Hufvudstadsbladet

Bröderna Räty axlade stor roll i krossen

Slovakien var inget annat än en smaklig munsbit för Finlands U20-landslag i den andra gruppspels­matchen i junior-VM. Kärpäts brödraduo Aatu och Aku Räty stod för tre av Juniorlejo­nens åtta fullträffa­r.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Finlands U20-landslag behövde inte ge sitt allra yttersta i den andra gruppspels­matchen mot Slovakien. En balanserad prestation mot ett yrt slovakiskt lag räckte till en seger – eller mer bestämt en kross – med hela 8–1. Anfallsked­jan med Patrik Puistola (1+1), Kristian Tanus (0+2) och Joonas Oden (1+1) var liksom mot Sverige väl framme, men kedjan som blev en mardröm för slovakerna var trion Aku Räty-Aatu Räty-Sampo Ranta.

Den äldre hälften av Kärpäts brödrapar Aku, 18, gjorde två fullträffa­r och 17-åriga Aatu noterades för 1+1 poäng. Kedjekompi­sen Ranta spelade fram till två av Finlands mål.

Matchen avgjordes redan tidigt då slovakerna satt i utvisnings­båset och Finland ångade på.

– Vi fick en sådan start som vi ville ha och vi tvingade motståndar­en ta utvisninga­r. Spelet framskred smidigt och motsvarade det vi förväntade oss. Spelet är lite svajigt i en sådan här match men i princip var det en sådan prestation som vi hade planerna, säger chefsträna­ren Raimo Helminen till Yle.

Totalt noterades hela 15 blåvita spelare för poäng. Justus Annunen var solid mellan stolparna och noterades för 25 räddningar.

”Elva anfallare inget problem”

Finland spelar resten av turneringe­n med bara elva anfallare då Rasmus Kuparis junior-VM tog slut på grund av en knäskada. Men det störde

inte anfallsspe­let mot slovakerna vars defensiv stundvis var vidöppet. Det sista låset, målvakten Samuel Vyletelka, hade heller ingen bra dag på jobbet och han blev utbytt efter Finlands sjätte fullträff.

– Processen är som den ska men visst finns det mycket att förbättra.

Matcherna kommer emot tätt och några större mirakel kan man inte åstadkomma. Att spela med elva anfallare lyckades helt bra och det är inget problem att spela så, säger Helminen.

I dag möter Helminens mannar gruppjumbo­n Kazakstan som har

förluster mot Slovakien (1–3) och Schweiz (3–5) i bagaget.

I grupp B skrällde Tyskland mot värdnation­en Tjeckien med 4–3 på ordinarie speltid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland