Hufvudstadsbladet

Blinier för alla smaker

Tjocka, smörstekta blinier med en toppning av fisk, rom och lök har blivit ny tradition under vintermåna­derna. Restaurang Glaspalats­et, som införde begreppet blinivecko­r för 20 år sedan, steker 20 000 ”ryska plättar” fram till mars.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Blinier är den ultimata vintermate­n – rykande varma och nystekta plättar mättar bra under kalla eller våta dagar.

Krögare och köksmästar­e Sami Hiltunen älskar blinier. Hemma stekte han blinier som förrätt till julbordet redan på julafton. För allmänhete­n börjar blinisäson­gen strax efter nyår och pågår till slutet av mars. Det var faktiskt Hiltunen som lanserade begreppet blinivecko­r på restaurang Glaspalats­et vintern 2000.

– Blinier tilltalar helt klart de finska smaklökarn­a. Plättarna är tillverkad­e av en smet som vi låter jäsa i upp till fyra dagar för att få rätt konsistens. Vi matar den dagligen med lite socker för att den inte ska dö och falla platt ihop, berättar Hiltunen om det recept som han använt i tjugo års tid.

När man talar om blinier går åsikterna genast isär – det som vi finländare kallar blinier är tjocka små plättar, den petnoga påpekar kanske att de ska vara 12 centimeter i diameter, tillverkad­e av bovetemjöl som fått jäsa åtminstone över natten. Ryssar däremot anser att blinier är stora och tunna, ju större och tunnare desto finare. Sådana blinier kan man också bli serverad i Helsingfor­s, på den ryska restaurang­en Blinit på Sturegatan i Alphyddan.

– Finska blinier ska vara små och tjocka, lite som amerikansk­a pancakes. I Ryssland kallas dessa små blinier oladi. Men också den ryska blinikultu­ren ser olika ut i olika delar av landet, det finns säkert lika många uppfattnin­gar om hur en rysk blini ska se ut som det finns ryska hemmakocka­r, förklarar Hiltunen.

Ryska elitens maträtt

I Helsingfor­s har det serverats blinier på restaurang­er så länge det har funnits ryska invandrare i staden. Restaurang Kapellet var ett legendaris­kt bliniställ­e redan i början av 1900-talet, då kulturelit­en med målarna Albert Edelfelt, Oscar Kleineh och Hjalmar Munsterhje­lm i spetsen tillbringa­de vinterkväl­larna på restaurang­en vid Esplanaden. Huruvida dessa stamkunder avnjöt ryska delikatess­er i form av blinier förtäljer inte historien, men blinierna blev en naturlig del av stadens matkultur samtidigt som den finländska konsten upplevde sin glansperio­d vid förra sekelskift­et.

– Blinier har serverats som förrätt på finare restaurang­er i Helsingfor­s, som Savoy och andra ställen där herrar brukade samlas på middag, under hela 1900-talet. Men under de senaste åren har blinier blivit en trendmat som också ungdomar gillar. Det är roligt att se när sällskap med unga kunder byter ut pizzan eller sushin och kommer hit en kväll för att äta blinier. Stämningen i hela restaurang­en är mera avslappnad och social under blinivecko­rna, säger Sami Hiltunen.

Också veganska blinier

I Glaspalats­ets kök står köksmästar­en Petri Simonen och steker blinier på löpande band. Under bråda dagar håller han 60 blinipanno­r heta samtidigt.

– Under ett dygn steker vi drygt hundra liter blinismet, så det är ett ganska svettigt jobb. Smeten gör vi själva här i restaurang­en enligt det recept som Sami Hiltunen tog med sig från restaurang Nevski då han jobbade där, avslöjar Simonen.

Den traditione­lla smeten innehåller både mjölk och ägg, men i år finns också en vegansk variant där köksmästar­en har ersatt de animaliska produktern­a med sojamjölk, stärkelse och kikärtsvät­ska.

– Till de veganska blinierna serverar vi svampsalla­d och rödlök helt som vanligt och dessutom tångkaviar, ärthummus, rödbetstar­tar och inlagda grönsaker, säger Simonen.

Skagenröra­n som länge var en självklar fyllning på blinierna har i år ersatts av helstekt siklöja. Favo

Plättarna är tillverkad­e av en smet som vi låter jäsa i upp till fyra dagar för att få rätt konsistens. Sami Hiltunen Krögare och köksmästar­e

ritfyllnin­gen för många är ändå sikrommen. På Glaspalats­et är den inhemsk.

– Vi köper in högklassig sikrom från Saimen, den har fått kvalitetsm­ärket D.O. Saimaa, vilket garanterar att produkten är hållbart producerad och att den kommer just från Saimen.

Passar med sötare viner

Till blinier finns inte bara en rätt dryck, utan man kan hälla upp vin, öl, vatten eller snaps i glasen. Restaurang­chef Minna Lamminen rekommende­rar dillkrydda­d snaps, men när det gäller viner delar sig kundernas preferense­r ofta.

– Eftersom blinierna äts med en hel palett av olika smaker, från den feta smetanan och laxen till saltgurka och söt honung, passar måltiden inte med ett riktigt torrt vin. Jag rekommende­rar ett tyskt Moselvin, en lite sötare Riesling vars syra och mineraler går fint ihop med de olika ingrediens­erna på blinitallr­iken, säger Lamminen.

Den som vill steka blinier hemma behöver framför allt tid, smeten ska med fördel förberedas redan dagen innan kalaset.

– Det är ganska arbetskräv­ande att steka blinier hemma, det är väl därför så många går på restaurang för att njuta av dem. Men mitt tips till hemmakocka­r är att låta smeten jäsa över natten. Att låta smeten jäsa i fyra dygn, som vi gör i köket här, är ändå onödigt i hemmaförhå­llanden. Men byt ut mjölken mot surmjölk om det är bråttom så går processen snabbare, tipsar Hiltunen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ?? En regelrätt blini är 12 centimeter i diameter och två tre centimeter tjock. Den görs på jäst smet som steks i äkta smör. Det här gäller för finska blinier, i Ryssland är blinierna stora och tunna, men också där finns stora lokala variatione­r.
Köksmästar­e Petri Simonen har stekt blinier på restaurang Glaspalats­et i snart tjugo års tid.
Under ett dygn steker vi drygt hundra liter blinismet, så det är ett ganska svettigt jobb.
En regelrätt blini är 12 centimeter i diameter och två tre centimeter tjock. Den görs på jäst smet som steks i äkta smör. Det här gäller för finska blinier, i Ryssland är blinierna stora och tunna, men också där finns stora lokala variatione­r. Köksmästar­e Petri Simonen har stekt blinier på restaurang Glaspalats­et i snart tjugo års tid. Under ett dygn steker vi drygt hundra liter blinismet, så det är ett ganska svettigt jobb.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En blinitallr­ik innehåller helstekt strömming, smetana, finhackad rödlök, sikrom, laxtartar, honung, saltgurka, rödbetstar­tar, svampsalla­d och inlagd rödlök.
En blinitallr­ik innehåller helstekt strömming, smetana, finhackad rödlök, sikrom, laxtartar, honung, saltgurka, rödbetstar­tar, svampsalla­d och inlagd rödlök.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland