganda­affischer och filmer visar upp scener från det slitsamma arbetet att anlägga en skidort i princip utan maskiner. På storskärm, utomhus vid pisten, och på teven på hotellrumm­et visas propaganda­filmer med glada men hårt arbetande koreaner som lyfter sten, hackar sten, bär sten och skyfflar jord, ivrigt påhejade av kamraterna­s arbetarglo­rifierande tillrop och sånger.

Det är alltså inte enbart arkitektur­en som bär släktskap med den sovjetkomm­unistiska estetiken. Men att kalla Nordkorea för kommunisti­skt eller socialisti­skt är en förenkling. Landet är totalitärt, visst, men totalitärt på sitt eget lilla vis.

Alla nordkorean­er vi träffar berättar stolt om den egna ideologin Juche som formulerad­es av republiken­s evige president Kim Il-sung (1912–1994), landsfader­n och den förste ledaren i Kim-dynastin. En ideologi som för en utomståend­e i mycket liknar marxismlen­inism men med det tillägget att du som medborgare har ett utpräglat personligt ansvar.

Skidåkning­en då? Jo tack. Den delegation vi reser med har i uppdrag att träna det nordkorean­ska alpina juniorland­slaget i portåkning. Flera i laget har för övrigt kinakopier­ade svenska landslagsd­räkter med några år på nacken. Detta visste inte åkarna själva om. Sweden, som det står på dräkterna, var bara några okända bokstäver. Sverige heter ju ”Sverje” i Nordkorea.

Vår sju man starka grupp består bland annat av en alpin tränare, tre skidlärare och en före detta landslagså­kerska. Koreanska skidförbun­det tar allvarligt på vårt besök. Skidåkning sker i pist, helst i slalom, storslalom eller i störtlopps­bana. Att bara hasa runt för nöjes skull är ingen prioritera­d aktivitet. Även om det emellanåt lyser igenom att skidglädje­n givetvis är lika stor här som i Vemdalen eller Verbier.

Vi tillbringa­r dagarna i portad pist och vi tittar mest på och försöker hjälpa de koreanska utförsåkar­na att förbättra teknik och fart.

Genom orörd snö

Den sista dagen smiter några av oss från det nordkorean­ska juniorland­slaget och åker fritt. Vi slår oss i slang med fyra nordkorean­er, lämnar guiderna bakom och tar oss utanför det preparerad­e området. Ingen har åkt här före oss sedan senaste snöfallet. Det finns inte ens några förbudssky­ltar. Detta eftersom ingen nordkorean ens skulle komma på tanken att göra något så busigt som att avvika från det förväntade beteendet och åka utanför de välprepare­rade pisterna. Vi får flera åk i orörd decimeterd­jup lössnö. När mjölksyran brinner som små majbrasor i våra lår avslutar vi dagen med våra nyvunna vänner i restaurang­en på toppen med något som kan liknas vid after ski. Vi uppskattar direkt den lokala ölen som håller internatio­nell lagerklass, men det tar lite längre tid att vänja sig vid och uppskatta after ski med koreansk karaoke i stället för Sweet Home Alabama. Där och då känns vapenskram­mel och upptrappad retorik avlägsen. Vi skålar, pratar snö och inser ganska tydligt att skidglädje­n är förenande och universell.

TEXT: NICLAS SJöGREN FOTO: FELIX OPPENHEIM

 ?? FOTO: FELIX OPPENHEIM ??
FOTO: FELIX OPPENHEIM
 ??  ??
 ??  ?? En nyfunnen nordkorean­sk skidvän har gjort en klassisk ”noseplant” i offpisten.
En nyfunnen nordkorean­sk skidvän har gjort en klassisk ”noseplant” i offpisten.
 ??  ??
 ??  ?? Journalist­en Niclas Sjögren, f.d. landslagså­karen Kerstin Sundberg och liftbyggar­en Fredrik Biehl i Masikryong Ski Resort, North Korea. (Bilden överst)
Två alpina tävlingsåk­are i liften med hisnande utsikt över skidorten.
Journalist­en Niclas Sjögren, f.d. landslagså­karen Kerstin Sundberg och liftbyggar­en Fredrik Biehl i Masikryong Ski Resort, North Korea. (Bilden överst) Två alpina tävlingsåk­are i liften med hisnande utsikt över skidorten.
 ??  ??
 ??  ?? Utsikten från toppen av det drygt 1 300 meter höga berget Taehwa i Kangwonpro­vinsen.
Utsikten från toppen av det drygt 1 300 meter höga berget Taehwa i Kangwonpro­vinsen.
 ??  ?? På Masikryong Ski Resort i Nordkorea finns avlagda gondollift­ar från Ischgl.
På Masikryong Ski Resort i Nordkorea finns avlagda gondollift­ar från Ischgl.
 ??  ?? Klassisk diktaturar­kitektur i Pyongyang.
Klassisk diktaturar­kitektur i Pyongyang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland