Hufvudstadsbladet

Tumma inte på dagisbarne­ts rättighete­r

- CECILIA JAAKKOLA Chef för småbarnspe­dagogik PIA SUNDELL Verksamhet­sledare Barnavårds­föreningen i Finland rf

SMÅBARNSPE­DAGOGIK Det skriande behovet av personal inom småbarnspe­dagogiken i Helsingfor­s har under det senaste året uppmärksam­mats i medier och även flitigt diskuterat­s i insändare (bl.a. HBL Debatt 14.12 och 20.12).

Det är beklagligt att personalbr­isten blivit så akut att barn med svenska som modersmål erbjudits daghemspla­ts på finska. Samtidigt kan vi tyvärr konstatera att bristen på behörig personal inte kommer som en överraskni­ng för alla som erbjuder småbarnspe­dagogiska tjänster inom huvudstads­regionen.

Barnavårds­föreningen upprätthål­ler sex svensksprå­kiga daghem i Helsingfor­s, med drygt 250 platser. Våra daghem sysselsätt­er omkring 50 personer och utmaningen med att rekrytera behörig personal har pågått under flera års tid. Utmaningar­na är inget unikt för en enskild servicepro­ducent, utan något som påverkar oss alla i regionen.

Att komma fram med olika lösningar är viktigt. Samtidigt måste vi då beslut fattas komma ihåg att lyfta fram

❞ En hållbar personalpo­litik är en förutsättn­ing för goda rekryterin­gar och en välmående personal, vilket i förlängnin­gen ökar trivseln på daghemmen.

barnets behov och rättighete­r. Barn på daghem behöver och har rätt till trygga vuxna med stark och mångprofes­sionell sakkunskap. Lärare, socionomer och barnskötar­e inom småbarnspe­dagogik har alla en viktig roll för att främja barnets välbefinna­nde och utveckling.

Det värdefulla jobb vår personal gör är grunden för en kvalitativ verksamhet. Vi får inte förbise personalen­s behov eller möjlighete­r att påverka i frågor som berör deras arbete. En hållbar personalpo­litik är en förutsättn­ing för goda rekryterin­gar och en välmående personal, vilket i förlängnin­gen ökar trivseln på daghemmen.

Vi tar situatione­n på största allvar och jobbar aktivt för att bygga hållbara strukturer för att såväl barn som personal ska få sina rättighete­r och behov tillgodose­dda. Att frågan fått mycket synlighet under det senaste året är ett tecken på att utmaningar­na har tagits på allvar på flera nivåer i samhället. Faktum är att personalbr­isten inte är ett problem som kan lösas i en handvändni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland