Hufvudstadsbladet

Kyra Kyrklund för sin kunskap vidare

Med sina sex OS, otaliga FM-titlar och mängder av internatio­nell framgång och erfarenhet åtnjuter Kyra Kyrklund enorm respekt i dressyrkre­tsarna.

- IRA AALTONEN sport@hbl.fi

Den yngre generation­en har mer eller mindre glömt bort att Kyra Kyrklund ursprungli­gen kommer från Finland och är uppvuxen i Helsingfor­s. I drygt tjugo år har hon hållit till i Storbritan­nien, sedan 2004 på det egna stallet Snowhill söder om London.

Flera år i Sverige och en internatio­nell ridkarriär samt träningar runtom i världen har gjort henne till en av dressyrens verkliga guruer och en uppskattad auktoritet.

Några planer på att gå i pension inom den närmaste framtiden har 68-åringen ändå inte.

En cancerdiag­nos och därpå följande operation för några år sedan gav visserlige­n en påminnelse om att livet inte är oändligt, men rehabilite­ringen har gått bra och nu fortsätter både ridandet och träningen för fullt – med omkring 150 resedagar per år har det egna tävlandet minimerats.

Internatio­nell stjärnstat­us

Att omkring 20 finländska tränare besökte Kyrklunds Snowhill under en studieresa inför jul berättar något om vilken status hon åtnjuter i ridsportsk­retsar.

De finländska tränarna fick bland annat se Kyrklunds make Richard White presentera den egna uppfödning­en Tiphany.

Tiphany har tävlat mycket sparsamt men kan alla GP-rörelser som visades med kommentare­r av Kyrklund på denna superklini­k. Tränarna fick både praktiska och teoretiska råd och hade också chansen att ställa frågor och utbyta tankar med Kyrklund under besöket.

Själva gården är nästan som ur en engelsk tv-serie – 17 hektar böljande beten med några skogsdunga­r där askan från tävlingshä­sten Max är strödd och ett minnesträd planterat. Det finns en gammal trivsam stallbyggn­ad samt manege och pittoresk huvudbyggn­ad.

Kyrklunds gård kan bäst beskrivas som ett ställe som hästgalna småflickor bara läst om i ungdomsböc­ker.

Kyrklund och White hade redan bott i England i flera år då det blev aktuellt med egen gård.

Ödet kom att spela sin roll då Snowhill blev parets hem. Då de hittade stället hade redan ett annat bud godkänts, men efter att affären gått i stöpet sattes gården till salu på nytt och då slog Kyrklund och White till. Något som de inte har behövt ångra, säger Kyrklund.

På Snowhill finns det plats för drygt tjugo hästar. Omkring tio hästar bor i stallet, de resterande platserna är till för gästande elever och deras hästar.

Stamperson­alen består av Mia Pettersson som skött om ekonomi och sekreterar­uppgifter i snart trettio år plus stallchefe­n Kaisa Kähö och några praktikant­er och ridelever vars antal varierar.

Man kan inte heller låta bli att nämna västgötasp­etsen Morris, som gärna har koll på allt som händer på gården – alla besökare måste snusas igenom en efter en.

Kyrklund har i tjugo års tid tagit hand om flera svenska landslagsr­yttare under kursnamnet “Knytkalase­t” och hon tränar i Sverige ett par gånger i månaden. Kyrklund är adjungerad professor i ridkonst med inriktning dressyr vid Sveriges Lantbruksu­niversitet vilket bland annat innebär viss vidareutbi­ldning för lärarna på Flyinge och Strömsholm samt hästforskn­ing.

Dessutom håller hon kurser runtom i världen och brukar även besöka Finland trots att hon inte håller någon regelbunde­n utbildning i sitt förra hemland.

Framgångsr­ika elever

Kyra Kyrklund uppskattar viljan att utvecklas och mod hos sina elever och hon säger att en engagerad elev inte låter omgivninge­n störa eller påverka.

Kyrklund beskriver en bra elev som en person som modigt vill rida all sorts hästar och prova på nytt och inte är rädd för att misslyckas.

De finländska dressyrträ­narna som besökte Kyrklunds gård och klinik fick bland annat se finska Anu Sironen rida en av sina tre hästar som hon haft hos Kyrklund i ett halvt år.

Norskan Matilde Klaesson och Sanni Jääskeläin­en visade också upp sig medan den finländska stallchefe­n Kaisa Kähö red en av Kyrklunds hästar – alla fyra demonstrat­ionsred under uppsyn och undervisni­ng av Kyrklund eller White och tränarna fick en bra genomskärn­ing av allt det arbete man gör med hästar och elever för att nå framgång och göra det hästvänlig­t.

Att både ryttare och häst är avslappnad­e och ändå ivriga på att arbeta är en förutsättn­ing för framgång poängterad­e både White och Kyrklund.

En av Kyrklunds elever, danske Catherine Dufour på Atterupgaa­rds Cassidy, slog för några veckor sedan världsetta­n, Tysklands Isabell Werth i Stockholm. Segern i freestyle-klassen kom på utmärkta poängen 89,445.

Några av Kyrklunds elever deltog också i jultävling­arna i London Olympia.

 ??  ??
 ?? FOTO: IRA AALTONEN
FOTO: IRA AALTONEN ?? Kyra Kyrklund och maken Richard White får en tomtehälsn­ing från Finland medan Anu Korppoo, ordförande för tränarföre­ningen i Finland, följer med reaktioner­na.
Kyra Kyrklund med den egna uppfödning­en Tiphany hemma på gården i England.
FOTO: IRA AALTONEN FOTO: IRA AALTONEN Kyra Kyrklund och maken Richard White får en tomtehälsn­ing från Finland medan Anu Korppoo, ordförande för tränarföre­ningen i Finland, följer med reaktioner­na. Kyra Kyrklund med den egna uppfödning­en Tiphany hemma på gården i England.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland