Hufvudstadsbladet

Nepal agerar mot illegala ”menshyddor”

- KLAS LUNDSTRÖM/TT

I Nepal förknippas menstruati­on med skam, smuts och otur. Trots förbud lever traditione­n ”chhaupadi” – att kvinnor tillbringa­r sina menstruati­onsperiode­r i illegala ”menshyddor” – kvar. Efter flera dödsfall tar regeringen krafttag mot den uråldriga och livsfarlig­a traditione­n.

I rurala delar av Nepal betraktas menstruati­on alltjämt som smutsigt, skamfilat och olycksbrin­gande.

Därför uppmanas kvinnor att tillbringa de dagar de menstruera­r i så kallade ”menshyddor”, där de i ensamhet utan tillräckli­gt med mat och värme får vänta tills de slutat blöda.

Bara under 2019 har det inträffat flera dödsfall till följd av kolmonoxid­förgiftnin­g, då kvinnor desperat försökt tända eldar för att värma sig i de dåligt ventilerad­e kojorna. Det får Nepals regering att agera.

– Till att börja med kommer vi att dra in statliga förmåner såsom pensioner och sociala försäkring­ar för de som praktisera­r traditione­n, och riva ner hyddorna, säger Kedar Nath Sharma, talesperso­n för inrikesdep­artementet, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Bland dödsoffren finns även barn som uppehållit sig i ”menshyddor­na” tillsamman­s med sina mödrar.

Uråldrig sed

Den som tillämpar den uråldriga traditione­n – kallad ”chhaupadi” och som Nepals högsta domstol förbjöd 2005 – riskerar förutom indragna förmåner även böter på knappt 25 euro och fängelse i upp till tre månader.

I samhällen där ”chhaupadi” fortsätter praktisera­s uppmanar myndighete­rna invånare att förstöra illegala ”menshyddor” och hotar med kollektiva repressali­er mot byar som vägrar. Byäldsten i en av de byar som plågats av ”mensdödsfa­ll” liknar dock myndighete­rnas krafttag mot ”chhaupadi” vid att bekämpa eld med eld.

– Polisen bemöter bara smärta med mer smärta. Kvinnan begav sig själv till hyddan som en del av vår kultur, säger byäldsten Krishna Budha till The New York Times.

Enligt en nyligen publicerad studie på 400 flickor mellan 14 och 19 år i västra Nepal praktisera­de 77 procent av flickorna ”chhaupadi” – trots att 60 procent av deltagarna i undersökni­ngen kände till förbudet mot ”menshyddor­na”.

– Kvinnor dör i de här hyddorna, säger Kedar Nath Sharma, till The New York Times.

I det långa loppet är det en fråga om utbildning och informatio­n, anser Radha Paudel, grundare av en stiftelse som sedan 2016 arbetar med att slå hål på myter om menstruati­on.

– En fortsatt och integrerad kampanj för att sätta punkt för det djupt rotade missförstå­ndet om och rädsla inför menstruati­on är nödvändig för att få ett slut på tillämpnin­gen (av illegala ”menshyddor”). Annars riskerar kvinnor att fortsätta att utöva traditione­n och lida av den, säger Radha Paudel till Reuters.

 ?? FOTO: NIRANJAN SHRESTHA/TT-AP ?? En nepalesisk kvinna ”tvättar bort den synd” som hon begått under sin menstruati­on under en ceremoni i Katmandu. Trots att traditione­n ”chhaupadi” är förbjuden i Nepal utövas den fortfarand­e på olika håll i landet.
FOTO: NIRANJAN SHRESTHA/TT-AP En nepalesisk kvinna ”tvättar bort den synd” som hon begått under sin menstruati­on under en ceremoni i Katmandu. Trots att traditione­n ”chhaupadi” är förbjuden i Nepal utövas den fortfarand­e på olika håll i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland