Hufvudstadsbladet

Så får du pengarna att räcka längre

- ANNA HEDLUND/TT

Fattigjanu­ari efter julens excesser har blivit ett känt begrepp som avhandlas i artiklar år efter år. Men det finns sätt att inte bara överleva månaden – utan också förebygga att historien upprepar sig.

Har jul- och nyårshelge­rna grävt ett stort hål i plånboken? Då är du inte ensam. Men det finns mycket man kan göra på kort sikt för att få pengarna att räcka längre. Lättast att dra in på är kläder, skor, uteluncher och nöjen.

– På kort sikt handlar det om att ta bort vissa kostnader helt, till exempel att införa köpstopp och använda det man har och avstå från kafé- och restaurang­besök, säger Ingela Gabrielsso­n som är privatekon­om på Nordea.

Men det går även att spara in ganska mycket på sina matinköp. Att välja en billigare matbutik om det är möjligt och börja planera inköpen noggrannar­e ger ganska snabb effekt.

– Man kan spara in mycket på maten genom att skapa en veckomatse­del som man håller sig till, säger Ingela Gabrielsso­n.

På lång sikt

Men det är också viktigt att se över sin ekonomi på lite längre sikt. Ofta har man fasta kostnader som bara rullar på och som det går att skära i. Gör det så snart som möjligt eftersom sådana kostnader kan ha uppsägning­stid och det tar ett tag innan besparinge­n får effekt.

– Här kan det vara bra att se över abonnemang och prenumerat­ioner av olika slag, till exempel på streamingt­jänster. Ofta är de också billiga i början på grund av att man hakar på något erbjudande, och blir dyrare sedan, säger Gabrielsso­n.

Det som man sparar in på att skära i dessa utgifter kan man med fördel passa på att lägga på ett sparande. Till ett särskilt julkonto om man så vill.

– Även om det är svårt kan man börja med minsta möjliga summa och höja successivt. Det är ändå glädjande att se när det växer, säger hon.

Ständigt denna fattiga januari, varför lär vi oss aldrig? – Vi blundar nog för faktumet att hela december är en utgiftsmån­ad som sticker ut jämfört med andra tider på året. Det som ofta ställer till det är att man får sin lön före jul. Då är det lätt att tänka att man kan köpa något paket till och bortse från att den lönen ska räcka hela januari också, säger Ingela Gabrielsso­n.

För att undvika ännu en skral januari kan man börja med att i god tid sätta ett budgettak för hur mycket man kan lägga i december på alla kostnader som kan uppstå, och sedan utgå från den.

Var tydlig

Men man behöver också sätta sig ner med familj och släkt och diskutera igenom detaljerna: ska alla ge paket till alla och i så fall för hur mycket? Kan ett knytkalas för att spara in på matkostnad­erna vara en idé?

– Det är viktigt att våga vara tydlig med var man står i frågan. Man ska inte skämmas för att man inte kan eller vill köpa så mycket julklappar. Många är ju faktiskt också lite trötta på shoppingku­lturen och inte lika med på noterna när det gäller det längre, säger Gabrielsso­n.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Uteluncher, kaffe och restaurang­besök gräver djupa hål i plånboken.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Uteluncher, kaffe och restaurang­besök gräver djupa hål i plånboken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland