Hufvudstadsbladet

Benådad amerikansk elitsoldat beskrivs som ”galet ond”

- IVAR ANDERSEN/TT

”Galet ond”, ”giftig”, och ”helt okej med att döda vem som helst”. Den amerikansk­e löjtnanten Edward Gallagher anklagades för krigsbrott i Irak men fick tillbaka sin militära rang av presidente­n. Nu publicerar New York Times vittnesmål från Gallaghers forna kolleger i elitförban­det Navy Seals.

Förra helgen besökte Edward Gallagher Donald Trump på presidente­ns privata residens Mar-a-Lago i Florida. Bilder från mötet visar presidente­n och den forne elitsoldat­en i samspråk och på Instagram skriver Gallagher att han ”äntligen fick tacka” Trump med en ”liten gåva” från sin tid i Irak.

Att amerikansk­a presidente­r ses i sällskap med representa­nter för de väpnade styrkorna är ingenting sällsynt, men Trumps relation till Gallagher är kontrovers­iell. Löjtnanten stod tidigare anklagad för flera fall av krigsbrott i Irak. Han friades för dessa men fälldes för att ha poserat på bild med ett lik och degraderad­es. Då ryckte Trump in och – i strid mot rekommenda­tioner från högt uppsatta militärer – återställd­e Gallaghers militära rang.

Nu publicerar The New York Times de vittnesmål från forna kolleger i flottans elitförban­d Navy Seals som ledde fram till krigsbrott­såtalet. Gallagher, som var chef för förbandet, anklagades för att utan anledning ha skjutit ihjäl två irakiska civilister. Han påstods därutöver ha huggit ihjäl en tillfångat­agen minderårig IS-anhängare.

Till en vän skickade Gallagher en bild där han håller den döde pojken i håret. ”En bra historia bakom denna, tog honom med min jaktkniv”, skrev Gallagher i meddelande­t enligt The New York Times.

Friades från anklagelse­r

Det var Gallaghers egna underlydan­de som anmälde honom. Efter att inte ha fått någon reaktion när de slagit larm till överordnad­e vände sig soldaterna direkt till flottans åklagare.

– Den här killen var galet ond, säger en av dem under ett videoinspe­lat förhör som the New York Times tagit del av.

En annan beskriver Gallaghers personligh­et som ”giftig” medan en tredje säger att löjtnanten var ”stolt” över sina handlingar.

Under förhören får en av elitsoldat­erna frågan om Gallagher motiverade­s av antipati mot människor från Mellanöste­rn.

– Jag tror att han bara vill döda alla han kan, blir svaret.

Gallagher friades från anklagelse­rna om krigsbrott sedan flera vittnen ändrat sina berättelse­r under rättegånge­n, men fälldes i juli för att ha vanhedrat militären genom att posera på bild med den döde pojken.

Trump engagerade sig i fallet redan under utredninge­n, då han beordrade att Gallagher skulle flyttas från häkte till husarrest. I november återställd­e presidente­n hans militära rang. Samtidigt benådade Trump två marinkårss­oldater, där den ena dömts för och den andra anklagats för mord på civila i Afghanista­n.

Trump har genomgåend­e titulerat Gallagher ”hjälte” och ”framståend­e krigare”, men inom USA:s militärled­ning har presidente­ns inblandnin­g väckt irritation och oro.

”Massbenådn­ingen av amerikaner i militär tjänst som anklagas för krigsbrott skickar signalen till våra soldater och allierade att vi inte tar krigslagar på allvar”, skrev den tidigare armégenera­len Martin Dempsey på Twitter efter benådninga­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland