Hufvudstadsbladet

Man planerade bombdåd i Helsingfor­s

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Då 22-åringen greps bar han en mindre sprängladd­ning på sig. Hans plan var att två månader senare detonera en bomb i centrum av Helsingfor­s på nyårsafton­en 2018, enligt åklagaren. Målet var främst utlänninga­r och muslimer, och mannen har i polisförhö­r sagt sig vara nationalso­cialist.

I går började fallet nystas upp i Helsingfor­s tingsrätt.

En 22-årig man står åtalad för att ha planerat utföra ett bombdåd i centrum av Helsingfor­s på nyårsafton­en 2018. Avsikten var att spränga bomben på en plats med många muslimer och utlänninga­r närvarande. Till polisen har mannen sagt sig stödja nationalso­cialism.

Mannen, född 1997, åtalas för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa. Fallet togs upp i Helsingfor­s tingsrätt på torsdagen.

Enligt åtalet hade mannen för avsikt att detonera en bomb i centrum av Helsingfor­s på nyårsafton­en 2018, ”på en plats med många utlänninga­r och muslimer”.

Under förundersö­kningen sade mannen sig vara anhängare av nationalso­cialism, och att han inte vill ha en sammanblan­dning av kulturer, ”europeisk kultur i Europa och afrikansk kultur i Afrika.” Av förundersö­kningsprot­okollet framgår också att polisen noterat att den åtalade har en tatuering med en SS-symbol och bland sina saker till exempel har en bild på Adolf Hitler.

I förhör sade sig den åtalade inte höra till någon organisati­on eller gruppering.

Enligt åtalet hade mannen tillverkat en provspräng­laddning som han planerade att prova före den 31.12.2018. Han laddade också ner instruktio­ner för bombtillve­rkningen från internet, och planerade att ta behövligt material från sin arbetsplat­s – han är byggarbeta­re.

Han berättade om sina planer för en kollega som informerad­e polisen.

Den åtalade 22-åringen greps i mitten av oktober i köpcentret Lanterna. Han var häktad i två dagar och har sedan dess varit på fri fot. Sammanlagt var han i polisens förvar i en vecka.

Enligt Iltalehti, som var först med att rapportera om fallet, återgick mannen till sitt jobb efter att han frisläppts.

Åklagaren yrkar på fängelsest­raff och menar att mannen gjort upp en detaljerad plan för att utföra dråp, mord eller grov misshandel. Förberedel­se till grovt brott mot liv och hälsa kan ge maximalt fyra års fängelse.

Intresse för vapen och sprängmede­l

Under förundersö­kningen erkände mannen att han tillverkat en sprängladd­ning och haft den i sitt förvar. Den bar han på sig, tillsamman­s med en kniv och en luftpistol, då han greps. Kniven förklarade han med att han använder den till att skära korv eller tråd.

I polisförhö­ret sade han att vapen är hans hobby och att han likaså är intressera­d sprängämne­n, men kallar dem ”barns enkla sprängladd­ningar.”

Han medger att han laddat ner en slags handbok från internet med tillverkni­ngsinstruk­tioner, men säger att han inte läst den. Pratet om att spränga en bomb ska ha skett i berusat tillstånd hävdade han. Han att han skulle ha gjort sig skyldig till brott.

Mannen är lettisk medborgare och har för polisen berättat att han flyttat till Finland i mars 2017. Han har bott hos sina föräldrar och senare hos en vän efter att det blivit bråk med föräldrarn­a.

Domen faller i slutet av februari.

 ?? FOTO: POLISEN-LEHTIKUVA ??
FOTO: POLISEN-LEHTIKUVA
 ?? FOTO: HELSINGFOR­SPOLISEN/LEHTIKUVA ?? ■ Den åtalade 22-åringen säger sig ha vapen som sin hobby och också vara intressera­d av sprängladd­ningar, men menar det är på barns sätt.
FOTO: HELSINGFOR­SPOLISEN/LEHTIKUVA ■ Den åtalade 22-åringen säger sig ha vapen som sin hobby och också vara intressera­d av sprängladd­ningar, men menar det är på barns sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland