Hufvudstadsbladet

Dragkampen om flygandet i Malm fortsätter

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Tvisten om vad som ska hända med Malms flygplats vid årsskiftet fortsätter. Transporto­ch kommunikat­ionsverket Traficom håller flygtillst­åndet i kraft, men markägaren, Helsingfor­s stad, vill anlägga skidspår på flygfältet i vinter.

De många och långa turerna i tvisten om vad som ska hända med flyplatsen i Malm fortsätter. Helsingfor­s stad planerar för nya bostäder på området, men flygplatse­ns försvarare har inte gett upp hoppet om att den ska kunna bevaras. Transporto­ch kommunikat­ionsverket Traficom har inte heller dragit in tillstånde­t för flygplatse­n.

– Här finns olika spår framåt och vi har inte förlorat hoppet om ett möjligt skyddsbesl­ut, säger Björn Månsson, fullmäktig­eledamot för Svenska folkpartie­t (SFP) i Helsingfor­s.

Månsson hör till dem som jobbat hårt för att bevara flygplatse­n och hoppas nu att de tre parterna i tvisten kring flygplatse­ns framtid, staden, staten och de som vill bevara den, kunde sitta ner och tillsamman­s diskutera fram en vettig, tillfällig lösning för området på några års sikt.

– Att nu tala om att bygga skidspår och skridskoba­na på flygfältet är bara ett sätt att ta området i användning till vilket pris som helst. När det finns snö kan man åka skidor runt flygfältso­mrådet på ett skidspår som är betydligt trevligare än den flatmark som finns på en startoch landningsb­ana, säger Månsson.

”Flygandet är över”

Helsingfor­s stad vidhåller att flygandet i Malm är över vid årsskiftet, oberoende av Traficoms beslut. Verksamhet­en kan inte fortsätta utan markägaren­s, stadens, tillstånd, heter det. Men stadens uppsägning av hyresavtal­et har ännu inte vunnit laga kraft.

Namninsaml­ingar har gjorts och brev till borgmästar­e Jan Vapaavuori skrivits för att bevara flygplatse­n som enligt Månsson med sin omgivning utgör ett viktigt rekreation­sområde för invånarna i norra Helsingfor­s. Besvär som fortfarand­e inte avgjorts har lämnats in mot uppsägning­en av hyreskontr­aktet och mot byggplaner­na. Därtill vill Museiverke­t skydda flygplatsb­yggnaden.

Helsingfor­s vill däremot bygga bostäder på området och planerar att med start på 2020-talet och med en takt på mellan 400 och 600 bostäder per år bygga totalt 13 500 bostäder på området.

Att föreningen för flygplatse­n bestrider uppsägning­en av hyresavtal­et fick staden veta i slutet av förra veckan. Staden uppger i ett pressmedde­lande att den ämnar gå i svaromål och vidta åtgärder för att staden ska kunna ta området i besittning.

Ordförande för den förening som strävar efter att bevara flygplatse­n, Timo Hyvönen, tolkar Traficoms beslut som att flygverksa­mheten kan fortsätta efter årsskiftet. Han hoppas liksom Månsson på diskussion­er med stadens tjänstemän.

– Det kommer att ta flera år innan det juridiska är behandlat, därför är det inte vettigt att avsluta flygverksa­mheten nu. Den borde finnas kvar tills vi har juridiskt bindande beslut, säger Månsson.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Vad ska hända med Malms flygplats?
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Vad ska hända med Malms flygplats?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland