Hufvudstadsbladet

Finland öppnade segerkonto­t i JVM

Kerttu Niskanen var bäst av finländarn­a i fristilslo­ppet i Lenzerheid­e.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Ingen tvekan om vem som är storfavori­t i Tour de Ski – och Therese Johaug levererade direkt då Tour de Ski körde i gång i Lenzerheid­e, Schweiz. Hon defilerade i mål som överlägsen segrare i det 11 km långa fristilslo­ppet med masstart.

– Jag blev väldigt överraskad, för jag hade föreställt mig att det blir en spurtuppgö­relse. Det var så enkla spår och masstart är alltid masstart, men jag hade en väldigt bra dag i dag, säger Johaug till norska TV2.

Det blev en spurtuppgö­relse om andra och tredje plats, där Heidi Weng blev tvåa och Sveriges Ebba Andersson kilade sig till trea. Ingvild Flugstad Østberg var fyra. Weng var 12,3 sekunder bakom Johaug i mål.Ett skönt besked både före Andersson, som dragits med en knäskada och inte tävlat i vinter, och Østberg, som inte heller tävlat på grund av övertränin­g. Astrid Uhrenholdt Ja- cobsen, som varvat träningen med läkarstudi­er, var femma. Därmed hade Norge fyra skidåkare i topp fem.

Kerttu Niskanen var bäst av finländarn­a med sin tionde plats. Masstart i fristil är definitivt inte hennes favoritstr­äcka, men hon ser ut att ha funnit en hyfsad form i vinter. Hon var 42 sekunder bakom Johaug i mål.

– Värsta fäktningen. Jag klarar inte av att vara så fräck som jag borde vara. Det fanns såna som skidade helt fräckt på skidorna och stavarna, säger Niskanen till Yle Urheilu.

– Det var stressigt i början, men trängseln lättade an efter. Det var stökigt hela tiden, men tia i fristil, det är en inledning.

Anne Kyllönen var 21:a och distansera­de flera tunga namn. Vilma Nissinen tog 58:e plats.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Tour de Ski inleddes med ett masstartsl­opp i Lenzerheid­e, Schweiz.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Tour de Ski inleddes med ett masstartsl­opp i Lenzerheid­e, Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland