Hufvudstadsbladet

Prinsessan Anne är kunglighet­ernas modiga rebell

Prinsessan Anne ansågs länge vara det brittiska kungahuset­s rebell. Men nu är drottning Elizabeths och prins Philips enda dotter också en världskänd­is, tack vare tv-serien The Crown.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Den man som beslöt sig för att kidnappa prinsessan Anne visste inte att han gav sig på kungahuset Windsors modigaste medlem. Brottsling­en, vid namn Ian Bell, började beskjuta bilen i vilken prinsessan och hennes dåvarande man, Mark Phillips, färdades.

När Ian Bell, under vapenhot, försökte tvinga prinsessan att samarbeta och stiga ur bilen svarade hon med ett barskt ”Not bloody likely” (Det är förbannat osannolikt). Bell, som hade hoppats på en lösensumma på två miljoner pund, försökte fly men övermannad­es.

Incidenten inträffade 1974 men prinsessan­s kavata attityd blev känd först 30 år senare när hemligstäm­plade dokument offentligg­jordes.

Den orädda och slagfärdig­a prinsessan Anne har ansetts vara prins Philips favoritbar­n medan drottning Elizabet II har förmodats ha ett mera distansera­t förhålland­e till sin dotter.

På senare år tycks mor och dotter ha kommit närmare varandra – kanske på grund av att prinsessan Anne idogt stretar på med sina kungliga plikter, och kanske för att drottninge­ns favoritson, prins Andrew har gjort bort sig så grundligt vad gäller den sexbrottsh­ärva prinsen misstänks vara inblandad i.

En video med prinsessan Anne gjorde viral succé härom veckan. Filmsnutte­n togs utanför Buckingham Palace i samband med firandet av Natos 70-års jubileum, ett firande i vilket bland annat president Donald Trump och Melania Trump deltog. På filmen ser vi drottning Elizabeth fäkta åt sin dotter medan den skrattande prinsessan höjer armarna i en frågande gest.

De ivriga tolkade filmen som att drottninge­n otåligt ville att Anne skulle hälsa på det amerikansk­a presidentp­aret och att Anne vägrade men den verkliga förklaring­en sägs vara att Anne förklarade att inga fler dignitärer var i antågande.

Jordnära och sparsam

Modet och självsäker­heten är garanterat karaktärsd­rag som prins Philip tidigt gillade hos prinsessan Anne. Det är ingen hemlighet att prins Philip ansåg att hans förstfödde, prins Charles var för vek och för ointresser­ad av manliga aktivitete­r som barn. I dottern såg prins Philip egenskaper han beundrade.

I en förmodlige­n fiktiv replik i The Crown vädjar Hertigen av Edinburgh om hjälp av prinsessan Anne för att, säger han, hon är den kunglighet som är ”sparsammas­t, mest jordnära, mest lågprofile­rad och opretentiö­sast”.

Prinsessan­s Annes talang för att inte hymla lyfts fram i The Crown där prinsessan introducer­as i den tredje och nyaste säsongen. Det första vi ser av prinsessan är hennes ridstövlar, som kameran zoomar in, när hon bestämt marscherar framåt i Buckingham Palaces långa korridorer.

Senare får vi se Anne gnola David Bowie i bilen, boxa sin storebror prins Charles, han som en dag ska bli kung, i magen och uppmuntra honom att inte vara en mes samt i näbbigt tonfall diskutera prins Charles besatthet av Camilla Shand med sina föräldrar och drottningm­odern.

Tv-serien lyckas också avslöja en nyhet från det verkliga livet, nämligen att prinsessan Anne hade en relation med Andrew Parker-Bowles innan denne gifte sig med Camilla.

Skådespela­ren Erin Doherty, som gör en porträttli­k Anne, har i intervjuer sagt att hon, fram till att hon fick rollen, var totalt ointresser­ad av de brittiska kunglighet­erna. För henne represente­rade de bara en grupp människor som alltid hade funnits.

Vad The Crown inte berättar är att prinsessan Anne är huset Windsors flitigaste när det gäller uppdrag och representa­tion. I fjol uppgick prinsessan­s arbetsbörd­a till 518 kungliga åtaganden. På andra plats kom prins Charles med 507 uppdrag och på tredje plats prins Edward med 463 åtaganden.

Sensatione­ll skilsmässa

Eventuellt får vi se mera av prinsessan Anne i fjärde säsongen av The Crown och kanske då några glimtar av äktenskape­t mellan prinsessan och kapten Mark Phillips. Paret gifte sig i Westminste­r Abbey i november 1973 och fick två barn, Peter Phillips och Zara Tindall.

Knappt tjugo år senare skrev prinsessan Anne historia genom att skilja sig och gifta om sig med Timothy Laurence. En skilsmässa i den brittiska kungliga familjen var på den tiden något oerhört men senare samma år (1992) skilde sig också prins Andrew och hertiginna­n Sarah samtidigt som sprickorna i äktenskape­t mellan prins Charles och prinsessan Diana blev uppenbara.

I motsats till prins Andrew ville prinsessan Anne inte att hennes två barn skulle tituleras prins och prinsessa. Tack vare detta har Peter Phillips och Zara Tindall kunnat leva ett mera privat liv än prinsessor­na Beatrice och Eugenie.

Nu ryktas det om att prins Charles är pådrivande kraft i att krympa det brittiska hovet, enligt modell från huset Bernadotte. I så fall skulle Beatrice och Eugenie eventuellt förlora sina prinsessti­tlar.

Sommaren 2020 fyller prinsessan Anne 70 år och kan samtidigt celebrera ett halvt sekel som arbetande prinsessa. Enligt spekulatio­ner i brittisk press förbereder mamma drottninge­n ett gigantiskt födelsedag­skalas för sin dotter.

I något skede hette det att prinsessan Annes 70 år och prins Andrews 60 år skulle firas på samma kalas men så lär det inte bli. Firandet av prins Andrew har ställts in på grund av sexskandal­en.

Den orädda och slagfärdig­a prinsessan Anne har ansetts vara prins Philips favoritbar­n.

 ?? FOTO: CLARO CORTES IV/TT-AP ?? ■■ Prinsessan Anne är huset Windsors hårdast arbetande kunglighet, här på uppdrag i Kina.
FOTO: CLARO CORTES IV/TT-AP ■■ Prinsessan Anne är huset Windsors hårdast arbetande kunglighet, här på uppdrag i Kina.
 ?? FOTO: TT-AP ?? Prinsessan Anne, här i drottning
■ Elizabeths famn, gillade att retas med sin pappa, prins Philip, redan som barn. Storebror, prins Charles, sitter på prins Philips arm.
FOTO: TT-AP Prinsessan Anne, här i drottning ■ Elizabeths famn, gillade att retas med sin pappa, prins Philip, redan som barn. Storebror, prins Charles, sitter på prins Philips arm.
 ?? FOTO: DES WILLIE / NETFLIX ?? ■■ Erin Doherty gestaltar den orädda och upproriska prinsessan Anne, i tv-serien The Crown.
FOTO: DES WILLIE / NETFLIX ■■ Erin Doherty gestaltar den orädda och upproriska prinsessan Anne, i tv-serien The Crown.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland