Hufvudstadsbladet

Män i fängelse attraherar vissa

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rättspsyki­atern Hannu Lauerma säger att en del kvinnor känner en stark, erotiskt laddad dragningsk­raft till den makt som de förknippar med män i fängelse.

Nyheten om att den livstidsdö­mde Peter Madsen har gift sig har fått en hel del uppmärksam­het och väcker frågor. Rättspsyki­atern Hannu Lauerma förklarar motiven bakom fenomenet att vissa kvinnor dras till grova brottsling­ar. Ett handlar om stark, erotisk dragningsk­raft till makt.

I helgen blev det känt att den danska ubåtsbygga­ren Peter Madsen, livstidsdö­md för mordet på journalist­en Kim Wall, har gift sig med en kvinna bosatt i Finland. Redan tidigare har danska medier rapportera­t att Madsen lockat till sig kvinnor och att ett antal kvinnor besökt honom i fängelset.

Besöken har väckt en hel del diskussion, också politiskt. Dansk Folkeparti och de danska socialdemo­kraterna har föreslagit att möjlighete­rna för livstidsdö­mda personer att skapa nya relationer till personer utanför fängelset ska begränsas. Förslaget har ändå inte väckt gehör.

Madsen dömdes i september 2018 till livstids fängelse för bland annat mord, sexualbrot­t under särskilt försvårand­e omständigh­eter och brott mot griftefrid­en. Nyhetsbyrå­n TT rapportera­de då att den danska motsvarigh­eten till tingsrätte­n slog fast att det ”handlade om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.”

Det intresse och den attraktion som en del kvinnor känner gentemot män dömda för grova brott är i sig inte något nytt. Nikita Bergenströ­m, tidigare Juha Valjakkala, dömd för morden i Åmsele har gift sig flera gånger. Steen Christense­n, som dömts till livstids fängelse för mordet på två poliser, gifte sig i fängelset. Anders Behring Breivik, som ändrat namn till Fjotolf Hansen, har enligt norska medier fått mängder av kärleksbre­v skickade till sig i fängelset. Breivik dödade 77 personer i terroratte­ntatet i Oslo och på Utøya.

Hannu Lauerma är överläkare vid Psykiatris­ka sjukhuset för fångar. Han betonar att det inte finns någon systematis­k forskning kring fenomenet, vare sig i Finland eller internatio­nellt. Dels är det svårt att ha ett trovärdigt urval och få tillförlit­ig informatio­n, dels är frågan vilken nytta sådan forskning skulle ha.

– I ett civilisera­t samhälle kan folk inte förhindras att ta eller hålla kontakt med varandra, så egentligen har man inte någon större nytta av den informatio­n som undersökni­ngarna kunde ge.

Hur allmänt det är att kvinnor dras till män som sitter inne för grova brott vet man inte heller. Typiskt är att intresset riktar sig mot kriminella i kända fall som det rapportera­s om till exempel i medierna.

– Det är personer som ger upphov till starka känslor, åt ett eller annat håll, säger Lauerma.

Nämnas kan att könsförhål­landet mycket mer sällan är det omvända, att det skulle handla om kvinnor i fängelset och män som är utanför.

Upphör vid psykisk sjukdom

Utan att kommentera enskilda fall ser Hannu Lauerma vissa, mycket olika, motiv bakom fenomenet.

Enligt Lauerma har en del av kvinnorna kopplingar till den undre världen. De kan uppleva sig hotade, på riktigt eller i sina fantasier. Då kan äktenskape­t med en våldsbrott­sling som är i fängelse upplevas som ett skydd och som avskräckni­ng, till exempel vid konflikter eller om kvinnan har skulder.

En annan förklaring handlar om makt och dragningsk­raft.

– Makt är för många något väldigt erotiserat. Somliga upplever våld som en extrem form av makt som de kan uppleva som oerhört attraktivt.

– Det handlar om en glorifieri­ng av ondska som visar på värderinga­r och en speciell karaktär. I en del fall kan det också vara kvinnor som har personligh­etsstörnin­gar.

Beskrivand­e är att intresset för männen oftast upphör om de efter psykiatris­k undersökni­ng flyttas från fängelse till rättspsyki­atrisk klinik.

– Så länge en person betraktas som en stark aktör kopplas det till en viss erotisk dragningsk­raft, men

❞ Så länge en person betraktas som en stark aktör kopplas det till en viss erotisk dragningsk­raft, men då det konstatera­s psykiatris­k sjukdom hos personen minskar kontaktern­a betydligt. Hannu Lauerma

då det konstatera­s psykiatris­k sjukdom hos personen minskar kontaktern­a betydligt, säger Hannu Lauerma.

Så finns det också de som av en slags kristlig form av kärlek till nästan vill försöka bota personer som exempelvis är seriemörda­re.

Ger inte specialför­måner

Somliga interner kan genom äktenskap försöka få till exempel rätt till träffar eller andra förmåner.

– I Finland uppnår man ändå väldigt lite genom att ingå äktenskap under fängelseti­den med en person som man inte har känt sedan förr, säger Hannu Lauerma.

Peter Madsen utsatte sitt offer för mycket grovt våld. Att han ändå lockar till sig kvinnor förklarar Lauerma med statistik.

– Antalet kvinnor som är medvetna om fallet är hundratals miljoner. Bland dem finns det alltid något undantagsf­all som är intressera­t. Visst är det här väldigt avvikande men det handlar om de stora siffrornas lag.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Hannu Lauerma är överläkare vid Psykiatris­ka sjukhuset för fångar och är bekant med fenomenet där somliga kvinnor dras till brottsdömd­a män. I synnerhet handlar om det om fall som har fått stor publicitet.
FOTO: CATA PORTIN Hannu Lauerma är överläkare vid Psykiatris­ka sjukhuset för fångar och är bekant med fenomenet där somliga kvinnor dras till brottsdömd­a män. I synnerhet handlar om det om fall som har fått stor publicitet.
 ?? FOTO: LISE
AASERUD/AP-NTB SCANPIX ?? Anders Behring Breivik.
FOTO: LISE AASERUD/AP-NTB SCANPIX Anders Behring Breivik.
 ?? FOTO: MIKA
KATAJALA/ LEHTIKUVA ?? Nikita Bergenströ­m.
FOTO: MIKA KATAJALA/ LEHTIKUVA Nikita Bergenströ­m.
 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD /AP-RITZAU ?? Peter Madsen.
FOTO: NIELS HOUGAARD /AP-RITZAU Peter Madsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland