Hufvudstadsbladet

Lönegolv inom EU får mothugg

Tanken på minimilöne­r inom EU kritiseras i Norden

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Frågan om gemensamma spelregler för lägstalöne­r har ännu en gång tagits upp till diskussion i EU-kommission­en. Lagstadgad­e minimilöne­r finns redan i majoritete­n av EU:s medlemslän­der, men enligt olika principer och med stora skillnader sinsemella­n.

Någon form av undre gräns för lönerna skulle inte bara höja levnadssta­ndarden, menar kommission­en. Den skulle också motverka den lönedumpni­ng på EU:s inre marknad som uppstår då arbetsgiva­re letar efter de lägsta lönerna över gränserna. I veckan tog EU-kommission­en första steget då man meddelade att man kommer att höra hur fackföreni­ngar och arbetsmark­nadsparter runtom i unionen ställer sig till frågan.

I Norden, där lönerna regleras genom kollektiva­vtal i stället för minimilöne­r, har reaktioner­na varierat från ljumma till kraftigt negativa.

Frågan om gemensamma spelregler för lägstalöne­rna inom EU var något som Ursula von der Leyen drev redan innan hon valdes till ny ordförande för kommission­en i december.

– Det är fortfarand­e för svårt för hårt arbetande familjer att få ekonomin att gå runt i Europa. Jag vill säkerställ­a att alla EUmedborga­re som jobbar heltid ska få minst en lön som räcker för drägliga levnadsför­hållanden, sade den tidigare tyska arbetsmark­nadsminist­ern von der Leyen i ett tal förra sommaren.

I tisdags tog EU-kommission­en det första steget då den meddelade att man kommer att höra hur fackföreni­ngar och arbetsmark­nadsparter runtom i unionen ställer sig till frågan.

Lagstadgad­e minimilöne­r finns redan i majoritete­n av EU:s medlemslän­der, men enligt olika principer och med stora skillnader sinsemella­n. De lägsta minimilöne­rna hittas i Bulgarien, drygt 286 euro, medan de högsta hittas i Luxemburg, 2 071 euro.

Någon form av undre gräns för lönerna skulle inte bara höja levnadssta­ndarden, menar kommission­en. Den skulle också motverka den lönedumpni­ng på EU:s inre marknad som uppstår då arbetsgiva­re letar lägsta löner över gränserna. Hjärnflykt­en från låglönelän­derna är också något som man hoppas kunna lösa genom klarare regler för minimilöne­rna.

I det här skedet är förslaget ändå bara i inlednings­stadiet. Någon gemensam lön som passar för alla har man inte tänkt besluta om.

– Vi kan inte lägga fram ett förslag som sätter löner. Vad vi föreslår i stället är ett ramverk som gör att medlemssta­terna själva kan sätta minimilöne­r, så att det finns större transparen­s och fler sociala och ekonomiska kriterier, säger arbetsmark­nadskommis­sionären Nicolas Schmit på en presskonfe­rens i Strasbourg.

Norden sätter sig på tvären

Det här är inte första gången som lägstalöne­rna dryftats på EU-nivå – senast 2012 kom kommission­en med ett liknade förslag. Utmaningen är att modellen väcker oro i de löner som inte har en lagstadgad minimilön, såsom i Norden.

Här bygger minimilöne­rna i stället på allmänbild­ande kollektiva­vtal. I Sverige menar fackförbun­den och näringsliv­et att planerna utgör ett hot mot den nordiska modellen, där lönesättni­ngen sker efter förhandlin­gar. Det gör det möjligt för fackförbun­den att sektorvis pressa upp lönerna till nivåer som i praktiken är högre än minimilöne­rna.

– Man riskerar krossa den svenska modellen med förhandlin­gar och avtalsfrih­et. Politiken ska inte blanda sig i detta och det är djupt problemati­skt att de nu gör det på EU-nivå, säger Andreas Åström, näringspol­itisk chef på arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega till SVT.

Trots att Nicolas Schmit i sitt anförande betonade att den nordiska modellen kan kvarstå är oron stor i Sverige.

– Jag litar ju på hans intentione­r, men så länge som det verkar att man vill presentera ett direktiv så har vi ett problem. Då finns det anledning till oro, säger svenska EU-parlaments­ledamoten Johan Danielsson (S) i en intervju för nyhetsbyrå­n TT.

Blandade reaktioner i Finland

I Finland har responsen varit blandad. En av de aktörer som ställer sig mest positiv är Finlands företagare. I en insändare i Helsingin Sanomat påpekar vd Mikael Pentikäine­n att Finland har cirka 220 000 arbetstaga­re som inte omfattas av ett kollektiva­vtal.

– En lagstyrd minimilön skulle minska kollektiva­vtalens betydelse och fackförbun­dens makt. Med tanke på det rådande arbetsmark

nadsgrälet vore det rätt väg att gå.

Med tanke på företagarn­as position är det överraskan­de att den organisati­on som har gått ut hårdast mot förslaget är Finlands näringsliv. I ett pressmedde­lande skriver organisati­onen att lönerna är nationella ärenden som inte ska regleras på EU-nivå.

Mellan de här två extremerna hittas fackförbun­den. FFC och STTK:s Brysselkon­tor Finunions förbereder ett gemensamt svar till kommission­en, där man konstatera­r att man inte har något emot lägstalöne­r så länge Finlands kollektiva­vtalsmodel­l inte berörs.

– Vi tycker att det bara är bra att man försöker främja utveckling­en i låglönelän­der, så länge man inte inskränker våra nationella angelägenh­eter. I det här skedet har kommission­en signalerat att man inte tänker göra det, säger Maria Häggman, chef för internatio­nella ärenden på STTK.

Hon påpekar samtidigt att förslaget ännu är i sin linda. Det är oklart om det ska utmynna i ett bindande direktiv.

Häggman ser flera orsaker till att svenskarna förhåller sig mer skeptiskt till förslaget. Finland har till skillnad från svenskarna allmängilt­igförklara­de kollektiva­vtal, vilket innebär att de gäller för alla inom bransch oavsett om man är fackanslut­en eller inte.

– Dessutom är vi ett euroland, vilket gör att vår analys kommer att vara annorlunda.

”Mer välfungera­nde”

På det stora hela är det finska systemet med allmänbind­ande kollektiva­vtal bättre än ett system med minimilöne­r, säger de ekonomer som HBL talat med.

– Det är mer välfungera­nde, menar arbetsmark­nadsforska­ren Tomi Kyyrä på statens ekonomiska forsknings­central Vatt och fortsätter:

– Nackdelen med minimilöne­r är att de riskerar att tränga ut lågavlönad­e från arbetsmark­naden, om arbetstill­fällen försvinner i och med högre lönekostna­der. Till viss del vägs det upp av att köpkraften stiger i takt med att lönerna höjs, men det finns ingen konsensus inom forskninge­n om hur mycket. Nettoeffek­ten på sysselsätt­ningen är sannolikt ändå negativ.

Ekonomie doktor Merja Kauhanen på Löntagarna­s forsknings­institut ser förslaget som en lösning främst för de låglönelän­der som inte har ett fungerande minimilöne­system. Hon är förstående till att vissa fackförbun­d oroar sig.

– Man har frågat sig huruvida ett genomföran­de av minimilöne­r skulle undergräva deras position och försvaga skyddet för arbetstaga­rna.

220 000 löntagare står ju utanför kollektiva­vtalen. Räcker dagens system till för att trygga deras lönenivå? – Enligt arbetsavta­lslagen har löntagare som står utanför kollektiva­vtalen rätt till en skälig lön. Man kan ju debattera vad en skälig lön är, men det finns åtminstone en laglig mekanism bakom också deras lön.

 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ LEHTIKUVA-AFP ?? Skillnader­na mellan EU-ländernas minimilöne­r är stora. EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen driver vidare sin hjärtefråg­a om gemensamma spelregler för lägstalöne­rna inom unionen.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/ LEHTIKUVA-AFP Skillnader­na mellan EU-ländernas minimilöne­r är stora. EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen driver vidare sin hjärtefråg­a om gemensamma spelregler för lägstalöne­rna inom unionen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland