Hufvudstadsbladet

Godkänt – men nu blir det svårt

-

Svenskarna lät lite kaxiga inför Tour de Ski, men lördagens massstart visade hur svårt det kommer att bli att besegra Therese Johaug i Tour de Ski. Masstart, en enkel banprofil, fristil. Det är då Johaug borde ha varit sårbar.

Med facit i hand vann hon med 12 sekunder över sin närmaste konkurrent. I en släng av ödmjukhet avslöjade den norska storstjärn­an att hon faktiskt hade räknat med en spurtduell.

En av dem som kanske hade kunnat utmana Johaug var Sveriges Stina Nilsson, men hon var en skugga av sig själv i masstarten, och tvingas kliva av på grund av en skada. Krista Pärmäkoski lämnade återbud redan på förhand.

Sveriges Ebba Andersson var förstås en positiv överraskni­ng, efter att ha varit ute med en knäskada. Återstår att se hur hennes kropp reagerar på en vecka med tävling nästan varje dag. Detsamma kan sägas om Norges Ingvild Flugstad Østberg, som inte tävlat på grund av övertränin­g.

Dagens start blir på förhand sett den svåraste dagen för Johaug. Fristilssp­rint. Då kan rivaler som Østberg, USA:s Jessica Diggins och Rysslands Natalia Neprjajeva knipa lite bonussekun­der. Men det kommer inte att räcka.

Kerttu Niskanen var riktigt bra, med tanke på att fristil och masstart definitivt inte hör till hennes favoriter. Tionde i fristil innebär att hon kommer att vara med och slåss om tätplaceri­ngarna i klassisk stil. Anne Kyllönen är också i bättre form än på mycket länge, fast hon ännu har en bit kvar till prispallen. Det var faktiskt i Tour de Ski för tre år sedan som hon senast var bland de tre bästa i världscupe­n, i den nästsista etappen i Val di Fiemme.

The usual suspects. Ingen hade förstås kunnat ana att Sergej Ustiugov, Johannes Høsflot Klaebo, Alexander Bolsjunov och Emil Iversen är i täten i herrarnas masstart. Det var ironi. Kvartetten är de största förhandsfa­voriterna i sammandrag­et i Tour de Ski. Alla fyra kan sprinta, stavfäkta i masstarter­na, och skida distans.

Iivo Niskanen? Som väntat inget kalas i fristilsma­sstarten. Men ingenting är förlorat med tanke på sammandrag­et. Elfte plats är inget att hurra över, men han tappade bara tio sekunder till täten (tre till Iversen).

På söndag blir det förstås svårt. Anne Kyllönen är den enda av finländarn­a som ska gå till kvartsfina­l. För resten är det hemåt att ens ta sig vidare från tidskvalet. Skulle vara bra för Iivo Niskanen att vara bland de trettio bästa och få med sig hem åtminstone ett par bonussekun­der. I klassisk sprint har han som bäst varit fyra i världscupe­n, men fristilssp­rint är svårt för honom. Söndagens vinnare tar 60 bonussekun­der, vilket gör att upplägget är som gjort för skidåkare som Klaebo.

”Iivo Niskanen? Som väntat inget kalas i fristilsma­sstarten. Men ingenting är förlorat med tanke på sammandrag­et.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland