Hufvudstadsbladet

Professor dömer ut selleritre­nd: Ingen mirakelmed­icin

Sellerijui­ce har seglat upp som en av de största hälsotrend­erna i västvärlde­n i år, starkt påhejad av kändisar på sociala medier. Men professor Mikael Fogelholm skjuter mirakelmed­icinen i sank: – Jag är utled på den här sortens humbug, säger han.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi Övriga källor: Nationalen­cyklopedin

Grönsaken selleri, som använts i nordiska kök i flera hundra år, har fått en överraskan­de renässans. Bland annat Yle och den svenska webbsajten Nyheter24 har tidigare skrivit om hur sellerijui­ce förs fram som en mirakelkur.

En nyckelfakt­or är den amerikansk­a författare­n Anthony Williams bok Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide. William skriver att sellerijui­ce kan bota en lång rad olika åkommor, om man dagligen dricker en knapp halvliter på fastande mage.

Superhälso­trendens globala spridning har fått skjuts av kändisar med miljoner följare på sociala medier som marknadsfö­r sellerijui­cen som en vardagsfrä­lsning. Till influerarn­a som sörplar sellerijui­ce hör till exempel skådespela­ren Gwyneth Paltrow, musikern Pharrell Williams och tv-personligh­eten Kim Kardashian.

Sellerijui­cen sägs bita på en lång rad besvär, däribland migrän, psoriasis, IBS (irritabel tarm), allergier, finnar och högt blodtryck.

Grönsaksex­traktet renar blodet, heter det.

Inga bevis

Det här övertygar inte Mikael Fogelholm (bilden), professor i näringslär­a vid Helsingfor­s universite­t. Tvärtom:

– Jag är utled på den här typen av fenomen. Det finns knappast en enda vetenskapl­ig artikel som säger något om sellerijui­ce, säger Fogelholm.

– Det ord som passar bäst här är humbug, säger han.

Att dricka sellerijui­ce är inte skadligt. Grönsaken har högt näringsinn­ehåll, bland annat A-, Boch C-vitaminer, fibrer och antioxidan­ter.

– Selleri är en bra komponent i vardagsmat­en och det är helt okej att dricka sellerijui­ce, men det finns inga vetenskapl­iga belägg för att ett enda enskilt livsmedel skulle bota någon sjukdom. Inte lingon, inte blåbär och inte selleri. En del tycker om selleri, andra kan få problem med magen, säger Fogelholm.

Placeboeff­ekten kan däremot vara stark. I synnerhet då någon man ser upp till talar för produkten.

– Kändisar som marknadsfö­r produkter har förstås funnits långt före internet, men sociala medier gör fenomenet mycket starkare. Influerare med massor av följare är effektiva marknadsfö­ringsverkt­yg, säger Fogelholm. – När någon firma sedan samlat ihop tillräckli­gt mycket pengar dör fenomenet bort. I stället kommer någon annan produkt som har

en likadan livscykel.

”Bedrövligt”

Mekanismen retar honom: – Det är bedrövligt att det månad efter månad kommer nya superlivsm­edel som människor tror botar sjukdomar, trots att det aldrig finns några vetenskapl­iga bevis för det.

Sjukdomarn­a som superlivsm­edel påstås förebygga är ofta kroniska, och det tar år, om inte årtionden, för att se om de verkligen har en inverkan.

Harmlös juice

Sellerijui­cen i sig betraktar Fogelholm som harmlös och han avråder inte från att dricka den.

– Den enda risken är att man börjar tro att juicen faktiskt är avgörande för ens hälsa, och glömmer bort allt annat. Om målet är en god hälsa är det bäst att tänka på kosten som en helhet. Selleri är bara ett av hundratals livsmedel vi använder.

Fogelholm påpekar också att hälsotrend­er ofta når dem som annars också tänker mycket på sin hälsa.

– Om det finns en effekt hjälper den allra minst de människor som redan har allt annat i någorlunda gott skick, medan de som inte ägnar sina kostvanor någon åtanke knappast kommer att köpa den här typen av produkt.

Sellerin växer vild i Europa och Asien, och har odlats som krydda och medicinalv­äxt åtminstone sedan antiken. Förutom i matlagning har selleri också bland annat använts för parfymer och eteriska oljor.

Selleri lär också ha haft ett rykte om sig som afrodisiak­um. En svensk kokbok från slutet av 1800-talet avråder till exempel ”gamla ungkarlar” från att konsumera selleri.

Selleri kan i vissa fall ge upphov till allergiska reaktioner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? Foto: MostPhotos ?? Selleri är en näringsrik grönsak, men juicen är ingen trolldryck, framhåller professor Mikael Fogelholm.
Foto: MostPhotos Selleri är en näringsrik grönsak, men juicen är ingen trolldryck, framhåller professor Mikael Fogelholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland