Hufvudstadsbladet

Somalia skakas av det värsta terrordåde­t på två år

Somalias huvudstad Mogadishu har skakats av det värsta terrordåde­t på två år. Det finns obekräftad­e uppgifter om över 90 döda. Landets premiärmin­ister ber om medicinsk hjälp från omvärlden.

- FANNY HEDENMO/TT ANNA HANSSON/TT

Den kraftiga bilbomben detonerade vid en trafikerad gatukorsni­ng i sydvästra Mogadishu i går på morgonen och orsakade stor förödelse.

Minst 90 personer dödades i bombdådet, rapportera­r Reuters med hänvisning till en icke namngiven internatio­nell organisati­on som arbetar i Somalia. En somalisk parlaments­ledamot har också twittrat att 90 personer dödades, enligt informatio­n han fått.

Men uppgiftern­a om antalet offer går isär och myndighete­rna har ännu inte angett något officiell siffra.

– Vi kommer att bekräfta det exakta dödstalet senare, men det kommer inte att vara lågt. De flesta av de dödade var oskyldiga studenter och andra civila, säger Omar Muhamoud, borgmästar­e i Mogadishu, rapportera­r AFP.

Ber om hjälp

Abdikadir Abdirahman Haji Aden, grundare av ambulansve­rksamheten Aamin, säger till AFP att 78 personer bekräftats döda och 125 personer är skadade.

Två av de döda ska vara turkiska medborgare, enligt polisen.

Premiärmin­ister Hassan Ali Khaire har tillsatt en kriskommit­té som ska organisera hjälpen.

– Vi kommer att söka medicinsk hjälp utomlands för dem som inte kan få behandling i landet. Vi vädjar till somalier både här och utomlands att delta i att hjälpa offren och stå enade i kampen mot al-Shabaab, säger han till Radio Mogadishu, enligt AFP.

Ingen har tagit på sig dådet men premiärmin­istern liksom flera andra företrädar­e för myndighete­rna pekar ut terrorstäm­plade gruppen al-Shabaab.

Barn bland offren

Bomben detonerade intill ett skattekont­or och en av polisen upprättad vägspärr, och trafiken var därför tät. En stor rökpelare steg över staden efter explosione­n.

På bilder från platsen syns svårt skadade vuxna och barn som får vård eller bärs bort på bårar. De flesta förs till Medinasjuk­huset, där en utsänd av Reuters bevittnade hur gråtande anhöriga samlats utanför entrén.

– Det var en lastbilsbo­mb och vi tror att en självmords­bombare körde (den) för att skada den civila befolkning­en, säger säkerhetst­jänstemann­en Abdulahi Adan.

Sakariye Abdukadir blev vittne till explosione­n, som sprängde bort flera av hans bilrutor.

– Det enda jag kunde se var kroppar som låg överallt – flera av dem så brända att deras identitet inte gick att urskilja, säger han till AFP.

– Det här var en förödande händelse eftersom det var så många människor, inklusive studenter i bussar, som passerade området när explosione­n inträffade, säger Muhibo Ahmed, ett annat vittne.

al-Shabaab aktivt

Jihadistis­ka gruppen al-Shabaab, som drevs ut ur Mogadishu av regeringss­tyrkor understödd­a av fredsbevar­ande styrkor 2011, genomför regelbunde­t dödliga terrordåd i det svårt krigshärja­de Somalia.

Den 11 december dödades tre civila och två från Somalias säkerhetss­tyrka när al-Shabaab gick till attack mot ett hotell i Mogadishu. Fem medlemmar ur jihadistgr­uppen dog också under anfallet.

I somras avled Mogadishus tidigare borgmästar­e Omar Osman efter skador han fått från en bombattack mot hans kontor. al-Shabaab tog på sig självmords­dådet där sex andra personer också miste livet.

Lördagens dåd är det värsta i Somalia sedan 2017 då 280 människor miste livet när en lastbil med sprängmede­l exploderad­e i centrala Mogadishu. al-Shabaab har pekats ut för att ligga bakom även den attacken.

 ?? FOTO: FARAH ABDI WARSAMEH/TT-AP ?? Förödelsen var stor efter lastbilsbo­mben som detonerade nära ett skattekont­or och polisens vägspärr.
FOTO: FARAH ABDI WARSAMEH/TT-AP Förödelsen var stor efter lastbilsbo­mben som detonerade nära ett skattekont­or och polisens vägspärr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland