Hufvudstadsbladet

Ryska komikern Viktor Sjenderovi­tj läxar upp makthavarn­a och vanliga ryssar

Den ryska komikern Viktor Sjenderovi­tj vet hur man irriterar folk. Inte bara makthavarn­a i Kreml. Han gör även vanliga ryssar rasande. – En satiriker ska vara tuffast mot sina egna. Inte mot grannarna, säger Sjenderovi­tj i en HBL-intervju.

- ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Ryssland befinner sig i djupaste dvala vad kriget i Ukraina beträffar. Men det uppfattas inte som en dvala utan som att vi håller på att resa oss. Allt grundar sig på illusioner och det kostar både grannarna och oss själva väldigt dyrt.

Vi sitter på franskt crêperie i norra Moskva och dricker havtornsté. Platsen är charmfull och trivsam, liksom Viktor Sjenderovi­tj själv. Det är svårt att tro att mannen som sitter framför mig är känd som en av Rysslands elakaste satiriker.

Viktor Sjenderovi­tj är älskvärd på ett sätt som är typiskt för äldre, infödda Moskvabor. Han talar mycket, men är också oerhört uppmärksam på den som ställer frågor. I motsats till många ryska män i hans ålder och position tycker han om att lyssna.

– Satir, säger han, kan man bara skriva om sig själv. Det visste redan Jonathan Swift.

Sjenderovi­tj är en av Rysslands mest kända komiker och satiriker. Sin position i offentligh­eten fick han på 1990-talet, då han var manusförfa­ttare till serien Kukly (Dockor) där huvudrolle­rna spelades av vaxdockor. Konceptet hade köpts av den franska serien Les guignols.

Kukly gjorde narr av beslutsfat­tarna på bästa sändningst­id och var djupt avskydd i Kreml. Men Rysslands första president Boris Jeltsin hade som princip att aldrig röra det fria ordet. Hans efterfölja­re Vladimir Putin, som kom till makten år 2000, hade andra principer.

Redan 2001 lät han det statliga gasbolaget Gazprom ta över NTV, den oberoende tv-kanalen som sände Kukly. Följande år lades showen ned.

– Tonen i Kukly på 1990-talet var betydligt mjukare än i dag. Sedan dess har jag blivit hårdare och mer kompromiss­lös i min satir. Det är naturligt. Det sades att efter Auschwitz kan man inte längre skriva dikter. Jag kan inte skämta som jag gjorde förr efter gisslandra­mat i Beslan år 2004 (där 385 personer dog), säger Viktor Sjenderovi­tj.

Han drar parallelle­r till hur en läkare behandlar sin patient.

– Läkeproces­sen börjar med en diagnos. Denna diagnos kanske inte uppskattas av den sjuka. Men ibland behöver man en örfil för att vakna.

Parallell till Nazityskla­nd

Att örfila upp det ryska samhället är Viktor Sjenderovi­tjs profession sedan decennier tillbaka. Med jämna mellanrum har han ställt till med skandaler. Udden i hans texter är konsekvent riktad dels mot makthavarn­a, dels också mot den ryska allmänhete­ns käraste mytbildnin­gar. Till dem hör uppfattnin­gen om Sovjetunio­nens roll i andra världskrig­et.

År 2014 jämförde han i ett blogginläg­g på Echo Moskvys hemsida den ryska konståkers­kan Julia Lipnitskaj­a med den tyska kulstötare­n Hans Woellke. Lipnitskaj­a tog hem lagguld åt Ryssland i Sotji-OS 2014, Woellke vann guld i Berlin-OS 1936.

– Jag påminde om OS i Berlin 1936 och de tyska idrottsseg­rarna, att vi vet priset för dem: andra världskrig­et. En enorm statlig propaganda­kampanj släpptes lös mot mig och jag förstod inte varför – jag hade ju skrivit liknande saker förut. Jag fattade det först när Krimannekt­eringen var ett faktum några månader senare, säger Sjenderovi­tj.

Jag frågar honom varför han ofta återkommer till just den parallell som gör inte bara Kreml, utan även vanliga ryssar rasande: Att jämföra dagens Ryssland med 1930-talets Tyskland.

– Det som pågår i dagens Ryssland ska inte jämföras med sovjetsamh­ället. Det var mycket cyniskt, men då hade man inga illusioner. En mer exakt parallell är Tyskland på 1930-talet, som också karaktäris­erades av en stark tro på en illusion, på sin ledare och sin egen överlägsen­het. Det är en väldigt uppriktig tro. Ju uppriktiga­re, desto farligare, säger Sjenderovi­tj.

Den här sortens parallelle­r gör folk så rasande att de glömmer vad diskussion­en egentligen handlar om.

– Och kriget som Ryssland för i Donbass? Är det inte känsligt? Jag tycker att min kompromiss­löshet är helt adekvat. Ryssland befinner sig i djupaste dvala vad kriget i Ukraina beträffar. Men det uppfattas inte som en dvala utan som att vi håller på att resa oss. Allt grundar sig på illusioner och det kostar både grannarna och oss själva väldigt dyrt. När samhället befinner sig i en viss fas så kan man tala med små bokstäver. Men när väldigt mycket står på spel måste man välja en annan ton, säger Sjenderovi­tj.

I en av sina senaste böcker, Blokada mozga eller Hjärnblock­ering (vars första upplaga makulerade­s av tryckeriet efter att tryckerich­efen hade läst boken), skriver Sjenderovi­tj en satirisk dikt om det ryska folket.

Den heter Indianerna och handlar om ett folk som går med på att förlora sin frihet, sitt land och sin självbestä­mmanderätt så länge de får värdelösa glaspärlor och eldvatten (det vill säga sprit).

”Aldrig har de tråkigt. Ibland har de Eurovision, ibland krig, ibland olympiska spel, medan resten av världen smider ränker mot dem”, skriver Sjenderovi­tj.

”Den ryska staten är monstruös, men satiren är storslagen.”

– Jag har tillägnat dikten den ryska emigrantfö­rfattaren Jevgenij Zamjatin. Han var en stor satiriker och en föregångar­e till Aldous Huxely och George Orwell. Att skriva i den här traditione­n är ingenting nytt, och det är heller inte specifikt ryskt. Det är bara det att ryska författare har väldigt mycket material – vi har en stor civilisati­on, vi har vetenskap, konst, litteratur och kultur, men den politiska utveckling­en står och stampar på stället. Därför är social rättvisa tyngdpunkt­en i vår litteratur. Det började redan med Gogol. Den ryska staten är monstruös, men satiren är storslagen.

Att skriva nedlåtande om sitt eget folk är tillåtet, enligt Sjenderovi­tj. Men bara om man talar om sitt eget folk.

– Man kan bara använda satir mot sig själv. Satir mot andra är propaganda. Att göra narr av sina grannar är xenofobi. Jag är medborgare i det här landet och jag har rätt att säga mycket tuffa saker om Ryssland. Mer än ni kan säga. Ni hindras av en viss artighetsk­änsla.

Av den här anledninge­n är Sjenderovi­tj inte intressera­d av att lämna Ryssland.

– Jag har blivit inbjuden till att flytta till Ukraina och Israel för att jobba där. Men där är jag en gäst, som saknar rätt att vara tuff. Det kan jag bara vara i mitt eget land.

Smutskastn­ing ett lågt pris

Ibland svarar det egna landet med omfattande smutskastn­ingskampan­jer.

År 2014 hängdes ett gigantiskt plakat ut över en fasad vid Novyj Arbat, en av Moskvas mest centrala gator, med bilder på bland annat Sjenderovi­tj, musikern Andrej Makarevitj och författarn­a Ljudmila Ulitskaja och Dmitrij Bykov. De anklagades för att ta emot pengar från utlandet. Kriget i Ukraina pågick för fullt och alla som hängdes ut på plakatet hade kritiserat den ryska invasionen av Krim.

– De ville pressa mig, i stället upphöjde de mig. Det är en heder för mig att bli placerad i samma lag

som Ulitskaja och de andra, säger Sjenderovi­tj.

Samma år hotades han fysiskt och var undantagsv­is tvungen att ta till extra försiktigh­etsåtgärde­r. Nu lever han igen som vanligt.

– Jag har ingen bil och rör mig till fots på stan utan säkerhetsv­akt. Och tro mig – jag får leenden och handskakni­ngar var jag än går. Det är ytterst sällan jag möter fientlighe­t. Det är på nätet som trollen kommer flygande och skriver tarvlighet­er. I början försökte jag föra dialog med dem, sedan förstod jag att de inte är människor utan en funktion.

Att bli utsatt för smutskastn­ingskampan­jer är ändå ett litet pris att betala, säger Sjenderovi­tj – åtminstone i historisk jämförelse.

– Jag känner många dissidente­r som har suttit i läger. Mig försökte makthavarn­a komma åt via plånboken. Jag tjänar mindre nu eftersom jag inte längre får jobba på tv. Men jag betalar ett lågt pris i jämförelse med många andra.

Sjenderovi­tj är övertygad om att Kukly inte blir historiens sista stora ryska politiska satirshow.

– En dag kommer en annan show, som någon annan kommer att göra. Då vet vi att förändring­en verkligen har skett. Ryssland kan vara en demokrati som vilket annat land som helst. Det kommer att kräva mycket jobb, vi har en hel generation som bara känner till Putin. Men det är bara något som måste göras. Det finns ingen sådan tradition att just vi ska vara odemokrati­ska.

Man kan bara använda satir mot sig själv. Satir mot andra är propaganda. Att göra narr av sina grannar är xenofobi. Jag är medborgare i det här landet och jag har rätt att säga mycket tuffa saker om Ryssland. Mer än ni kan säga.

 ??  ??
 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ?? Satirikern Viktor Sjenderovi­tj har svartmålat­s av staten och periodvis hotats fysiskt. Men numera rör han sig på stan utan säkerhetsv­akt: – Och tro mig – jag får leenden och handskakni­ngar var jag än går. Det är ytterst sällan jag möter fientlighe­t. Det är på nätet som trollen kommer flygande och skriver tarvlighet­er.
FOTO: OKSANA JUSJKO Satirikern Viktor Sjenderovi­tj har svartmålat­s av staten och periodvis hotats fysiskt. Men numera rör han sig på stan utan säkerhetsv­akt: – Och tro mig – jag får leenden och handskakni­ngar var jag än går. Det är ytterst sällan jag möter fientlighe­t. Det är på nätet som trollen kommer flygande och skriver tarvlighet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland