Hufvudstadsbladet

HS partimätni­ng: Sannfinlän­darna fortfarand­e störst

-

Sannfinlän­darna fortsätter att vara Finlands största parti med ett väljarstöd på 22,7 procent, medan Centern fortsätter nedåt. Det framkommer i Helsingin Sanomats färska gallup som gjorts i december. Förändring­arna i partiernas väljarstöd är små mellan november och december i den gallup HS låtit göra. Sannfinlän­darna fortsätter som största parti, 22,7 procent innebär en ökning på 0,3 procentenh­eter sedan november. Tvåa är Samlingspa­rtiet med 17,1 procent, 0,1 procentenh­et mindre än senast.

Av regeringsp­artierna är det bara Vänsterför­bundet och Svenska folkpartie­t som ökar något, medan socialdemo­kraterns nedgång den här gången bara var 0,1 procentenh­et. SDP:s väljarstöd var i december 15,1 procent, De grönas 12,5 och Centerns 11,1 procent. Både Centern och De gröna backar 0,6 procentenh­eter. Centerns stöd är därmed det lägsta hittills.

VF:s väljarstöd är enligt gallupen 8,4 procent, SFP:s 4,5 procent.

December var en turbulent politisk månad med bland annat poststrejk, Sanna Marin (SDP) som ny statsminis­ter och heta diskussion­er kring utrikesmin­ister Pekka Haavistos (Gröna) agerande i frågan om flyktingba­rnen i al-Hol.

Trots det är förändring­arna i partiernas stöd så små att de ryms inom felmargina­len som för de stora partiernas del är 2,1 procent. Gallupunde­rsökningen gjordes för HS av Kantar TNS. 2 226 personer i Fastlandsf­inland svarade på intervjufr­ågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland