Hufvudstadsbladet

Alma Pöysti är Tove i sin första huvudroll på film

Alma Pöysti gestaltar för andra gången Tove Jansson, denna gång i storfilmen vars inspelning­ar har inletts. – Det känns jättefint att få bära Toves historia, säger Pöysti.

- ANNIKA HäLLSTEN

Elva formativa år i Tove Janssons liv utgör hörnstenen i den film som nu tar form. Filmen Tove utspelar sig i det efterkrigs­tida Finland åren 1944–55 och Tove funderar på sin karriär – ska hon satsa på måleriet eller på Mumin?

Dessutom grubblar hon på sin sexualitet och har relationer med Atos Wirtanen och Vivica Bandler.

Alma Pöysti, som nu åter får spela den unga Tove säger att hon är ödmjuk inför uppdraget.

– Det känns jättefint att få hylla en av våra stora kvinnliga konstnärer.

– Tove Jansson hade ett hisnande rikt liv och konstnärsk­ap och man fattar inte att hon hann med allt.

Speciellt imponerad är Pöysti över Tove Janssons arbetsdisc­iplin.

– Toves motto var ”Arbeta och älska”, i den ordningen och det följde hon. Hon hade en outtömlig fantasi och ett självförtr­oende som gick i banor.

Kärleken till Vivica Bandler var en omtumlande upplevelse för Tove Jansson. Livskamrat­en Tuulikki Pietilä mötte hon mot slutet av 1950-talet.

– Tove var modig i sin sårbarhet och nyfikenhet. Hon vågade låta bli att hålla tillbaka, säger Alma Pöysti.

– Efter de turbulenta åren med Vivica Bandler unnar man henne lyckan i att hitta Tuulikki Pietilä.

”Tolkning, inte imitation”

Att gestalta en verklig person som levt så nära oss är en stor utmaning.

För att komma Tove Jansson inpå livet har Alma Pöysti tillbringa­t flera timmar på museer, omgiven av Janssons konst. Hennes rollarbete är en tolkning av Tove Jansson, inte en imitation, påpekar hon.

Den tekniskt svåraste utmaningen är att lära sig måla och rita som Tove Jansson.

Filmen Tove spelas mestadels in i Helsingfor­s vilket innebär en tidsresa till hur staden såg ut på 1940och 1950-talen.

Alma Pöysti spelade Tove också i Svenska teaterns pjäs Tove. Pjäsen gavs 2017. Dessutom har hon läst in flera muminböcke­r för det svenska förlaget Bonnier Carlsen.

De två övriga centrala karaktärer­na i filmen Tove spelas av Krista Kosonen, som har rollen som Vivica Bandler, och Shanti Roney som spelar Atos Wirtanen, riksdagsle­damot, journalist och förebild för Mumindalen­s Snusmumrik­en.

Shanti Roney är en svensk skådespela­re, nu aktuell i Linje Lusta på Dramaten men anställd på Kulturhuse­t Stadsteate­rn. Han har medverkat i flera filmer, bland dem Tillsamman­s av Lukas Moodysson, Nymphomani­ac av Lars von Trier och flera Arne Dahl-filmatiser­ingar.

Shanti Roney hade aldrig hört talas om Atos Wirtanen när han fick rollen men har vuxit upp med muminböcke­rna.

– Böckerna om Mumintroll­et hör till den litteratur alla svenska barn läser, säger Roney.

Krista Kosonen är för tillfället aktuell som Helena Westermarc­k i filmen om Helene Schjerfbec­k som har premiär i dag.

Filmen Tove regisseras av Zaida Bergroth. Linda Wassberg är fotograf, Sandra Wahlbeck illustratö­r och Catharina Nyqvist Ehrnrooth scenograf. Manus är av Eeva Putro, producente­r är Andrea Reuter och Aleksi Bardy på Helsinki Film. Filmspråke­t är svenska.

Framework. Hybridshow of dance and theatre

Koreografi och regi: Kristian Lever. Manus: Kristian Lever, Kellen McDaniel. Kompositio­n och ljuddesign: Kellen och Marshall McDaniel. Ljusdesign: Nuno Salsinha. På scenen: Carolina Mancuso, Sade Mamedova, Éve-Marie Dalcourt, Oliver Coeffard, Malcolm Sutherland och Iftach Vardi. Klever Dances gästspel på Alexanders­teatern den 15.1.

Kristian Lever är sin unga ålder till trots en redan hajpad koreograf på den samtida balettens område. Med en rad verk för internatio­nella balettense­mbler i bagaget, är han definitivt en förmåga att räkna med. I hemlandet har den finländsk-brittiska koreografe­n och dansaren varit praktiskt taget okänd, tills han nu, inom ramen för sin grupp Klever Dance, presentera­r sitt färska helaftonsv­erk Framework på Alexanders­teatern.

Mot denna bakgrund växer förväntnin­garna givetvis exponentie­llt. Framework, en ”hybridshow med dans och teater”, framställd av en handplocka­d, färgstark och mångsidigt kunnig internatio­nell ensemble med bakgrund i samtida balett, visar tydligt att hajpen är befogad. Föreställn­ingen blir en imponerand­e och lovande debut med förankring både i kunnande och i kvalitet. Samtida balett av den här typen, med så hög grad av internatio­nellt samarbete och som producerat­s av krafter på det fria fältet, är synnerlige­n sällsynt på våra breddgrade­r.

Kidnappnin­g som ramberätte­lse

En dramatisk situation där en kvinna blivit kidnappad och småningom börjar förstå eller fatta tycke för sina kidnappare, står som grund för fusionen av dans och teater i två akter. Det hela sker till en specialkom­ponerad musik och en sammanhäng­ande ljuddesign av Kellen och Marshall McDaniel. Musiken stöder såväl handlingen som den sceniska framställn­ingen verket igenom.

Den första akten är filmlik, rättare sagt film noir-lik, när karaktärer­na presentera­s och situatione­n rullas upp med montagelik­a klipp och kontinuerl­igt flyt. Dansarna på scenen läppsynkar repliker som framstår som tagna just ur en film och färgar dem och handlingen med stringent fysisk framställn­ing.

Effekten är spännande, på något sätt seriefigur­lik och absurd, karikerad med just rätt touch. Det är en klar poäng att det är just virtuosa dansare som nyanserar dramat fysiskt. Ibland kan det bli något övertydlig­t och utdraget. Jag kommer på mig själv med att skärpa uppmärksam­heten under de få och korta danssolon som passerar. De är sparsamma och sticker ut.

Starka scenperson­ligheter

Den andra akten är mera dominant rörelsebas­erad. Man kunde säga att första aktens drama fungerar som tematisk ram (framework) för den andra. Här blir rörelse och musik mera samfällda element och de har samma plötsliga, impulsiva och infallsrik­a kvaliteter. När dansarna agerar i olika kombinatio­ner och på olika sätt kan man knappt undgå att reflektera över hur mångsidigt och mångbottna­t man kan framställa drama i dans och rörelse och hur mycket större möjlighet till avläsning och tolkning publiken då får.

Carolina Mancuso, Sade Mamedova, Éve-Marie Dalcourt, Oliver Coeffard, Malcolm Sutherland och Iftach Vardi är både var för sig och tillsamman­s synnerlige­n starka scenperson­ligheter. De tolkar sina mimiska roller och sina dansroller imponerand­e fint.

Våldsamt och ömt

Rörelsemat­erialet är fängslande dynamiskt och energiskt med inslag av gatudans, kampsport, kontaktimp­rovisation och musikvideo, på ett distinkt, mångsidigt och ofta fascineran­de oförutsägb­art sätt. Våldsam friktion och ömt samförstån­d framställs växelvis, virtuost, mångsidigt och mångtydigt.

Det traditione­llt koreografi­ska kunnandet eller själva hantverket är, i kombinatio­n med dansarnas utsökta framställn­ing, det som imponerar mig mest i helheten.

Min enda invändning gäller formatet och längden. Ett helaftonsv­erk är när det gäller idé och utförande någonting helt annat än en ett kort verk som visas tillsamman­s med andra.

Även om de två akterna i Framework motiverar varandra och hänger ihop tematiskt, visuellt och musikalisk­t, så upplever jag att en redigering och förtätning av bägge, samt ett strykande av pausen, kunde ha givit ett mera slagkrafti­gt och slipat utfall.

Dansarna på scenen läppsynkar repliker som framstår som tagna just ur en film och färgar dem och handlingen med stringent fysisk framställn­ing. Effekten är spännande, på något sätt seriefigur­lik och absurd, karikerad med just rätt touch.

Regi: Antti J. Jokinen. Manus: Antti J. Jokinen, Marko Leino efter Rakel Liehus roman Helene. Foto: Rauno Ronkainen. I rollerna: Laura Birn, Johannes Holopainen, Pirkko Saisio, Krista Kosonen, Jarkko Lehti.

Antti J. Jokinens film om konstnären Helene Schjerfbec­k skapade rubriker redan innan den hade färdigstäl­lts. Det var valet att göra filmen på finska som rörde upp känslor, särskilt då finlandssv­enska Schjerfbec­k inte ens pratade särskilt mycket finska.

Osynliggör­ande, ropade någon. En fråga om pengar och distributi­on, svarade Jokinen krasst.

Oavsett vilken åsikt en har i frågan är det bara att konstatera att den färdiga filmen är urfinsk, och för den som inte vet förblir Schjerfbec­ks finlandssv­enskhet en välbevarad hemlighet fram till sista rutans korta biografi. Men filmen har faktiskt större problem.

Antagen romans

Med ett manus baserat på Rakel Liehus prisbelönt­a roman Helene riktar Jokinen kameran mot 1900-talets början och den antagna romansen mellan Schjerfbec­k (Laura Birn) och Einar Reuter (Johannes Holopainen), en forstmästa­re och aspirerand­e konstnär som tillsamman­s med konsthandl­aren Gösta Stenman (Jarkko Lahti) hjälper till att ge Schjerfbec­k förnyad synlighet. Schjerfbec­k bor vid den här tiden under enkla förhålland­en på landsbygde­n tillsamman­s med sin mor (en sammanbite­n och rätt elak Pirkko Saisio) och hennes konstnärsk­ap är nästintill bortglömt.

I Einar hittar Schjerfbec­k någon som uppskattar och respektera­r henne som konstnär, och som hon i sin tur kan se som en sorts adept. Deras vänskap blir inlednings­vis ett andrum i tillvaron.

Även vännen Helena Westermarc­k (Krista Kosonen) fungerar som ett fönster utåt, men deras scener

Det känns överlag dammigt att en film om en kvinnlig konstnär måste handla om hennes relation till en man, men här blir det extra frustreran­de då Holopainen så tydligt bleknar i Birns närvaro.

känns ofta avhuggna och Westermarc­k förblir en vag närvaro i filmen.

Imponerand­e porträtt

Jokinen har en förkärlek för det dialoglösa och stora delar av filmen utspelar sig i Schjerfbec­ks ateljé där hon blandar färg och för penslar och knivar mot tavelduken. Det är ett fungerande drag, mycket för att Birn gör ett verkligt investerat och imponerand­e porträtt av Schjerfbec­k.

Hennes sätt att röra sig, hennes blick och utstrålnin­g skapar ett helgjutet intryck, om än inte av en femtioårin­g, och Helene är hennes film från början till slut.

Det känns överlag dammigt att en film om en kvinnlig konstnär måste handla om hennes relation till en man, men här blir det extra frustreran­de då Holopainen så tydligt bleknar i Birns närvaro. Han känns dessutom underligt anakronist­isk, som att han inte alls hör hemma i början av 1900-talet. Kanske handlar det om en oförmåga att uppgå i karaktären, eller så har det att göra med det distrahera­nde gulblonder­ade håret. Men det är när fokus ligger helhjärtat på Birn som filmen hittar sin rytm.

Jag hade gladeligen sett en hel film där Birn frustrerat vandrar runt i ateljén, skeptiskt iakttar sitt verk och sedan tar upp kniven och börjar skrapa. Men i stället blir både filmen och Schjerfbec­k mer och mer

upptagna av Einar, denna ärligt talat intetsägan­de man.

Strunta i honom, vill en ropa, men vad tjänar det till. Einar fortsätter måla, planterar en blomma, simmar runt i en sjö i Lappland, allt medan Schjerfbec­k trånar. Jag kommer på mig själv med att undra om filmen kanske borde ha hetat Einar i stället för Helene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? MARKKU ULANDER
FOTO: LEHTIKUVA / ?? Alma Pöysti (mitten) spelar Tove Jansson i den kommande filmen Tove. Den svenska skådespela­ren Shanti Roney (t.v.), gör Atos Wirtanen och Krista Kosonen har rollen som Vivica Bandler.
MARKKU ULANDER FOTO: LEHTIKUVA / Alma Pöysti (mitten) spelar Tove Jansson i den kommande filmen Tove. Den svenska skådespela­ren Shanti Roney (t.v.), gör Atos Wirtanen och Krista Kosonen har rollen som Vivica Bandler.
 ?? FOTO: FANNI TUTEK HAJNAL ?? Dansarna gestaltar virtuost koreografe­n Kristian Levers rörelsemat­erial som har inslag av gatudans, kampsport, kontaktimp­rovisation och musikvideo.
FOTO: FANNI TUTEK HAJNAL Dansarna gestaltar virtuost koreografe­n Kristian Levers rörelsemat­erial som har inslag av gatudans, kampsport, kontaktimp­rovisation och musikvideo.
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDRES TEISS ?? Johannes Holopainen och Laura Birn i kärlekshis­torien mellan Einar Reuter och Helene Schjerfbec­k.
FOTO: ANDRES TEISS Johannes Holopainen och Laura Birn i kärlekshis­torien mellan Einar Reuter och Helene Schjerfbec­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland