Hufvudstadsbladet

”Många av offren förstår inte att de har blivit lurade”

Cyberbrott­sligheten är nästan alltid organisera­d. Brottsnytt­an uppgår i de största fallen i Finland till tiotals miljoner euro. Nätbedräge­rier är den vanligast formen.

- HENRI FORSS/SPT

När man talar om cyberbrott tänker många på dataintrån­g och systemstör­ning. Men de utgör bara en bråkdel av cyberbrott­en, kring tusen fall per år.

En betydligt större kategori är nätbedräge­rier. År 2018 tog polisen emot anmälninga­r om drygt 12 000 nätbedräge­rier och i år uppskattas antalet öka med upp till 20 procent.

Många nätbedräge­rier är rätt enkla och handlar till exempel om att sälja icke-existerand­e varor på diverse webbtorg. Men därtill kommer de avancerade bedrägerie­rna, där brottsnytt­an kan uppgå till flera miljoner euro.

Ett exempel på ett avancerat nätbedräge­ri är Office 365-härvan. Den bygger på att gärningsmä­nnen fiskar efter användarna­mn och lösenord till Microsoft Office 365-tjänsten med hjälp av förfalskad­e webbplatse­r som imiterar inloggning­ssidan till tjänsten.

Användarna­mnen och lösenorden används sedan för att sprida virusprogr­am till andra användare, eller skicka falska betalnings­anvisninga­r om användaren i fråga till exempel jobbar med ekonomifrå­gor i ett företag.

I Office 365-härvan kombineras dataintrån­g, identitets­stölder och bedrägerie­r. Enligt Centralkri­minalpolis­en (CKP) uppgår den totala brottsnytt­an för Office 365-härvan i Finland till 2,2 miljoner euro under de senaste fyra åren.

Ett annat exempel är Onecoinhär­van som nyligen har behandlats i Österbotte­ns tingsrätt. Åtalen gällde grovt skattebedr­ägeri.

Dessutom utreder Centralkri­minalpolis­en placerings­bedrägerie­r, därav brottsnytt­an i det största fallet uppgår till 4–5 miljoner euro i Finland och 120–130 miljoner internatio­nellt.

Spaning, utredning, laboratori­um

Det ökade antalet cyberbrott har fått myndighete­rna att öka satsningar­na på att stoppa dem. År 2015 grundades Centralkri­minalpolis­ens central för bekämpning av cyberbrott (Cybercentr­alen). Sedan starten har Cybercentr­alen mer än fördubblat sin personal till 80 anställda.

Mikko Rauhamaa tillträdde som ny chef för Cybercentr­alen i september. I likhet med hälften av Cybercentr­alens personal har Rauhamaa civil bakgrund.

– Centralkri­minalpolis­en har tre avdelninga­r: utredning, spaning och laboratori­et. Vi fungerar i princip som en matris och jobbar med dem alla, säger Rauhamaa.

För Cybercentr­alens del handlar utredning om att utreda cyberbrott och nätbedräge­rier medan spaning handlar om att spana på webben och följa upp tips. Laboratori­et fokuserar på det som kallas it-forensik, det vill säga kriminalte­knisk utredning.

– Forensik är ett växande område. Nästan alla brott har numera en cyberdimen­sion, till exempel en dator eller telefon som måste brytas upp för att säkra bevisning.

Rauhamaa vill inte kommentera hur snabbt Cybercentr­alens personal skulle kunna bryta upp till exempel journalist­ens MacBook Pro.

– Det kan jag inte avslöja av taktiska skäl, men vår framgångsp­rocent är rätt hög, säger han.

Händer det att ni råkar på utrustning som ni inte lyckas komma in i? – Det händer, men det beror vanligtvis på att utrustning­en är förstörd.

Rauhamaa tillägger att kryptering och antalet lösenord är faktorer som påverkar hur snabbt Cybercentr­alen bryter upp en dator. Han påpekar ändå att den här sortens åtgärder är så pass grova att de inte kan riktas mot en person utan väldigt starka misstankar om brott, och för det mesta först efter att personen i fråga är gripen.

Internatio­nellt samarbete

Som en nationell enhet arbetar Cybercentr­alen med alla elva polisinrät­tningar i landet och Ålands polismyndi­ghet. De lokala polisinrät­tningarna har vissa cyberkompe­tenser, men när det gäller grova, komplicera­de, omfattande eller internatio­nell brottshelh­eter tar Cybercentr­alen ofta över utredninge­n.

– Centralkri­minalpolis­en är en kontaktpun­kt för utredninga­r med internatio­nella kopplingar. Det innebär att vi aktivt samarbetar med andra länders polismyndi­gheter, säger Mikko Rauhamaa.

Samarbetet tar ändå tid. För att kunna spåra en internatio­nell cyberbrott­sling måste Cybercentr­alen begära assistens från alla de länder genom vilka cyberbrott­slingen opererar.

För att snabba på utredninga­rna arbetar Cybercentr­alen med Europol och Interpol. När myndighete­rna kommer ett nytt internatio­nell nätbedräge­ri på spåren kan man grunda en gemensam utrednings­grupp.

– Det är vanligt speciellt i de största fallen. I praktiken betyder det att vi skickar en representa­nt till det land som koordinera­r utredninge­n.

Överlag är utredninga­rna långa, i vissa fall kan de pågå i flera år, men för det mesta kommer polisen skurkarna på spåren. I och med att de sällan befinner sig i Finland leder gripanden sällan till lika stora rubriker som de sannolikt annars skulle göra.

Skammen är stor

En utmaning för Cybercentr­alen är att en stor del av brottsligh­eten aldrig anmäls till polisen. Det här beror på några olika faktorer.

– Många av offren förstår inte att de har blivit lurade, till exempel då det gäller placerings­bedrägerie­r. De tror att allt har gått rätt till och att de har haft dålig tur, säger Rauhamaa.

Han tycker att det är positivt att flera kommuner har berättat öppet om vad de råkat ut för. Han hoppas att det ska bidra till att minska stigmat som ingår i att bli lurad.

– De här bedrägerie­rna är så avancerade att det inte är konstigt att folk blir lurade. Vi borde bli av med skammen som hänger ihop med det.

Det händer ibland att offren får tillbaka en del av pengarna efter att polisen löst fallet, men ofta försvinner pengarna för gott. Därför lönar det sig att vara snabb. Om man börjar misstänka att man råkat ut för ett bedrägeri och kontaktar polisen inom 24 timmar finns det goda chanser att transaktio­nen kan stoppas.

 ?? FOTO: HENRI FORSS/SPT ?? Mikko Rauhamaa är chef för Centralkri­minalpolis­ens Cybercentr­al, vars uppgift är att bekämpa cyberbrott.
FOTO: HENRI FORSS/SPT Mikko Rauhamaa är chef för Centralkri­minalpolis­ens Cybercentr­al, vars uppgift är att bekämpa cyberbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland