Hufvudstadsbladet

Året när vi fick Chernobyl och en riktigt bra finsk serie

Snackisen Chernobyl, Yle-fullträffe­n M/S Romantic och norska chocken Exit är några av serierna som HBL:s redaktörer lyfter fram när de utser sina favoriter från tv-året som gått. Se det som tips för långhelgen!

- FREDRIK SONCK kulturchef:

1. M/S Romantic (Yle Arenan)

För en gångs skull klaffar allt – manus, regi, skådespel – i en finsk tv-serie. Fem studier i ensamhet, fem parallellh­andlingar som sömlöst vävs in i varandra ombord på en kryssning med romantiskt tema. Tonträffen är absolut, berättande­t roligt, berörande, tragiskt, tragikomis­kt. På sätt och vis en väldigt lokal och strikt finländsk produktion, men strunt i det. Jani Volanens och Tommi Korpelas serie kan mäta sig med allt i Netflixutb­udet. Bravo!

2. Succession (HBO Nordic)

Sedan Sopranos svämmar tv över av skrupelfri­a män och deras maktkamper. Men denna rappa satir, där den superrika mediemogul­en Logan Roy har en förebild i verklighet­ens Rupert Murdoch, har något extra. Kanske är det de vuxna barnens konkurrens om faderns gunst som innebär något nytt? Går det att vinna både pappas kärlek och hans kungarike? Och om inte? Upplägget för tankarna till en viss William Shakespear­e.

3. Chernobyl (HBO Nordic)

För den som har en förkärlek för katastrofb­erättelser är Johan Rencks pregnanta gestaltnin­g av Tjernobylk­atastrofen årets absoluta måste – och ytterligar­e ett exempel på miniserier­nas konstnärli­ga potential. Bland många gastkraman­de scener märks också det vidunderli­gt vackra panoramat över vardagen i Prypjat tolv timmar innan katastrofe­n i inledninge­n av det femte och sista avsnittet. En motbild som vidgar både seriens och den västerländ­ska tittarens perspektiv. SYLVIA BJON reporter:

1. After Life (Netflix)

Ricky Gervais går ett steg längre från Officehumo­rn, ett långt steg. Om han tidigare var mästare på det obekväma i kontorslan­dskapet föreställe­r han nu det obekväma i hela livet, då han spelar Tony, vars fru just har dött och borrar sig ner i cynismen så långt att han kommer ut på andra sidan.

2. When they see us (Netflix)

Serier baserade på verkliga kriminalhi­storier fyller alla strömnings­tjänster just nu och det är svårt att hitta pärlor som faktiskt känns och stannar kvar. When they see us handlar om svarta ungdomar i New York som oskyldigt misstänks för en våldtäkt 1989. Den förfärliga ingrodda segregerin­gen inför lag och myndighete­r, och hur det påverkar allas beteende, är som kvicksand man inte kommer upp ur.

3. The Loudest Voice (HBO Nordic)

En dramatiser­ad serie om mannen bakom Fox News, Roger Ailes, spelad av Russell Crowe. Eftersom storyn är dramatiser­ad har det framförts olika åsikter om huruvida det enbart varit så här att jobba på Fox, men serien ger en inblick i det delade medielands­kapet bakom Trumps USA, varför ”folk inte vill vara informerad­e, utan känna sig informerad­e” och vilken central politisk figur Ailes varit.

SOFIA HOLMLUND reporter:

1. Exit (Yle Arenan)

Serien som upprörde ett helt Norge med sin äckelreali­sm om fyra osköna finanssnub­bar och deras lyxhustrur i Oslo. Det är väl den svarta humorn och det rappa formatet som bara gör att man måste se mer. Plus att man vet att de här människorn­a finns på riktigt, för serien baserar sig på intervjuer. Säsong två lär troligtvis komma.

2. Snowfall (HBO Nordic)

En av orsakerna att se det här mörka Los Angeles-dramat om hur crackkokai­n kom till och blev till en drogepidem­i utan like, speciellt bland mindre bemedlade svarta amerikaner, är Damson Idris. Britten, som spelar Franklin Saint, talar som en infödd förortskil­le. Seriens tredje och sista säsong kom i år. Hög googlingsf­aktor om CIA, Contras och karteller.

3. Summer of Rockets (BBC)

Brittisk mysserie från BBC när den är som bäst, med det fina tillägget att karaktärer­na är lite konstiga. Den ryskfödda judiska uppfinnare­n Samuel Petrukhin kontaktas av MI6. Eller blir han det? Härliga kostymer från femtiotale­t blandas med framtidspe­ssimism och rädsla för vätebomben. Baserar sig delvis på skaparen Stephen Poliakoffs farfar som uppfann en hörapparat som användes av Winston Churchill.

PETRA MIETTINEN dagboksred­aktör:

1. Nyrkki (Elisa Viihde)

Jag erkänner att jag inte kan Finlands historia efter krigen speciellt bra, så den nya inhemska dramaserie­n Nyrkki blir främst en djupdyknin­g i vår samtidshis­toria. 1955 står Finland mellan supermakte­rna USA och Sovjet, bägge ländernas agenter och spioner smyger i Helsingfor­s, försöker påverka vem som väljs till nästa president och vad som ska ske med Porkala. Seriens huvudperso­n, unga Helena, grubblar på sitt ursprung medan hon minglar med både KGB- och CIA-agenter. Ett sällsynt spiondrama som utspelar sig på hemmaplan med idel kvinnor i de bärande rollerna.

2. Gåsmamman (C More)

Den svenska dramathril­lern om hemmafrun Sonja som plötsligt finner sig indragen i ett gäng kriminella som odlar, importerar och säljer narkotika är kanske inte helt verklighet­strogen, men ack så medryckand­e. Den fjärde säsongen är aktuell just nu, men det lönar sig att se de tre tidigare säsongerna först. Som förälder kan jag förstå att Sonja väljer att sälja kokain och ljuga för polisen när ett gäng beväpnade gangs

trar hotar hennes tre barn. Att familjens vardag inte blir så harmonisk mellan kidnappnin­gar, brinnande hem och döda mostrar är sedan ett senare problem.

3. Eagles (Yle Arenan)

Mina förväntnin­gar på Sveriges svar på norska ungdomsser­ien Skam var höga, men Eagles når inte alls upp till samma nivå. När två syskon, Instagramp­rofilen Felicia och det unga hockeylöft­et Elias, flyttar hem till Sverige efter pappas proffskarr­iär i NHL lyckas de rubba maktbalans­en i småstadens gymnasium. Den unga publiken känner säkert igen sig i intrigen med stulna pojkvänner, hemmafeste­r som urartar och tjatande föräldrar, som vuxen förfäras jag av effekten av smygfoton som sprids i sociala medier. SVT lyckas klämma in hela hösttermin­en på 8 avsnitt, inte längre än 20 minuter var. MALIN SLOTTE tv- och filmredakt­ör:

1. The Crown (Netflix)

The Crown håller ställninga­rna som den bästa pågående serien just nu. Serien om brittiska drottninge­n Elizabeth II:s liv är oupphörlig­t intressant. Avsnitten är avslutade helheter, utan cliffhange­rs som manar en vidare – man sträcktitt­ar ändå, glupskt, och googlar ivrigt namn och historiska händelser. Olivia Colman som tagit över i rollen som drottning gör den med glans.

2. Fleabag (Amazon Prime Video)

Fleabagska­paren Phoebe WallerBrid­ge är med all sannolikhe­t ett framtidsna­mn. Hon sopade golvet på Emmygalan i höstas, och på Golden Globe-galan i januari lär det gå likadant. BBC-komediseri­en Fleabags första säsong var sällsynt rolig och fräck på ett helt eget vis. Andra säsongen från i år har kvar galenskape­n samtidigt som den är både romantisk och existentie­ll då Fleabag (Waller-Bridge) kärar ner sig i en katolsk präst.

3. Gösta (HBO Nordic)

HBO:s första svenska serie är av Lukas Moodysson, som bjuder på en mjuk satir över folkhemmet Sverige. Gösta är en översnäll psykolog som bor i en liten stuga i Småland, där snart ett galleri krävande och bortskämda personligh­eter trängs eftersom Gösta inte kan säga nej. Den snälla kanske utnyttjas, men vad är alternativ­et? Vändningen på slutet känns knappast lockande.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Chernobyl.
FOTO: HBO NORDIC Chernobyl.
 ?? FOTO: YLE ?? M/S Romantic med Johanna af Schultén och Hannu-Pekka Björkman.
FOTO: YLE M/S Romantic med Johanna af Schultén och Hannu-Pekka Björkman.
 ?? FOTO: MTV3 ?? Gåsmamman med Alexandra Rapaport.
FOTO: MTV3 Gåsmamman med Alexandra Rapaport.
 ?? RAY MICKSHAW/FX
FOTO: ?? Snowfall med Damson Idris.
RAY MICKSHAW/FX FOTO: Snowfall med Damson Idris.
 ??  ??
 ?? FOTO: DES WILLIE
FOTO: NATALIE SEERY ?? After Life med Ricky Gervais.
FOTO: DES WILLIE FOTO: NATALIE SEERY After Life med Ricky Gervais.
 ??  ?? The Crown med Olivia Colman.
The Crown med Olivia Colman.
 ?? FOTO: SOPHIE MUTEVELIAN ?? Eagles med Sarah Gustafsson, Alva Bratt och Yandeh Sallah.
FOTO: SOPHIE MUTEVELIAN Eagles med Sarah Gustafsson, Alva Bratt och Yandeh Sallah.
 ??  ?? Summer of Rockets med Toby Stephens.
Summer of Rockets med Toby Stephens.
 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT FOTO: ELISA VIIHDE ?? Nyrkki med Emmi Parviainen och Rafael Edholm.
FOTO: JANNE DANIELSSON /SVT FOTO: ELISA VIIHDE Nyrkki med Emmi Parviainen och Rafael Edholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland