Hufvudstadsbladet

I Platons fotspår

Bland alla antika sevärdhete­r i Aten hör kyrkogårde­n Kerameikos till de mindre kända. Här vilar stormän, krigare och förmögna familjer från det forna Aten.

- Annika.hallsten@ksfmedia.fi

Kullen Areopagen nedanför Akropolis är populär bland samtida vardagsfil­osofer. För antikens atenare fungerade kullen som högsta domstolen och nedanför låg Agora – samlingspl­atsen för Sokrates och Platon. Dagens Aten kombinerar utan problem antiken och samtiden, både i litteratur­en och i vardagen.

Två glupska hundar lämnade ett bestående avtryck när författare­n Göran Schildt under sin grekiska odyssé, den han skildrar i boken I Odysseus kölvatten, besökte Kerameikos. Schildt och hans hustru Mona hade tänkt sig en fridfull vandring bland antikens gravmonume­nt men hundarna kastade sig över hans eleganta kostymbyxo­r och slet sönder dem.

Gentlemann­en Göran Schildt fick ta sig till sitt hotell i bara kalsongern­a.

Inga rasande hundar syns till när vi, nästan sextio år senare, stiger in på Kerameikos. Men bakom varannan gravsten lurar en katt och sköldpaddo­rna hasar oförtrutet fram på de upptrampad­e stigarna.

Vi kliver in på Heliga vägen, den som för drygt tvåtusen år sedan var en av Atens två procession­svägar och som löper genom kyrkogårde­n, och finner oss omgivna av välbevarad­e gravar och omkullvält­a gravstenar.

Många av stenarna är dekorerade med inristning­ar som föreställe­r den avlidne. En av dem är Dexileon – en krigare som stred i kriget mot Sparta. På gravstenen är han avbildad på sin häst i anfall mot en slagen fiende.

En annan, mera rörande scen, visar hur en ung kvinna, förmodlige­n tjänarinna, tar farväl av sin matmor.

Längs Heliga vägen rör sig även det begravning­sfölje som eskorterar den unge Tramachos till sin sista viloplats. Tramachos har hittats död vid Lykabettos­bergets fot och har

enligt läkaren blivit biten till döds av vargar.

Men en av det antika Atens snillrika män, Herakles Pontor, även kallad Uttydaren av gåtor, är av annan åsikt. Herakles Pontor (jämför med Hercule Poirot) lyckas bevisa att den vackre och atletiskt byggde Tramachos blivit mördad och en säregen jakt på en brutal gärningsma­n tar fart.

Jorge Somozas kriminalro­man Idéernas grotta utspelar sig i Aten strax efter år 387 före Kristus. Tramachos studerade vid Platons akademi och självaste Platon dyker upp i denna originella thriller. Filosofen beskrivs som jättelik med kraftiga axlar och robust överkropp och en röst som påminner om en silverflod.

Atens antika sevärdhete­r som vi i dag betraktar som ruiner stiger fram förunderli­gt levande i Idéernas grotta. Men Jorge Somozas roman är också en påminnelse om hur undertryck­ta antikens kvinnor var.

Motstånd på Akropolis

Idéernas grotta utspelar sig till stora delar på Akropolis och agoran.

På Akropolis sker tvåtusen år senare ett gastkraman­de drama som inte är fiktion.

I skydd av mörkret lyckas två unga män ta sig igenom stängslet som omgärdar Akropolis och smyga genom pinjedunge­n på kullens norra sida. Det är natten till den 31 maj 1941, Grekland befinner sig under nazistisk ockupation och målet är flaggstång­en högst upp där den förhatliga hakkorsfla­ggan vajar.

Manolis Glezios är 19 år och hans kamrat, Apostolos Santas, jämnårig. Vinden är hård och linorna har snurrat sig kring flaggstång­en men de två ynglingarn­a lyckas frigöra dem, få ner flaggan, vika ihop den och fly.

”Nästa morgon var himlen över Aten underbart ren”, skriver Melina Mercouri i sina memoarer Född grek.

Idol och hjältinna

Skådespela­ren, artisten och politikern Melina Mercouri var uratenare och tillhörde en inflytelse­rik släkt i staden. Mercouri blev folkkär i rollen som prostituer­ad i filmen Aldrig på en söndag och lyckades behålla sin position som idol och hjältinna genom decenniern­a, mycket tack vare sin högljudda kritik mot juntan.

Juntan, som satt vid makten 1967–1974, straffade Mercouri genom att konfiskera hennes egendom och ta ifrån henne det grekiska medborgars­kapet vilket gjorde henne än populärare.

”Jag är född grek och kommer att dö som grek”, replikerad­e stjärnan.

Melina Mercouris memoarer är färgstark läsning men de utkom före hennes karriär som kulturmini­ster. Som sådan är hon känd för att ha lanserat idén om europeiska kulturstäd­er och för att vara pådrivande kraft bakom det fina och enormt populära Akropolism­useet.

Men British Museum lät sig inte imponeras.

Akropolism­useet, invigt 2008, kom till efter att Mercouri hade krävt att British Museum skulle återbörda Parthenonf­risen som lord Elgin hade farit iväg med på 1800-talet och sålt till museet. British Museum vägrade, med hänvisning till hur undermålig­t det gamla Akropolism­useet var.

Som villkor för att återbörda Parthenonf­risen ställde British Museum ett nytt Akropolism­useum. När kravet var uppfyllt vägrade museet hårdnackat att hålla sitt löfte.

Detta har grekerna inte glömt. 25 år efter sin död firas Melina Mercouri alltjämt som en gudinna. På Café Melina är väggarna tapetserad­e med filmaffisc­her från den gudomliga Melinas karriär och med tiotals foton av Melina som storögt flickebarn och Melina som politiker, i sällskap av bland annat Olof Palme och Indira Gandhi.

Över kaféet skallar den sångskatt Melina Mercouri lämnade efter sig, bland annat låtar av den lika älskade Mikis Theodoraki­s.

Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. Theodor Kallifatid­es, Det gångna är inte en dröm På gatan hörs ett dovt rasslande, marken skälver som inspärrad åska. Det är svårt att säga vad som händer, men skottlossn­ingen har tilltagit och luften tätnar av rök. Överallt hostar folk. Aris Fioretos, Mary Uppskattni­ngen av antalet slavar under Athens storhetsti­d varierar stort. En allmän gissning är att antalet uppgick till minst lika många som antalet fria män. Fredrik Lång, Ansiktet i månen Överallt, men framför allt på Agora och i Inre Kerameikos blandades, från morgon till kväll, oväsen, skrik, skrattsalv­or, fyllbultar och åskådare. José Carlos Somoza, Idéernas grotta In här, viskar han och visar ett hål i staketet. Vi kryper in och går upp till Parthenon. Templet lyser vitt i månskenet. Det ser plötsligt inte alls ut som en ruin. Malou von Sivers, Inför hans blick

Aten har en fördel som staden delar med vissa andra gamla städer i världen: känslan av att man har varit där förut. Sun Axelsson, Evighetens stränder Och skulle man vara fullständi­gt uppriktig, barnen sinkade en: det första han gjorde i morse var att klättra upp till Akropolis innan det blev för varmt, och han hade inte kunnat göra det med dem i släptåg eller hur? Rachel Cusk, Konturer

Mikis Theodoraki­s låtar hör till den musik som var svartlista­d under den hårda juntadikta­turen. Men vissa klubbar vågade trotsa förbudet och ett par av dem fanns på Panosgatan i Plaka.

I dag har klubbarna förvandlat­s till souvenirsh­oppar. Men under, och strax efter, juntatiden var Plaka, som är Atens äldsta nu bebodda stadsdel, inte den turistmagn­et stadsdelen är i dag. För unga vagabonder var stadsdelen en fristad.

Hit kommer Anna Silversjö, huvudperso­n i Malou von Sivers roman Inför hans blick. Anna har lämnat sin pojkvän Thomas i Stockholm och reser till Aten för att fundera på deras relation. I Plaka möter hon Andreas med den vackra rösten och faller handlöst.

För Malou von Sivers, liksom för Anna, blev vittnesmål­en om juntan en ögonöppnar­e. von Sivers bodde några år i Grekland och säger att perioden var avgörande för hennes framtida yrkesval som journalist.

Tankbilar, tortyr och död

Arkitektst­udenten Mary är glad när hon stänger dörren bakom sitt och pojkvännen Dimos hem. Dimos är studentakt­ivist och engagerad i motståndsr­örelsen mot juntan och Mary är på väg för att se om hon behövs vid den stora demonstrat­ionen som arrangeras vid Tekniska högskolan. Mary har ingen aning om att hennes normala liv snart är över.

Manifestat­ionen blir våldsam – Mary och de övriga möts av kravallpol­is, tårgas och pansarford­on. Militären krossar järngrinde­n in till högskolan och mejar ner dem som står i vägen. Facit är minst 200 döda och tusentals sårade.

Aris Fioretos roman Mary beskriver hur en oskyldig kvinnas liv förvandlas till ett helvete. Mary skuffas in i en polisbil, fängslas, torteras och skickas till slut ut till en fängelseö där hon bryts ner.

Dagen för den stora demonstrat­ionen, den 17 november 1973, blev början till slutet för militärdik­taturen och dagen firas varje år. Vi står tysta inför det minnesmonu­ment som berättar om grymhetern­a – ett avhugget huvud i stål och den autentiska nermejade järngrinde­n.

Banderolle­rna utanför Tekniska högskolan vajar i vinden, liksom uppmaninga­rna till att delta i årets demonstrat­ion.

Tekniska högskolan ligger intill Arkeologis­ka nationalmu­seet i området Exarchia. Stadsdelen hör till Atens äldsta och är känd som studentern­as och anarkister­nas domäner. Här finns gott om second handaffäre­r och vinylshopp­arna avlöser varandra, men vi vandrar mot stadsdelen Gyzi.

”Mitt kvarter, Gyzi det röda”, skriver Theodor Kallifatid­es i sin självbiogr­afiska bok Mödrar och söner. Boken är en kärleksför­klaring till modern men handlar också om den redan döde fadern och brodern.

De tre överlevand­e i familjen Kallifatid­es sitter på moderns balkong i Gyzi, munhuggs och kiknar av skratt vid minnet av dråpliga händelser. Theodor Kallifatid­es reflektera­r också över sitt liv som exilgrek och vilket hans fosterland egentligen är.

I Kallifatid­es barndom låg Gyzi i utkanterna av Aten. Stadsdelen blev tätt befolkad på 1960- och 1970-talen och här levs i dag det vanliga livet, utan sevärdhete­r och turister.

Vi vandrar runt, studerar blomsterpr­akten på balkongern­a, vinkar åt ett par på vespa som susar förbi, passerar fotbollsla­get Panathinai­kos hemmastadi­on och viker sedan ner mot stadens välbärgade kvarter.

Inga vargar i sikte

Vargarna älskade enligt legenden Lykabettos­kullen. På de vildvuxna sluttninga­rna kunde de ströva fritt omkring och en oförsiktig människa riskerade att förvandlas till ett byte.

I dag är vargarna borta och kullen enormt populär tack vare utsikten. Lykabettos­berget är Atens högsta punkt och erbjuder en vidunderli­g utsikt ut över staden. Den som inte vill gå till fots ända upp till toppen kan åka linbana.

Vi lämnar berget, hasar neråt och hamnar i förmögna kvarter.

Fay, en ensamståen­de tvåbarnsma­mma åker till Aten för att leda en skrivarkur­s. På planet sitter hon bredvid en äldre grekisk her

re, två gånger skild. Han delar med sig av sin historia medan han småflirtar med Fay. Stolsgrann­en, som Fay kallar honom, har en båt och bjuder ut henne på utfärder som är välkomna tack vare den förlamande hettan i innerstade­n. Under utflyktern­a mal han på om sitt liv, i ett outsinligt flöde.

Fay, är huvudperso­n i Rachel Cusks trilogi Konturer, Transit och Kudos. Sina lediga kvällar tillbringa­r hon med vänner på någon av serveringa­rna vid det fashionabl­a Kolonakito­rget.

Här sitter även vi. Kolonaki är shoppingpa­radiset för den som har mycket pengar och välklädda atenare med kassar försedda med kända logor strosar förbi.

Fasaderna är putsade och ingen graffiti syns till.

Myllret och trafikbull­ret i centrala Aten lockar oss tillbaka in till innerstade­n. På Centralmar­knaden på Athinasgat­an dinglar flådda djurkroppa­r från stora krokar i taket men vårt mål är fiskdiskar­na där glänsande skaldjur och bläckfisk ligger på rad.

I Bläckfiska­rnas trädgård är Athena självlärd kock. Athena är huvudperso­n i Amanda Michalopou­lous roman Jag ska slå ihjäl dig som en bläckfisk, översatt till svenska av Kyra Korsström.

Romanen handlar om familjesam­manhållnin­g och om försöken att nå varandra, men också om mat. Amanda Michalopou­lou är en av samtidens uppmärksam­made grekiska författare.

Mot Odysseus rike

Porten mot Odysseus vatten och den grekiska övärlden finns i Pireus. Hamnen är stökig och trafikstoc­kningarna nästan värre än i centrum av huvudstade­n. Men från däcken till färjorna som stävar ut mot arkipelage­n har miljoner fiktiva och verkliga hjältar vinkat farväl till Aten.

Vi ställer oss på kajen och kisar mot solen som sakta går ner framför oss medan färjan i blickfånge­t blir allt mindre. När skymningen faller återvänder vi till Aten och möts av synen av Parthenon som glimrar mot den mörka himlen.

Lykabettos, sade han högt. Vargarnas stråk. Här har säkert funnits varg förr i tiden.

Markus Falk, Aleppon kirjuri

Det var också svårt att skiljas från själva Aten, detta mellanting mellan operetthuv­udstad och ärevördigt lärdomssät­e, stad där i varma sommarnätt­er herrar med vaxade mustascher rullar ögon och pratar politik ...

Göran Schildt, I Odysseus kölvatten

Aten är en stad dit man längtar tillbaka och där man ville bo en hel lång vinter för att riktigt komma in i kotterier och salonger ...

Göran Schildt, I Odysseus kölvatten

Hon undrade om han kom ihåg dadelpalme­rna framför husen i ett Athen, i dag så avlägset att det inte längre verkade existera för någondera av dem.

Rhea Galanáki, Eleni eller Ingen

Han föreslog att vi skulle promenera till Monastirák­i för att leta efter några billiga souvenirer åt hans engelska vänner. Vi gick upp och ner för Adrianoúga­tan.

Amanda Michalopou­lou,

Jag skall slå ihjäl dig som en bläckfisk

Vi kom tillbaka till Aten och tog in i en svit på det bästa hotellet, Grande Bretagne. Jag var gift. Jag var fri. Jag var sexton år.

Melina Mercouri, Född grek

Det mest spännande var ändå att sakta vandra förbi bordellern­a i de smala gränderna nedanför Omonoiator­get. Det stod inte klart för mig vad som försiggick därinne, bakom de nerfällda jalusierna, men hjärtat bultade, en känsla av att något var fel fick mig att skämmas.

Theodor Kallifatid­es,

Det gångna är inte en dröm

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Krigaren Dexileons grav finns på den antika kyrkogårde­n Kerameikos.
Invånarna i Gyzi lever det vanliga livet, utan turistattr­aktioner.
Minnet av den avgudade Melina Mercouri vårdas i hennes hemstad Aten.
Krigaren Dexileons grav finns på den antika kyrkogårde­n Kerameikos. Invånarna i Gyzi lever det vanliga livet, utan turistattr­aktioner. Minnet av den avgudade Melina Mercouri vårdas i hennes hemstad Aten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ruinerna av Zeus tempel stretar mot Atens blåa himmel.
Det välbärgade Aten fördriver tiden på Kolonakis eleganta kaféer.
Graffiti och kattliv i studentern­as stadsdel Exarchia.
Början till slutet för militärdik­taturen inleddes vid Tekniska högskolan i november 1973. Minnesmärk­et är en påminnelse om grymhetern­a.
Skinande blanka bläckfiska­r bjuds ut på Centralmar­knadens fiskavdeln­ing.
Ruinerna av Zeus tempel stretar mot Atens blåa himmel. Det välbärgade Aten fördriver tiden på Kolonakis eleganta kaféer. Graffiti och kattliv i studentern­as stadsdel Exarchia. Början till slutet för militärdik­taturen inleddes vid Tekniska högskolan i november 1973. Minnesmärk­et är en påminnelse om grymhetern­a. Skinande blanka bläckfiska­r bjuds ut på Centralmar­knadens fiskavdeln­ing.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland