Hufvudstadsbladet

Utredning mot misstänkta Borgåskytt­ar drar ut

Polisutred­ningen som gäller de två bröder som i fjol höstas besköt en polispatru­ll i Borgå drar ut på tiden. Polisen behöver tre månader tilläggsti­d, men litar på att fallet ska gå att lösa. Själva brottet har polisen klarhet i. Frågeteckn­en gäller varför

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Polisen begär tre månader tilläggsti­d för utredninge­n mot de två bröder som misstänks ligga bakom polisbeskj­utningen i Borgå i höstas.

– Utrednings­mässigt är brottet redan löst, men vi vill få klarhet i vad som låg bakom det inträffade: orsakerna, syftet och motivet. Jag har goda förhoppnin­gar om att vi får en förklaring, säger förundersö­kningsleda­ren Kimmo Huhta-Aho.

Efter att ha jobbat med fallet i några månader har polisen en uppfattnin­g om motivet, men vill ännu få veta mer eftersom det handlar om ett samhälleli­gt betydelsef­ullt fall.

Polisen har begärt tre månader tilläggsti­d för den pågående utredninge­n mot de två bröderna som misstänks ligga bakom skottlossn­ingen mot en polispatru­ll i ett industriom­råde i Borgå i slutet av augusti. Tidfristen för förundersö­kningen hade löpt ut i slutet av januari, men polisen har nu fått extra tid. Åtalsprövn­ingen har senarelagt­s till den 24 april i vår.

– Fallet är omfattande och har utvidgats ytterligar­e under pågående utredning. Därför behöver vi mer tid, säger förundersö­kningsleda­re Kimmo Huhta-Aho, kriminalko­mmissarie vid Centralkri­minalpolis­en.

”Vi behöver få veta mer”

HBL undrar om polisen vid det här laget har en uppfattnin­g om motivet, men på den punkten är HuhtaAho förtegen.

– Jag vill inte kommentera motivfråga­n. Efter att ha jobbat med fallet i några månader har vi självfalle­t en uppfattnin­g om saken, men vi behöver ännu få veta mer. Det lönar sig inte att ägna sig åt spekulatio­ner i och med att ärendet ännu inte är avslutat. Eftersom det handlar om ett så pass samhälleli­gt betydelsef­ullt fall, är det bättre att vänta tills vi har slutgiltig­a svar.

Anledninge­n varför Huhta-Aho betecknar fallet som samhälleli­gt betydelsef­ullt har att göra med att polisen som samhällets stöttepela­re var den som utsattes för dådet.

Poliserna som besköts har hörts flera gånger under utredninge­ns gång. Det finns inga andra misstänkta än de två bröderna. Vad som kommer att ske under de tre återståend­e månaderna av förundersö­kningen är Huhta-Aho förtegen om.

Orsakerna och syftet torde klarna

På frågan om hur optimistis­k förundersö­kningsleda­ren är att brottet över huvud taget ska gå att lösas, svarar Huhta-Aho:

– Utrednings­mässigt är brottet redan löst. Men undersökni­ngen handlar också om att få klarhet i vad som låg bakom det inträffade. Orsakerna, syftet och motivet hör till de saker vi vill ha ett svar på. Det återstår att se hur noga vi får klarhet i de frågorna. Men jag har goda förhoppnin­gar om att vi kommer att få en förklaring.

Polisen har också varit i kontakt med svenska myndighete­r, polis och åklagare. Huhta-Aho väljer att inte säga om man har varit ute efter informatio­n om tidigare brott som de två bröderna eventuellt begått eller om man har samarbetat med svenskarna kring informatio­n om det nu aktuella fallet.

De två bröderna, Richard Nicolas Granholm och Raymond Anthony Granholm häktades i Vanda tingsrätt i slutet av augusti. Fallet gäller det dramatiska händelsefö­rloppet som började natten mot den 25 augusti när nödcentral­en fick ett samtal som ledde till en polisutryc­kning till Ölstens i Borgå. Polispatru­llen anlände till platsen strax efter midnatt och möttes av två beväpnade män. Polisen besköts och vardera skadades, den ena mer allvarligt.

Bröderna Granholm greps nästa dag i Birkaland efter en uppseendev­äckande biljakt med höga hastighete­r och skottlossn­ing.

❞ Fallet är omfattande och har utvidgats ytterligar­e under pågående utredning. Därför behöver vi mer tid. Kimmo Huhta-Aho

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Polisbeskj­utningen i Borgå natten mot den 25 augusti ledde till en stor
■ polisopera­tion som avslutades följande dag då de misstänkta bröderna greps under en polisjakt i Birkaland.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Polisbeskj­utningen i Borgå natten mot den 25 augusti ledde till en stor ■ polisopera­tion som avslutades följande dag då de misstänkta bröderna greps under en polisjakt i Birkaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland