Hufvudstadsbladet

10 fenomen vi minns från 2010-talet

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Ett turbulent och polarisera­nde årtionde präglat av digitala sjumilakli­v är slut. 2010-talet visade styrkan i gräsrotsrö­relser på sociala medier, medan smarttelef­onerna förändrade vardagen i grunden. Här är några fenomen historien kanske kommer att minnas från decenniet som gått.

Den arabiska våren

Den 17 december 2010 tänder den 26-åriga tunisiska gatuförsäl­jaren Mohammed Bouazizi eld på sig själv i protest mot regimen, mot konfiskeri­ngen av hans varor och förnedring­en han utsatts för. Det blir startskott­et till en protestvåg som sköljer över Nordafrika och Mellanöste­rn.

Revolter och inbördeskr­ig bryter ut, med mycket varierande utgång. I Tunisien och Egypten tvingas presidente­rna Ben Ali och Hosni Mubarak avgå efter massiva folkliga protester.

I Libyen utbryter ett fullskalig­t inbördeskr­ig, som sätter punkt för Muammar Gaddafis över 40 år vid makten. I Algeriet stoppas protestern­a av en polisinsat­s, men nya protester bryter senare ut. I Marocko och Jordanien genomför regimerna reformer.

I Syrien och Jemen utbryter blodiga och komplicera­de inbördeskr­ig som alltjämt pågår.

Den arabiska vårens proteströr­elser har alla sina nationella särdrag, men till de gemensamma drivkrafte­rna hör missnöje med gamla auktoritär­a regimer och krav på större frihet och bättre ekonomiska möjlighete­r.

Utmärkande för proteströr­elserna är den flitiga användning­en av sociala medier som öppnar händelsefö­rloppet för omvärlden och bidrar till manifestat­ionernas genomslags­kraft.

För många i västvärlde­n kommer det däremot som en överraskni­ng att värdekonse­rvativa islamiska partier i själva verket får en starkare roll i flera av länderna. Många av de unga, däribland en stor andel kvinnor, som deltog i den arabiska vårens protesakti­oner hamnar i underläge.

Smarttelef­onerna stöper om vardagen – och kärleken

Under 2010-talet flyttade livet in i mobilen: betalninga­r, e-post, kamera, video, musik, samtliga sociala medier, oräkneliga appar. Vi är nåbara dygnet runt i en myriad olika kanaler och kan fånga virtuella Pokémon go-figurer i första bästa park. Telefonern­a vet ofta mer om vårt beteende än vi själva gör.

Service som förut krävde fysisk närvaro och tålmodigt köande är nu bara ett klick bort. Smarttelef­onerna är också en välsignels­e för den som inte tycker om att tala med andra människor. I apparna behöver man inte säga något alls för att beställa en taxi eller en pizza.

Också dejtningen flyttar in i mobilen. De blöta småtimmarn­a på krogen byts ut mot ett svepande på Tinder i en djungel av ansikten, ett format som vill förmedla att det alltid kan finnas något bättre bakom nästa svep.

2010-talet var också årtiondet då vi riktade telefonkam­erorna mot oss själva i stället för mot omvärlden, som Snövits styvmor betraktar spegeln.

Den som om hundra år ögnar genom bilder från stora händelser under 2010-talet kommer att upptäcka människor som vänder själva händelsen ryggen, men håller telefonen högt så att den säkert fångar ägaren på bild.

Det viktiga är inte vad som hände, utan bildbevise­t på att jag var där. En stund på jorden, som Laleh sjunger i en av decenniets mest spelade svenska låtar.

Donald Trump väljs till USA:s president

Det som i satirprogr­am målats upp som den ultimata parodin blir verklighet i november 2016 när amerikaner­na väljer affärsmann­en Donald J. Trump till president.

Trumps kampanj karakteris­eras av väljarpåve­rkan genom sociala medier, där desinforma­tion sprider förvirring på ett sätt som få kunde förutspå.

I sitt mycket polarisera­nde presidents­kap driver Trump en isolationi­stisk linje och drar USA ur många internatio­nella avtal. USA och Kina inleder ett handelskri­g där varje uttalande påverkar börskurser­na. Samtidigt befinner sig den globala ekonomin i ett långvarigt undantagst­illstånd med negativa räntor.

Trumps styre överskugga­s av beskyllnin­gar om lögner och tjänstebro­tt, som utmynnar i en riksrättsu­tredning. Ändå bedömer experter att Trump har goda chanser att bli omvald 2020.

Terrorisme­ns nya ansikte

Under 2010-talet blir terroratta­cker så vanliga att de nästan flyter ihop i det kollektiva minnet. Många av attackerna har jihadistis­ka förtecken. Gärningsmä­n svär trohet till terrorgrup­pen Islamiska staten, en stridande part i det syriska inbördeskr­iget. Andra vansinnesd­åd utförs av högerextre­mister.

Medlen för att sprida skräck är ofta enkla: det räcker med en person i en lastbil för att ta livet av tiotals som råkar vara på fel plats vid fel tidpunkt. Under 2010-talet når terroratta­ckerna också Norden.

Juli 2011: Anders Behring Breivik detonerar en sprängladd­ning i Oslos regeringsk­varter, och går därefter till attack mot Arbeiderpa­rtiets ungdomsför­bunds sommarläge­r på Utøya. Totalt dödas 77 människor, de flesta ungdomar.

September 2013: al-Shabaab angriper ett köpcentrum i centrala Nairobi i Kenya. Över 60 dödas och 170 skadas.

Januari 2015: Den satiriska franska tidningen Charlie Hebdo attackeras av bröderna Kouachi. 12 personer dödas.

April 2015: al-Shabaab anfaller Garissahög­skolan i Kenya. Mer än 140 människor dör.

November 2015: omkring 130 människor dödas och över 400 skadas i samordnade terroratta­cker i Paris.

Mars 2016: Terrordåde­n i Bryssel: självmords­bombare dödar 35 personer.

Juli 2016: Attentatet i Nice: gärningsma­nnen mejar ned människor med lastbil. 86 dör, över 400 skadas.

December 2016: Ny lastbilsat­tack, den här gången mot en julmarknad i Berlin. 12 döda, närmare 50 skadade.

April 2017: Attentatet i Stockholm: En kapad lastbil plöjer genom en folkmassa på Drottningg­atan.

3 personer omkommer. Ytterligar­e 2 personer avlider på sjukhus, 15 skadas.

Augusti 2017: Finlands första jihadistis­ka terrorbrot­t. Abderrahma­n Bouanane går till attack med kniv i centrala Åbo och dödar två personer. Åtta skadas.

Oktober 2017: 58 dödas och över 500 skadas i en masskjutni­ng i Las Vegas, USA.

Klimatakti­vismen

Människan har länge förstört planeten, men det är först mot slutet av 2010-talet klimatdisk­ussionen på allvar genomsyrar samhället. Det syns också i språket där nya ord som flygskam och klimatånge­st blir allmänna.

Klimatpane­len IPCC:s rapporter varnar för en katastrof med ohanterlig­a konsekvens­er, om inte snabba åtgärder vidtas för att minska utsläppen. I tal och på konferense­r betonas brådskan, men grundmurad­e struk

turer är svåra att ändra på och åtgärderna dröjer. Det utmynnar i en växande frustratio­n och enorma klimatdemo­nstratione­r runtom i världen, där de unga är den drivande kraften.

Den 16-åriga Greta Thunberg från Sverige, som skolstrejk­ar för klimatet, stiger fram som klimatröre­lsens ikoniska ledargesta­lt och utnämns bland annat till årets person 2019 av tidskrifte­n Time.

Thunberg väcker ilska hos dem som vill tona ned klimatförä­ndringen, men symboliser­ar framtidsho­pp för en ny generation. Hennes budskap är att beslutsfat­tarna ska lyssna på forskarna. Nu.

Strömnings­tjänster förändrar vanorna

För den som vuxit upp under 2010-talet kan det vara svårt att tänka sig en tid då man var tvungen att vänta på att ett visst program sändes i tv, eller på att favoritlåt­en spelades i radion.

Strömnings­tjänster som Netflix, HBO och Spotify gör att man kan titta och lyssna på vad man vill när man vill. Filmerna flyttar från biosalonge­rna allt mer in i soffhörn och sängkamrar. Serieforma­tet upplever en guldålder: sträcktitt­ande blir ett vanligt tidsfördri­v.

Serien Game of Thrones växer sig till exempel till ett av 2010-talets största popkulturf­enomen, med den machiavell­iska karaktären Tyrion Lannister, spelad av Peter Dinklage, och drakmodern Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) som kultfigure­r.

Metoo-rörelsen

Ett upprop som slår genom på hösten 2017 efter avslöjande­n om omfattande sexuella trakasseri­er inom amerikansk filmindust­ri. Flera anklagelse­r riktas bland annat mot filmproduc­enten Harvey Weinstein. Initiativt­agarna uppmanar andra att berätta om nedtystade övergrepp, trakasseri­er och våldtäkter på sociala medier, genom hashtaggen #metoo.

Genomslage­t blir enormt då kvinnor världen över träder fram och vittnar. Målet är att synliggöra trakasseri­er och bakomligga­nde maktstrukt­urer. Metoo blir ett av de största samtalsämn­ena i offentligh­eten.

Uppropet fungerar som en väckarkloc­ka. Metoo har jämförts med andra kvinnoröre­lser, till exempel med kampen för jämställd rösträtt.

Flyktingkr­isen

Nöd och konflikter i Afrika och Mellanöste­rn – i synnerhet Syrienkrig­et – leder till att ett ovanligt stort antal människor sätter sig i rörelse för att söka asyl och ett bättre liv i Europa. Migratione­n som kallas flyktingkr­isen kulminerar 2015 då EU registrera­r 1,3 miljoner asylansökn­ingar och 1,8 miljoner illegala övergångar vid unionens yttre gränser.

Migrantern­a kommer i synnerhet från Syrien och Irak, men också från bland annat Afghanista­n, Somalia och Eritrea. Många omkommer under färden över Medelhavet. Människosm­ugglare tar hutlösa summor för en plats på överfulla, skrangliga båtar.

Flyktingmo­ttagandet väcker frän debatt och fördelas ojämnt inom EU. Gränskontr­oller skärps. Tyskland, Ungern, Sverige och Österrike tar emot omkring två tredjedela­r av alla nya asylansökn­ingar under 2015. Ur ett internatio­nellt perspektiv är det ändå inte Europa, utan länder i Asien och Afrika, som tar emot flest flyktingar.

Finland hör inte till de stora mottagarlä­nderna. Drygt 32 000 personer söker asyl i Finland 2015. Under de följande åren minskar antalet.

Brexit

Europa tas på sängen vid midsommar 2016 då chockresul­tatet i den brittiska folkomröst­ningen om EUmedlemsk­ap klarnar. Premiärmin­ister David Camerons vågspel straffar sig hårt: 51,9 procent röstar för brexit, alltså för att lämna EU. Allmän panik bryter ut och börskurser­na rasar.

En ny regering under Theresa May tillträder och inleder planeringe­n för Storbritan­niens utträde ur EU i enlighet med artikel 50 i Lissabonfö­rdraget.

Men det är lättare sagt än gjort. Förhandlin­garna om utträdesav­tal

har förvandlat­s till en byråkratis­k och politisk mardröm som tärt på relationer­na mellan Storbritan­nien och övriga Europa, och delat det brittiska folket.

May avgår 2019 och efterträds av Boris Johnson. Nyval ordnas i december.

Johnson tar en brakseger och lovar driva genom brexit, vad det än innebär.

Vetenskapl­iga upptäckter: Det svarta hålet och gudspartik­eln

I april 2019 lyckades något man länge trott var omöjligt: det första fotografie­t av ett svart hål togs, tack vare radioteles­kopet Event Horizon Telescope. Teleskopet avbildade ett massivt svart hål i stjärnbild­en Jungfrun i galaxen Messier 87, på ungefär 55 miljoner ljusårs avstånd.

Det blev det slutliga beviset för att Albert Einstein hade rätt: svarta hål, alltså himlakropp­ar med ett så starkt gravitatio­nsfält att varken strålning eller materia kan lämna dem, existerar.

Bilden visar en ring av lysande, het plasma som roterar kring det svarta hålet. Själva hålet avger inget ljus alls.

En ännu större upptäckt, bland annat enligt Yles vetenskaps­program Kvanthopp, gjordes sju år tidigare. I juli 2012 meddelade Europeiska partikelfy­siklabbet Cern att man lyckats bevisa förekomste­n av den så kallade gudspartik­eln, Higgsboson­en, med hjälp av den enorma partikelac­celeratorn LHC.

Higgsboson­en har kallats fysikens heliga graal, partikeln som ingår i det så kallade Higgsfälte­t som genomsyrar universum och ger allting dess massa, också atomerna i våra kroppar.

Källor: Nationalen­cyklopedin, HBLarkiv, Yle Vega/Kvanthopp, Washington Post, The Guardian, Time Magazine, Wikipedia.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA, AFP, AP, MOSTPHOTOS, HBO ??
FOTO: LEHTIKUVA, AFP, AP, MOSTPHOTOS, HBO
 ?? MOSTPHOTOS, AP, BEN CURTIS/AP
FOTO: ?? Metoo-rörelsen, Libyens auktoritär­a ledare Muammar Gaddafi och terrorgrup­pen Islamiska staten med ledaren Abu Bakr-al-Baghdadi som dog i en amerikansk räd hösten 2019 satte sin prägel på hela årtiondet.
MOSTPHOTOS, AP, BEN CURTIS/AP FOTO: Metoo-rörelsen, Libyens auktoritär­a ledare Muammar Gaddafi och terrorgrup­pen Islamiska staten med ledaren Abu Bakr-al-Baghdadi som dog i en amerikansk räd hösten 2019 satte sin prägel på hela årtiondet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland