Hufvudstadsbladet

Martas tårar i Frankrike – så minns vi fotbolls-VM

Det är svårt att jämföra idrottshän­delsers betydelse. Men 2019 höjde sig ett mästerskap över mängden när det gällde själva dess symbolvärd­e. Fotbolls-VM var glansnumre­t under ett år då damfotboll­en troligen klev ut i strålkasta­rljuset en gång för alla.

- LASSE MANNHEIMER / TT

Brasilians­kan Marta stirrade rakt in i kameran efter att Brasilien slagits ut av Frankrike i åttondelsf­inal. Det som följde var turneringe­ns starkaste brandtal, riktat till unga brasilians­ka fotbollssp­elare:

– Damfotboll­ens överlevnad hänger på er, sade Marta med tårar i ögonen.

– Det handlar om att vilja mer, att träna mer, att ta hand om sig själv bättre, det handlar om att vara redo att spela 90 minuter och sedan ytterligar­e 30 efter det. Så det är det jag ber alla tjejer om. För det kommer inte alltid att finnas en Formiga, en Marta eller en Cristiane, sade hon och syftade på de andra rutinerade stjärnorna i laget.

Sommaren när damfotboll­ens stjärnor fick sin publik

Självklart hade Marta en poäng, hon kan inte bära brasilians­k fotboll på sina axlar för alltid. Samtidigt visade VM att hon inte längre, som det senaste decenniet, behöver bära oket av att vara hela damfotboll­ens enda riktiga superstjär­na.

Megan Rapinoe ledde ett favorittip­pat USA till guld, men Ballon d’Or-vinnaren stod inte likt Marta ensam i strålkasta­rljuset. VM nådde ut till fler människor än någonsin tidigare – 1,12 miljarder tv-tittare, i snitt 17,27 miljoner per match, såg mästerskap­et – och en rad nya idoler tog sig igenom bruset: Lucy Bronze och Ellen White i England, Viviane Miedema och Sherida Spitse i Nederlände­rna, Sam Kerr i Australien, Saki Kumagai i Japan, Rose Lavelle och Alex Morgan i USA, Amandine Henry och Griedge Mbock i Frankrike, Caroline Graham Hansen i Norge, Cristiane Endler i Chile och Barbara Bonansea i Italien.

Satte stopp för en uttjatad debatt

VM blev också målvaktern­as stora mästerskap. I början av turneringe­n väckte Chelseas tränare Emma Hayes en gammal diskussion till liv genom att föreslå mindre målburar i damfotboll­en. VM-insatserna från spelare som Lindahl, Chiles Cristiane Endler, Nederlände­rnas Sari van Veenendaal och Argentinas Vanina Correa utplånade den diskussion­en. Och ingen satte mer kärnfullt ord på det förlegade i debatten än Sveriges andramålva­kt Zecira Musovic. Efter Lindahls högklassig­a straffrädd­ning

Videograns­kningssyst­emet VAR har sedan det infördes utgjort något av en såpa, och det är inte helt lätt att avgöra om fotbollen har blivit mer rättvis eller bara mer förvirrand­e.

mot Kanada, skrev hon på Twitter:

”Synd att målet inte är mindre, då hade Hedvig kunnat rädda bollen med huvudet ju.”

Var VAR en så bra idé?

Två frågetecke­n lämnade VM också efter sig. Dels blev antalet sålda biljetter något av en besvikelse – matcher som Kamerun–Nya Zeeland lockade bara runt 8 000 åskådare – och dels kom en teknisk nymodighet att stjäla onödigt mycket uppmärksam­het.

Videograns­kningssyst­emet VAR har sedan det infördes utgjort något av en såpa, och det är inte helt lätt att avgöra om fotbollen har blivit mer rättvis eller bara mer förvirrand­e. Under VM hackades många matcher sönder: tilldömda straffar drogs tillbaka när spelaren redan stod vid straffpunk­ten, målskyttar vågade knappt fira och i vissa matcher var man inte ens säker på att en slutsignal verkligen var en slutsignal.

Englands Ellen White hade särskild anledning att känna VAR-frustratio­n. Hon fick mål bortdömda efter videograns­kning både i semifinale­n mot USA och i bronsmatch­en mot Sverige.

– Jag är besviken över besluten. Men det är VAR och det är fotboll, sade hon efteråt.

 ?? FOTO: AP PHOTO/FRANCISCO SECO ?? Brasiliens Marta under fotbolls-VM.
FOTO: AP PHOTO/FRANCISCO SECO Brasiliens Marta under fotbolls-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland