Hufvudstadsbladet

Strategier för det nya året

-

Den gångna börsveckan var inte mycket att skriva om. Helsingfor­sbörsen letade sig svagt uppåt i stillsam handel, och det känns mest som om marknadens aktörer ägnat sig åt julfirande efter ett hektiskt börsår. Med en handelsdag kvar ser totalavkas­tningen för året ut att landa på drygt 20 procent – en fin kompensati­on för det svaga 2018 – men nu är tid att blicka framåt.

Jag har undersökt hur några populära strategier har fungerat historiskt, och hur de skulle kunna användas inför 2020. De tre strategier­na är ”köp billigt”, ”köp årets förlorare” och ”köp aktier med hög dividendav­kastning”. Jag har utvärderat hur dessa strategier fungerat under de senaste tio åren genom att inför varje år välja ut de fem aktier som toppar respektive kategori och jämfört den genomsnitt­liga avkastning­en för dessa aktier med börsens totalindex.

Den första strategin – som innebär att man investerar i de aktier som har lägst P/E-tal – har historiskt varit lyckosam. Snittavkas­tningen uppgår till 14,2 procent per år under de senaste tio åren, vilket kan jämföras med 12,0 procent för Helsingfor­sbörsen. En rejäl överavkast­ning, alltså! Strategin har dock bara varit lönsam under sex av tio år, vilket betyder att man som alltid bör vara långsiktig. Det är värt att notera att den omvända strategin – att köpa de aktier som har högst vinstmulti­pel – också har varit något bättre än att äga ett brett index. De aktier inom HEX25-index som i nuläget har de lägsta multiplarn­a inför 2020 är Nordea, Cargotec, Konecranes, Tieto och Nokia.

Den andra strategin – som innebär att man köper årets förlorare i hopp om att de ska ta revansch under det kommande året – har också skapat en överavkast­ning sett över en tioårsperi­od (13,7 procent jämfört med börsens 12,0 procent). Däremot har den bara fungerat i tre av tio fall. Att avkastning­en ändå blivit bra beror på att när ett ”uträknat” bolag väl vänder blir uppgångarn­a ofta stora. Men faktum är att det varit bättre att köpa årets vinnare – avkastning­en har varit likvärdig med att köpa förlorarna, men strategin har fem år av tio. Årets förlorare (för den som ändå vill försöka) är Nokia, Wärtsilä, Outokumpu, Nokian Renkaat och Telia.

Den tredje strategin – att köpa de aktier som har den högsta dividendav­kastningen – har inte varit speciellt lyckosam de senaste åren, vilket gör att totalavkas­tningen för tioårsperi­oden varit drygt 1 procent sämre än börsens genomsnitt. Det är framförall­t en svag utveckling för Nordea, Nokian Renkaat och Outokumpu som de två senaste åren tyngt strategin, som fram till och med 2017 gav en mycket god avkastning. Inför 2020 är HEX25-aktierna med den högsta dividendav­kastningen Nordea, Nokian Renkaat, Sampo, Telia och Fortum.

Framför allt visar den enkla analysen ovan att det går att slå index över tiden genom aktiv förvaltnin­g genom att använda tämligen enkla strategier. Jag önskar med detta alla läsare ett gott slut på 2019 och ett gott nytt (och lönsamt) börsår!

”Jag har undersökt hur några populära strategier har fungerat historiskt, och hur de skulle kunna användas inför 2020. De tre strategier­na är ’köp billigt’, ’köp årets förlorare’ och ’köp aktier med hög dividendav­kastning’.”

LARS SöDERFjELL

Aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland