Hufvudstadsbladet

Lappvikens aktörer besvikna

Helsingfor­s stad har tagit emot ett anbud i idétävling­en om Lappvikens framtid. Ett tävlande förslag drog sig tillbaka på målrakan.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Idétävling­en om Lappvikens framtid är slut och Helsingfor­s stad har fått in ett anbud på det anrika sjukhusomr­ådet.

Till de nuvarande hyresgäste­rnas besvikelse valde Y-stiftelsen, som backat upp hyresgäste­rna, att hoppa av tävlingen på målrakan.

I september valdes två olika förslag vidare till en sista rond i idétävling­en om Lappvikens framtid. Nu har tidsfriste­n för tävlingen gått ut och Helsingfor­s stad har tagit emot ett anbud från en av deltagarna.

Anbudet kommer från en grupp som kallar sig Lappvikens vår och består av företagen NREP, Oaklins Merasco, planerings­gruppen Arkbyroo, Arkitekter­na Soini & Horto och Arkitektby­rån OPUS.

Gruppen vill bland annat grunda ett konstgalle­ri och öppna olika slag av välbefinna­ndeservice i Lappviken. Det har också funnits planer på en bastu, ett havsbad och eventuellt en småbåtsham­n. Lappvikspa­rken är öppen för alla enligt gruppens förslag.

Bakom det andra förslaget som var med i idétävling­ens sista skede var den allmännytt­iga Y-stiftelsen, uppbackad av en rad arkitektby­råer. Förslaget kallas Lappviken 360 och siktar i huvudsak på att behålla och utveckla den verksamhet som redan finns i Lappviken. I slutändan lämnades ändå inget anbud in till Helsingfor­s stad.

Koncernjur­ist Timo Mutalahti vid Y-stiftelsen säger att stiftelsen­s styrelse trots en lång och välgjord planering till slut valde att inte lämna in ett anbud.

– Förslaget hade förberetts väl och även fått god respons från staden men stiftelsen­s styrelse kom fram till att projektet är i en sådan storlekskl­ass att det skulle ha behövts en bredare ägarbas bakom det, säger Mutalahti.

Hyresgäste­rna kritiska

I Y-stiftelsen­s förslag skulle bland annat de nuvarande hyresgäste­rna ha fått fortsätta sin verksamhet i Lappviken. Hyresgäste­r är för tillfället åtminstone andelslage­t Tilajakamo, förening för psykisk hälsa Pro Lapinlahti och föreningen Psykisk hälsa Finland som är bakgrundso­rganisatio­n för Lappvikens källa, ett center för kultur och psykiskt välbefinna­nde.

Hyresgäste­rna ställer sig kritiskt till Y-stiftelsen­s besked att tillsvidar­e dra sig ur tävlingen. I ett pressmedde­lande frågar de sig vilka intressen som i själva verket kan ha styrt Y-stiftelsen­s beslutsfat­tande. Hyresgäste­rna påtalar också att Ystiftelse­n är en allmännytt­ig organisati­on medan bakgrundsk­rafterna till det andra förslaget är fastighets­investerar­e vars verksamhet baserar sig på vinstintre­ssen och kan bli kortvarigt i Lappviken.

– Lappviken 360-förslaget betjänar stadens invånare på lång sikt men äventyras nu i och med Y-stiftelsen­s beslut, skriver hyresgäste­rna.

De nuvarande hyresgäste­rna vänder sig till stadsmiljö­nämnden och påpekar nämndens ansvar att se till att tävlingens ursprungli­ga målsättnin­gar, skyddandet av byggnaden och parken och den för stadsborna öppna verksamhet­en blir verklighet.

Slutgiltig­t beslut under 2020

Timo Mutalahti bekräftar att Y-stiftelsen­s förslag har tagits fram i samarbete med de nuvarande hyresgäste­rna och säger att hyresgäste­rnas frustratio­n över beslutet att hoppa av idétävling­en är förståelig­t.

– Vi förstår de nuvarande hyresgäste­rnas besvikelse över att det gick så här. Samtidigt är vi öppna för att fortsätta utveckla projektet om det finns möjlighete­r till det i ett senare skede, säger Mutalahti.

Idétävling­ens jury, som leds av stadens tjänstemän, kommer nu att förbereda ett förslag till stadsmiljö­nämnden utifrån det inlämnade anbudet. Nämnden kommer troligtvis att ta frågan till behandling i mars 2020, meddelar Helsingfor­s stad. Stadsfullm­äktige väntas fatta ett beslut om Lappvikens framtid ännu under det pågående året.

Lappvikens sjukhus byggdes år 1841 och är Finlands äldsta mentalsjuk­hus. Både huvudbyggn­aden, ritad av Carl Ludvig Engel, och den omgivande parken är skyddade. Sjukhusver­ksamheten pågick i Lappviken ända fram till 2008. Helsingfor­s stad hyrde ut sjukhusbyg­gnaden tillfällig­t år 2015 till olika föreningar som ordnat verksamhet och evenemang med anknytning till kultur och psykisk hälsa i Lappviken.

 ??  ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV ?? Kurser, kriscenter och kafé, och
■ många andra verksamhet­er kring den mentala hälsan och det mänskliga välbefinna­ndet har erbjudits i Lappviken de senaste åren. Men framtiden för de nuvarande hyresgäste­rna ser inte ljus ut för tillfället.
FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV Kurser, kriscenter och kafé, och ■ många andra verksamhet­er kring den mentala hälsan och det mänskliga välbefinna­ndet har erbjudits i Lappviken de senaste åren. Men framtiden för de nuvarande hyresgäste­rna ser inte ljus ut för tillfället.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland