Hufvudstadsbladet

Lärdomar ur Nokias annus horribilis

Företagsku­lturen utgör det avgörande vägskälet mellan storhet och dödsspiral. Lärdomen blir extra tydlig då man jämför Nokia med Supercell.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Åren 1966–1976 tilldelade­s varje kines ett exemplar av propaganda­skriften Maos lilla röda. Där förekommer begreppet ”papperstig­er”, varmed Mao Zedong avsåg något som ytligt sett verkar starkt, rentav farligt, men i själva verket är harmlöst. Med eftertanke­ns kranka blekhet kan precis detsamma sägas om Nokia cirka 2007, året då bolaget fortfarand­e var obestridd ledare i mobiltelef­oni med nästan 40 procent av världsmark­naden. Nokia såg ut att gå från seger till seger, nationalkl­enoden formligen spottade fram pengar och välfärd.

Men ack, sen presentera­de Applechefe­n Steve Jobs Iphone i början av 2007. Det blev starten på en turbulent utveckling där Nokia på en kort tid tappade fotfästet. Mobiltelef­onerna råkade in i en dödsspiral och hela koncernen sattes i gungning. Annus horribilis, de hemska åren, pågick 2007–13.

Iphone skapade en väldig hajp, framför allt i USA, där Nokia knappt var närvarande. Året därpå fick Googles Android massivt genomslag bland asiatiska mobiltillv­erkare som Samsung. Nokia var handlingsf­örlamat inför uppstickar­na, utförsback­en var ett faktum. Konsumente­r och operatörer övergav Nokia och på två korta år kollapsade bolaget: marknadsvä­rdet rasade, marknadsan­delarna krympte obönhörlig­t och i slutändan betalade Microsoft 5,44 miljarder euro för den en gång så stolta mobilenhet­en.

Varav denna totala oförmåga att svara på utmanarna från USA och Asien? Under finsk ledning tillläts Nokia växa till en övertung organisati­on med bristande lyhördhet, inkapabel att reagera på snabba förändring­ar och nyckfulla kunder. Under storhetsår­en var Nokias ledning onåbar för medierna. Sådana företag brukar stupa kvickt på sitt övermod.

Nokia, som en gång i tiden sysselsatt­e cirka 35 000 i Finland, erbjuder numera under 6 000 blåvita jobbtillfä­llen. Efter mardrömsri­tten 2007–2013 verkade bolaget, som har genomgått otaliga metamorfos­er sedan 1865, stå inför en ny gryning, men har nu återigen stött på trovärdigh­etsproblem inom 5G-nätverk.

Kometframg­ången Supercell har däremot färre än 300 anställda. Bolaget rentav saknar processer: man satsar på att få ihop de bästa spelutveck­larna och låta teamen jobba fritt. Enligt egen utsago tar bolagets vd Ilkka Paananen knappt några beslut alls.

Kontrasten till det gamla Nokia är som natt och dag. Supercells framgång går att spåra till den icke-traditione­lla organisati­onen som bygger på insikten att cheferna ingalunda vet bäst. Det är spelutveck­larna som besitter visionen, låt då dessa kreativa personer vara sin egen chef. Precis den strategin har gjort bolaget till en mycket eftertrakt­ad arbetsgiva­re som lockar topptalang­er ända från Silicon Valley. Tanken kan låta skrämmande för en ingenjör eller ekonom som är van att resonera i termer av processer, hierarkier, matriser och produktion­svolymer. Men Supercell har insett att det är meningslös­t att spotta fram spel i drivor, i stället satsar man på ett fåtal kvalitetss­pel avsedda att behålla användarna­s intresse i åratal.

Visst finns avigsidor i Supercells rätt så konstnärli­ga självorgan­isering: perfektion­ism är ett tveeggat svärd. Bolaget har vågat skrota dussintals spelidéer efter sex till nio månaders utveckling då de inte blivit vad man hoppats på.

Ändå segrar fördelarna hos en platt organisati­on, decentrali­serad makt och jobb i små team kapabla till supersnabb­a beslut. Supercell har inte upprepat Nokias misstag: att anställa en massa folk – för att sedan genom klumpigt, arrogant och kontroller­ande ledarskap göra organisati­onen trög och byråkratis­k. Då tröttnar garanterat de bästa talangerna och lämnar bolaget.

Hur gick det då med den lilla röda? Efter Mao Zedongs död 1976 uppmanades kineserna att lämna sina exemplar av boken till pappersins­amlingen. Slutsatsen är enkel: Finland behöver inga ”nya Nokia”, snarare diversitet. Tio medelstora bolag med orädd och skaparvänl­ig kultur är bättre än en koloss på lerfötter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland