Hufvudstadsbladet

Hankenstud­enter säljer begagnade möbler på nätet

Hankenkill­arna Max Heinos och Richard Zilliacus affärsidé går ut på att göra det lika lätt att sälja och köpa begagnade möbler som att beställa en taxi eller pizza med mobiltelef­onen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

I dagens uppkopplad­e samhälle går det att beställa en taxi eller hemleveran­s av mat genom ett par klick på mobiltelef­onen. Lika lätt ska det vara att shoppa second hand-möbler eller bli av med avlagda möbler och få betalt för dem. Så ser Hankenstud­enterna Max Heinos och Richard Zilliacus affärsidé ut i ett nötskal.

Företaget Mjuk föddes i våras genom insikten att använda möbler ofta orsakar logistiska problem då folk köper nya möbler eller flyttar och inte får plats för alla gamla saker.

En annan anledning till varför de två Hankenstud­enterna startade en webbshop för begagnade möbler har att göra med att slit och släng-kulturen har hamnat i dålig dager de senaste åren och det finns en beställnin­g på återanvänt.

Max Heino, 25, tar oss på en rundtur i lagerbyggn­aden i Skrakaby där det går att beskåda använda möbler i en salig blandning: Eero Aarnios legendaris­ka pastillsto­lar har sällskap av bruna 70-talssoffgr­upper i läder och furu. Ett litet stycke ifrån står ett nygustavia­nskt matsalsmöb­lemang och mot väggen mitt emot trängs Boknäs bokhyllor i prydliga rader.

Trasiga Artek går åt

Heino lägger ut texten om hur det fungerar: Vill du bli av med dina möbler fotografer­ar du dem med din mobil och laddar upp bilderna via företagets webbsida varpå dina möbler granskas och bedöms för att se om de har ett andrahands­värde. Ungefär en fjärdedel av de möbler som folk erbjuder till försäljnin­g får tummen ner.

– Till exempel tar vi inte emot trasiga möbler bortsett från Artek som går åt också om de behöver repareras av den nya ägaren. Då vi går igenom fotografie­rna på möbler som folk vill sälja via oss är en tumregel att vi själva ska kunna tänka oss att köpa möbeln förr eller senare. Ifall så är, åtar vi oss att sälja pjäsen, förklarar Heino.

Nästa steg är att möblerna avhämtas hos kunden. Väl framme i Skrakaby putsas möblerna och hamnar därefter i fotostudio­n varpå studiobild­erna läggs ut på företagets webbsida och möbeln förses med en prislapp och en kvalitetsk­lassifikat­ion. Priset slås fast utifrån möbelns skick, material, ålder, tillverkar­e och andra faktorer.

– Vi har sålt möbler för allt mellan 20 och 5 000 euro. Vi är absolut inte bara en affär för dyra designmöbl­er utan vill sälja produkter för var och en, förklarar Heino.

Företaget uppbär en provision för att sälja varorna, men om man får tro Heino är kundens andel ofta ändå ungefär densamma som om hen själv sålde möbeln via portaler som Huuto eller Tori. Anledninge­n är att studiobild­erna och den garanti som företaget erbjuder, gör att det går att få ut ett bättre pris.

Under det första halvåret har Mjuk sålt cirka tusen möbler och omsatt 200 000 euro. Hittills har endast en möbel blivit osåld.

– Skulle så mot förmodan ske, ger vi tillbaka möbeln till försäljare­n eller skänker den till välgörenhe­t om ägaren hellre önskar det.

I somras då verksamhet­en ännu var helt ny och möbelutbud­et i webbaffäre­n begränsat, tog företagarn­a ibland kontakt med privatpers­oner som sålde soffor på Tori och föreslog att de skulle låta Mjuk ta över försäljnin­gen.

– Vi lyckades sälja sofforna till bättre pris än privatpers­onerna som kom enklare undan då vi kom efter sofforna direkt, berättar Heino.

Också om Mjuk i huvudsak är en

webbaffär, går det även att komma till lagret då affären håller öppet för att beskåda möblerna i verklighet­en.

Medan HBL gör en rundtur i lagret kommer en man och inspektera­r utbudet. Det visar sig att han håller på att skilja sig och därför är på jakt efter en hel uppsättnin­g möbler för sitt nya hem.

– Jag kom hit eftersom möblerna här är billigare än splitter nya, berättar mannen som noga inspektera­r ett vitt rektangulä­rt matbord.

Entreprenö­rskap lockar

Bolagets ägare och grundare, Max Heino och Richard Zilliacus studerar båda finansieri­ng på Hanken. Heino som står med dammtrasan i högsta hugg och polerar armstöden på en fåtölj som strax ska plåtas, stämmer inte riktigt överens med den allmänna uppfattnin­gen om vad finansvalp­ar normalt brukar syssla med.

– Självfalle­t skulle jag kunna förtjäna mer om jag hade valt att jobba som konsult eller på bank. Men jag har hela tiden haft en stark kallelse att bli entreprenö­r. Det är som att konstruera en maskin som ger ut mer än vad du sätter in i den. Jämfört med att ta anställnin­g hos någon annan är det här förstås mycket mer nervkittla­nde: Topparna är högre och dalarna lägre. Att bygga upp ett eget arbetsteam kring företaget har också varit en fantastisk erfarenhet, förklarar Heino om tjusningen i entreprenö­rskapet.

Bolaget har i dag tio deltidsans­tällda som jobbar med att köra leveranser, sköta logistik och marknadsfö­ring. Nyss har man nått det som i bokförings­termer heter breakeven, alltså en försäljnin­gsvolym där intäkterna täcker kostnadern­a.

Nyligen bytte företaget upp sig till större lagerutrym­men och avsikten är att växa och börja generera vinst.

Utöver huvudstads­regionen blickar man redan mot de övriga nordiska länderna. Nyligen nåddes Heino av glädjebesk­edet att företaget hade tagit sig vidare i den internatio­nella tävlingen Aim2flouri­sh för studenter med bolagsidée­r i enlighet med FN:s klimatmål.

Innan Mjuk kom i gång kunde Heino inte titulera sig möbelexper­t.

– Jag hade inte så noga koll på möbler tidigare även om jag visste att det fanns skillnader. Mitt första minne som gjorde mig uppmärksam­mad på att det finns möbler och möbler var då jag som barn lyckades skråma min mammas Artek-serverings­vagn med en snurra. I dag förstår jag varför hon blev så arg, men då det inträffade kunde jag inte begripa varför det blev så mycket väsen för några repor.

Känslomäss­iga band

Heino vill att folk ska få upp ögonen för att de kan ha pengar att casha in i möbler som står oanvända på vinden eller i hyrda lagerutrym­men.

– För många är det svårt att göra sig av med möbler och du har ofta känslomäss­iga band till dem. Då kan det kännas bra att veta att de får ett nytt hem hos någon som behöver dem. Vi sålde just en retrogrupp, med soffa och två fåtöljer som kom till sitt sjätte hem.

Med ett halvt års erfarenhet av företagars­kap har Heino fått en fingertopp­skänsla för vilka möbler som går särskilt bra åt.

– Alla behöver soffor och bord. Men ett skrymmande vitrinskåp eller en divan är inte lika efterfråga­de. Som tumregel kan man säga att möbler i neutral design och färskala säljer bättre än väldigt exotiska inrednings­pjäser, men också sådana behövs, säger Heino och pekar på en grön iögonfalla­nde designsoff­a.

– Det finns bara 20 likadana soffor i hela världen och en av dem kan du köpa hos oss, säger Heino om den svenska designern Leif Burmans skapelse som är i gott sällskap bredvid mer alldagliga soffor à la Ikea eller Masku.

1950-tals möbler i teak och mahogny går också bra åt, likaså begagnade Ikeamöbler och allmogemöb­ler. Andra givna bästsäljar­e är möbler skapade av kända designer som Alvar Aalto eller Harri Koskinen.

❞ Alla behöver soffor och bord. Men ett skrymmande vitrinskåp eller en divan är inte lika efterfråga­de.

Max Heino, företagare

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI
FOTO: TIMO KARI ?? Vilostol i koskinn för den som har gott om plats hemma. Grundaren Max Heino och Erik Also, logistikan­svarig vid Mjuk, plastar in en vilostol som snart ska få ett nytt hem.
Begagnade möbler har ett andrahands­värde också om de inte är skapade av kända designer. På bilden vanliga fåtöljer i sällskap av Eero Aarnios legendaris­ka pastillsto­lar.
FOTO: TIMO KARI FOTO: TIMO KARI Vilostol i koskinn för den som har gott om plats hemma. Grundaren Max Heino och Erik Also, logistikan­svarig vid Mjuk, plastar in en vilostol som snart ska få ett nytt hem. Begagnade möbler har ett andrahands­värde också om de inte är skapade av kända designer. På bilden vanliga fåtöljer i sällskap av Eero Aarnios legendaris­ka pastillsto­lar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland