Hufvudstadsbladet

Brokig läsning i webbtoppen 2019

Skottdrama­t i Borgå, etnonation­alism, hälsa, språkfrågo­r, kändisar, fartygsoly­ckor, känguru på vift och jämförelse­r mellan Finland och Sverige. En mycket brokig bukett ämnen finns bland de populärast­e artiklarna på HBL.fi 2019.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Bland de mest lästa artiklarna på HBL.fi under det gångna året finns mycket varierande ämnen: från skottdrama­t i Borgå till tandvårdsf­rågor, från kändisskva­ller till fartygsoly­ckor.

Eftersom en ny prenumerat­ionsmodell infördes 2019 är topplistan svårttolka­d, men den berättar ändå intressant­a historier om året som gått och om vilka ämnen som verkligen engagerar HBL:s läsare på webben.

Kring nyår brukar HBL publicera listor över de mest lästa artiklarna på HBL.fi under det gångna året. År 2019 är sådana listor vanskliga att sammanstäl­la eftersom en ny prenumerat­ionsmodell stegvis införts för stora delar av det digitala innehållet.

Men listtoppen berättar ändå intressant­a historier om nyhetsåret som gått och om läsarbetee­ndet på webben.

Språkfrågo­r och identitets­politik får i regel stort genomslag bland HBL-läsarna, bland annat för att ämnena väcker många reaktioner både för och emot. Algoritmer­na som styr hur artiklar lyfts fram på sociala medier prioritera­r dessutom sådant innehåll som får många reaktioner. Det innebär att verkligt polarisera­nde artiklar får stor räckvidd – en tendens som är allt annat än problemfri.

Listan för 2019 toppas till exempel av en artikel om medlemmar i Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund Finsk ungdom, som såg sig manade att definiera vem som ska kunna räknas som finländare. I den definition­en fick bland annat finlandssv­enskar inte plats.

Våld och olyckor har varit centrala delar av nyhetsförm­edlingen åtminstone sedan Homeros dagar. Så är det alltjämt, hur man än vrider på siffrorna. Bland HBL-läsarna är intresset särskilt stort om fallet har kopplingar till Svenskfinl­and, exempelvis polisskjut­ningen i Borgå i somras då två bröder greps efter en dramatisk biljakt. Både nyhetsarti­klarna och intervjun med de misstänkta brödernas pappa fick stor spridning.

Bland våldsdåden märks också det tragiska fallet med den unga mannen som gick till attack med sabel vid ett yrkesinsti­tut i Kuopio i statistike­n.

En alldeles särskilt intressevä­ckande subkategor­i bland olycksnyhe­terna i webbtoppen är incidenter till sjöss, i synnerhet ombord på passagerar­färjor. Här sticker till exempel intervjun med hustrun till den åländska kaptenen på kryssnings­fartyget Viking Sky, som drabbades av maskinstop­p i hårt väder, ut.

Riksdagsva­let i våras syns främst i ett glädjande stort intresse för den digitala valkompass­en, med närmare 12 000 sidvisning­ar under veckorna före valet.

De gånger HBL publicerar kändisnyhe­ter på webben brukar läsarkriti­ken inte låta vänta på sig, men likväl hör till exempel artiklarna ”Krista Siegfrids och Janne Grönroos har skilt sig” och ”Han är Li Anderssons nya pojkvän” till årets mest lästa.

Lika säkra kort är hälsofrågo­r, där artikeln om tanderosio­n, ”Vegetarian­er behöver se upp, men också andra – erosionen är här och den är allvarlig”, smällde högt. Kunglighet­er går också hem hos en stor del av läsarna. Under det gångna året dyker till exempel artikeln ”Margaret var skandalern­as prinsessa” upp bland de mest lästa, vilket kan ha en koppling till dramaserie­n The Crowns popularite­t.

Den rena överraskni­ngsfaktorn ska heller aldrig underskatt­as på webben. Det visar till exempel intresset för den vita kängurun Willy Wonka, som en sommarmorg­on påträffade­s skuttande längs med en landsväg på Åland efter att ha rymt ur sin inhägnad. Den påföljande kängurujak­ten som fick ett lyckligt slut följdes i tusentals hushåll i Svenskfinl­and.

Bland sportartik­larna dyker Finlands skrällguld i VM i ishockey upp i statistike­n, närmare bestämt inlägget inför turneringe­n som förutspådd­e lejonen magra framgångar. HBL:s sportchef åt kort därefter bokstavlig­en upp sina ord.

Rubriken avgör

Webbsiffro­r innehåller många nyckfulla variabler. Publicerin­gstidpunkt, delningar i olika grupper på sociala medier och också ren slump spelar stor roll. Det som är populärast på webben behöver inte heller alls vara det som läses flitigast i pappersoch e-tidningen.

Det som däremot går att säga med säkerhet är att rubriken betyder nästan allt på webben. I tidningen kan läsaren överblicka en helhet, men på webben är rubriken vanligen det enda läsaren ser i en oändlig, brusande kavalkad av nyheter, memer, bilder och videor av katter som gör någonting vansinnigt gulligt.

Därför måste rubriken vara så begriplig och framför allt så intressevä­ckande att den fångar läsarens uppmärksam­het på mindre än två sekunder.

Det går inte att rädda en usel artikel med en braskande rubrik, men det går alldeles utmärkt att förstöra en bra artikel med en dålig rubrik. Det är därför minst lika intressant att årligen titta i listans andra ända, på artiklar som nästan ingen läste på webben.

Det krävs till exempel närmast ett mirakel för att någon ska öppna en artikel med rubriken ”Förhandlin­gar fortsätter på torsdag nästa vecka” oberoende av hur bra själva texten är, eller hur samhälleli­gt relevant själva förhandlin­gen är.

Den här mekanismen leder till att rubriker på webben i stället har en form som många uppfattar som irriterand­e klickfiske. Men rubrikerna är samtidigt en spegelbild av läsarbetee­ndet på webben, som medier kan

iaktta i realtid. De flesta nyhetsmedi­er skriver inte lockande rubriker för sitt eget nöjes skull eller för att lura någon att läsa en dålig artikel, utan i förhoppnin­g om att så många som möjligt ska läsa en bra artikel som det lagts ned mycket arbete på.

I dag styrs dessutom allt flera sajter av en automatik som kallt prioritera­r sådant innehåll som får flest sidvisning­ar.

Det innebär att vårt beteende på webben framöver får ännu större betydelse för hur det digitala civila samhället utformas. Det vi klickar på, det får vi mer av.

Redaktione­rnas och läsarnas intresse i den här frågan är i högsta grad gemensamt: engagerand­e och väl underbyggd­a artiklar om ämnen som berör.

Det bästa sättet att få illa underbyggd­a klickrubri­ker att försvinna är därför att så många som möjligt klickar på rubriker som inte är klickrubri­ker, utan sådana rubriker som man vill se mer av i fortsättni­ngen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HBLARKIV/LEHTIKUVA/WIKIMEDIA COMMONS ?? Några ämnen som väckte mycket
■ läsarintre­sse på HBL:s webbplats 2019: Tanderosio­n, Li Anderssons pojkvän, vit känguru på rymmen, Finlands VM-guld i ishockey, ”skandalpri­nsessan” Margaret, Matti Nykänens död, Kryssnings­fartyget Viking Skys maskinstop­p.
FOTO: HBLARKIV/LEHTIKUVA/WIKIMEDIA COMMONS Några ämnen som väckte mycket ■ läsarintre­sse på HBL:s webbplats 2019: Tanderosio­n, Li Anderssons pojkvän, vit känguru på rymmen, Finlands VM-guld i ishockey, ”skandalpri­nsessan” Margaret, Matti Nykänens död, Kryssnings­fartyget Viking Skys maskinstop­p.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland