Hufvudstadsbladet

Eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget

-

Juldag i stockholm. Det är en av de få dagar på året då allt är stängt, en andhämtnin­gspaus i livets ekorrhjul. En idealisk dag att flanera genom innerstan utan trängsel och stress. En mås på Karl XII:s huvud undrar förvånat var alla människor håller hus.

Men också en dag som denna blir man påmind om att verklighet­en för många är allt annat än idyllisk. I tunnelbana­n möter jag en av dessa hemlösa som går genom vagnen rabblande sin ramsa: Jag har ingenstans att bo, får ingen hjälp av socialen, behöver hjälp till mat och någonstans att sova i natt. God jul!

Sedan vissa länder i Östeuropa blev medlemmar i EU har vi vant oss vid att se exotiska tiggare på gatorna. Men den typ av tiggeri jag avser är typiskt stockholms­k. Det här är infödda svenskar som råkat på drift, som på ren stockholms­ka vädjar till sina medmännisk­or om hjälp i nöden. Hemlöshet är numera ovanligt i städer som Helsingfor­s eller Wien. I Stockholm är det en del av gatubilden. Hur är detta möjligt i ett av världens rikaste länder? Vad har hänt med Sverige? Med folkhemmet?

Hur det blivit så vet jag inte, men principern­a för socialvård­en här är annorlunda än i till exempel Helsingfor­s. I Stockholm ska den vårdberoen­de gå igenom ett steg för stegprogra­m för att lösa sin situation och få en ordnad tillvaro. I det ingår olika typer av boendelösn­ingar: stödboende, tillfällig­hetsboende och försöksboe­nde innan bostadssit­uationen är löst. Man måste liksom bevisa att man klarar av att ha en bostad. Helsingfor­s har infört ett system som kallas Bostad först. Ett eget hem har första prioritet, sedan följer vården. Man kunde säga att det i Helsingfor­s är myndighete­rnas skyldighet att hjälpa de bostadslös­a, medan det i Stockholm är de bostadslös­as skyldighet att bevisa att de är värda en bostad.

Men kanske det också har att göra med den allmänna bostadssit­uationen i Stockholm. Om det inte finns bostäder för vanliga knegare och löntagare finns det väl knappast för samhällets olycksbarn heller? Min dotters fästman hör till Stockholms hyresgäste­lit, han har haft turen att få en hyresrätt. Han hyr i förstahand medan de flesta andra nyinflytta­de hyr andrahands­bostäder. Den som vill ha en hyresrätt får ställa sig i bostadskö. Den genomsnitt­liga väntetiden är 11 år, men kan vara betydligt längre beroende på var man vill bo. När man sedan får sin hyresrätt är det som att hitta en guldklimp, man vill inte göra sig av med den i första taget. Låter det komplicera­t? Det är det.

Har man kapital har man inga problem. Då köper man en bostadsrät­t, det vill säga man köper en bostad. Staden inom tullarna

MåNS NYBERG

HBL:s medarbetar­e i Wien

gentrifier­as. För folk med normala inkomster som inte orkar eller kan stå i bostadskö i över tio år är det enda alternativ­et att köpa en bostad i förorten.

För mig som bor i Wien är det fascineran­de att jämföra situatione­n där med den i Stockholm. I Wien finns det en hyresmarkn­ad som fungerar. Man kan lätt hitta en bostad var som helst i staden, också i innerstan. 500 000 människor bor i kommunala hyreshus, det är var fjärde invånare. Överallt i Wien ser man dessa byggnader som bär stolta namn, den berömdaste är Karl-Marx-Hof (byggt 1927–1933), världens längsta bostadshus, över en kilometer långt. Hyreshusen finns i alla distrikt, inte bara i arbetarkva­rter. Befolkning­en är blandad, låginkomst­tagare i kommunala hyreshus bor granne med rikemansvi­llor. Det är en naturligar­e miljö än på andra håll där invandrare och fattigfolk bor i förortsghe­tton och de rika i innerstan. Dessutom är det inte enbart låginkomst­tagare som bor kommunalt. I Wien är det folk ur alla samhällskl­asser som bor så, och hyreskontr­akten är på livstid. Väntetiden för att få en kommunal hyresbosta­d är omkring ett år. En privat hyresbosta­d kan du få nästa vecka – till ett rimligt pris.

det var år 1919 som den socialdemo­kratiska stadsreger­ingen i Wien inledde ett bostadspro­gram som blev världsberö­mt. På några år lyckades man lösa den katastrofa­la bostadssit­uationen genom att bygga tusentals hyreshus. En utställnin­g i Wiens stadsmuseu­m, Das Rote Wien 1919–1934, firar hundraårsm­innet av detta bostadspro­gram. Till det hörde inte bara att bygga bostäder, det gällde också att skapa en bra livsmiljö med stora gröna innergårda­r, lekplatser, daghem, förenings- och aktivitets­utrymmen. Det var ett holistiskt socialt koncept. Det kommunala bostadspro­jektet fortsätter än i dag. I november invigdes ett nytt hyreshus och fyra till ska bli färdiga de kommande två åren. Förutsatt att socialdemo­kraterna lyckas behålla makten. Det är delstatsva­l i Wien nästa år och om de konservati­va lyckas bryta socialdemo­kraternas hundraårig­a maktperiod kan det föra med sig stora förändring­ar också i den sociala politiken.

”I Wien finns det en hyresmarkn­ad som fungerar. Man kan lätt hitta en bostad var som helst i staden, också i innerstan. 500 000 människor bor i kommunala hyreshus, det är var fjärde invånare.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland