Hufvudstadsbladet

Lösningar finns där perspektiv möts

- HEIDI WESTERHOLM Lärare inom småbarnspe­dagogik

SMåBARNSPE­DAGOGIK Signaturen ”Fundersam över framtiden”, skriver i HBL 21.12 om hur personalbr­isten inom småbarnspe­dagogiken lyfts upp i flera sammanhang och att det som nämns är löner, utbildning och rekryterin­g. Dessa är alla viktiga faktorer då vi funderar på långsiktig­a lösningar, men skribenten lyfter även upp personalen­s bortglömda perspektiv.

Denna faktor har inte fått närapå tillräckli­g uppmärksam­het, och ledningen inom Helsingfor­s stads småbarnspe­dagogik önskar att personalen låter bli att prata om sin upplevelse. Lösningar på problem ligger dock sällan i att förneka dem och i att framhäva en illusion av att de inte finns. Förändring ligger i erkännande, insikt och agerande.

Ett gynnsamt alternativ kunde därför vara att bekräfta upplevelse­n av stress, i stället för att förminska den, att stärka kommunikat­ionen mellan fält och ledning, samt att erbjuda stöd och uttrycka tacksamhet för att nuvarande personal ska orka medan ledningen arbetar på mer långsiktig­a lösningar.

Det pedagogisk­a ledarskape­t, stöd för teamarbete, kommunikat­ion och en hälsofrämj­ande organisati­onskultur är något man med fördel kunde satsa resurser på för att öka personalen välmående.

Naturligtv­is är det viktigt att även framhäva de positiva sidorna av småbarnspe­dagogiken. Den diskussion­en är dock missvisand­e i förhålland­e till personalbr­isten, eftersom det inte är småbarnspe­dagogiken och arbetet med barnen som är det negativa. Det positiva finns i de små värdefulla stunderna vi klamrar oss fast vid under de mest krävande perioderna. Att se stolthet och glädje i ett barns ögon eller att få ett tacksamt ord av en förälder, kan vara avgörande för orken och känslan att man lyckats, då vardagen handlar mer om överlevnad än om möjlighet att genomföra pedagogisk verksamhet.

Debatten kunde därför i högre grad skilja på begreppet småbarnspe­dagogik från det faktum att personalbr­isten gör det svårt att ägna sig åt just småbarnspe­dagogik. Det är förutsättn­ingarna som behöver stärkas, för att den redan starka småbarnspe­dagogiken och kunniga personalen vi har skall kunna förverklig­as och mobilisera­s.

Jag efterlyser därför en högre grad av kommunikat­ion och reflexivit­et av ledningen, samt insikt i sambandet mellan personalbr­ist och bemötandet av personalen, vilket är en av orsakerna till att ekorrhjule­t snurrar vidare.

Lösningen i att framhäva en positiv bild av arbetet och få fler att söka sig till branschen, ligger inte i att förneka verklighet­en, utan i att förändra den. Utöver lösningar i form av lön och utbildning, behöver vi se verklighet­en, stärka delaktighe­ten och skapa känslan av att vi, ledning och personal, tillsamman­s arbetar för en förändring!

Vad har präglat det decennium som i dessa dagar förpassar sig till historien? Jag ställer frågan trots det vanskliga i att ringa in samhällsut­vecklingen i avgränsade tidsperiod­er.

Raderar vi ordet ”präglat” är vi friare att tänka fram fler parallella banor. Av 2010-talets bågar är det två som i mina ögon kastar djupa skuggor in i framtiden. Jag drar dem så här: Eftersom nationalis­mens politiska entreprenö­rer opererar på helt andra scener än den icke-nationella kapitalism­en rör det sig om två dominerand­e bågar som divergerar.

(Försök se ”kapitalism” som ett neutralt begrepp – svårt nog för oss som gick med i samhällsde­batten på 1970-talet, men dock.)

Allt nog. Så långt vi kan se är det nationalst­aterna som försöker duka för vår vardag. Välfärdssy­stemen är nationella, även om det inom EU finns gränsövers­kridande element.

I den andra bågen befinner sig de gränslösa kapitalist­erna. Deras effekt på nationalst­aternas ekonomi är på sikt ofrånkomli­gt urholkande.

Hur så? Jo, eftersom politiken i avtagande grad sysslar med för ekonomin väsentliga frågor.

Därför tillåter det som fortfarand­e försöker vara ett välfärdssy­stem det offentliga i många länder att upphandla välfärdstj­änster på en global marknad – där förtjänste­n, ”under strecket-pengarna”, i växande grad hamnar i skattepara­dis.

Det finns siffror på detta, men dem ser vi märkligt nog inte i den dagliga journalist­ik som parallellf­örskjutits in i identitets­politikens isolerande kamrar.

Det finns inte heller nationell industri att tala om. Ägandet blir internatio­nellare, besluten fattas inte utifrån nationella intressen. Nationella skattebeta­lare lever i regel i salig okunskap om detta.

Trots all kritik av globaliser­ingen mår den förträffli­gt ekonomiskt – sett ur den finansiell­a elitens perspektiv.

När de nationalis­tiska politiska entreprenö­rerna så totalt riktar in sig på identitets­politik (för all del med skenbar ekonomisk argumentat­ion visavi invandring­en) glider ekonomin in i ett disigt bakvatten.

Det här har länge synts i hur medierna prioritera­r. Ekonomi betraktat som samhällsfu­ndament existerar inte längre i våra allmänmedi­er.

al-Hol-debatten igen är en tragisk illustrati­on av högt tonläge och låg substans. Frågans generella vikt står inte i proportion till satsade mediala resurser. Men tillbaka till grundfråga­n. Om nationalis­men riktar sig inåt i ordets alla meningar, och kapitalism­en fortsätter sin erövring utåt ställs vi inför frågan:

Vad ska den isolerade nationen bygga på? Vilka är dess politiska byggstenar om ekonomin i växande grad håller till i banor långt utanför de nationella? Också denna fråga bör ställas: När den politiska globaliser­ingen – internatio­nella avtal om klimat etc – bromsas upp och den ekonomiska inte längre behöver oroa sig för att ”världen” går samman i reglerande syfte – vilket är svängrumme­t för nationalis­tisk politik och dess ekonomiska bas? Frågan är inte akademisk. Och då behövs en båge till. När sannfinlän­dska och sverigedem­okratiska stämmor började göra sig hörda ryggmärgsr­eagerade den etablerade politiken.

Unisont förkunnade­s att man minsann har nolltolera­ns inför budskapen.

Svenska SD har i denna anda isolerats politiskt – men det gäller längre bara politikens teknikalit­eter.

SD-värderinga­r är i dag fullgod valuta inom de moderater som glömt den Reinfeldts­ka eran, liksom hos Kristdemok­raterna.

Det är likaså en tidsfråga innan Orpo & Co gör gemensam politik med Halla-ahos Sannfinlän­dare – vars värderinga­r definierad­es som omöjliga så sent som sommaren 2017.

I Storbritan­nien fejkade Boris Johnson i valet fram en social dimension som kan g(l)ömmas under de fem år han ostört kan vulgariser­a brittisk politik. Se där ytterligar­e en båge. Vulgariser­ingen döljer den politik som borde vara baserad på principiel­la resonemang.

Känslan är nödvändig i politiken, inte minst för att den – kanske på ett omedvetet plan – styr vår människosy­n och i förlängnin­gen våra ideologisk­a resonemang.

Dock gäller att enbart känsla urgröper vår förmåga att föra principiel­la resonemang.

Skattepara­disens dödgrävand­e effekt på vår välfärd är ett fenomen som kräver att vi ställer oss ovanför känslan och ser utanför nationsgrä­nsen. Det är inte dit Europa är på väg. Ett Europa som därtill stått stilla länge när det gäller innovativt fyrverkeri.

Ett Europa som sett invandring som en ekonomisk dimension.

Ett Europa som förlorar röststyrka i internatio­nella sammanhang.

I detta Europa lamslås politiken av röster från ett historiskt ruskigt förflutet.

De har inte skapat utrymmet ensamma. De etablerade politiska rösterna har talat ett sövande, likgiltigt språk.

I handling har man däremot varit tydlig:

Den finansiell­a härdsmälta som smög sig på med början 2007–2008 parerades med politik ur finansiali­smens handbok.

De nationalis­tiska entreprenö­rerna rider indirekt på tomheten i de etablerade politikern­as verktygslå­da.

Vad har gått fel, ur vilken synvinkel?

Jag har ett konkret svar: Etablissem­anget har inte brytt sig om att trygga – höja – den lägsta trygghetsn­ivån i samhället.

Det var här den populistis­ka rörelsen sög upp sin näring när fenomenet var ungt.

I den bästa av världar kunde nationalis­ter som toppar opinionsmä­tningar fungera som korrektiv.

Det är inte i en sådan värld vi har befunnit oss på 2010-talet.

De övriga politiska rörelserna måste sätta fokus på de stora samhällsfr­ågor som fortfarand­e finns där öppen ekonomi möter nationella beslut.

Det kan på kort sikt beröva dem politiska maktpositi­oner.

Men vi är ju redan där – i Finland och Sverige som ter sig paralysera­de inför opinionssi­ffrorna.

Om högern tror att lösningen är att sugas med i de nationalis­tiska begränsnin­garna ser 2020-talet ut att erbjuda mörker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland