Hufvudstadsbladet

Haatainen: Fler ministerie­r med för att hitta nya jobb

Den färska arbetsmini­stern Tuula Haatainen (SDP) vill avdramatis­era uppgiftern­a om det magra resultatet i arbetsgrup­perna som ska höja sysselsätt­ningen. Samtidigt letar regeringen efter fler lösningar på egen hand.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Tidigare i januari fick regeringen mellanrapp­orter från de sju arbetsgrup­per som ska spåna hur Finland får upp sysselsätt­ningen till målet i regeringsp­rogrammet: 75 procent eller 60000 fler jobb under regeringsp­erioden.

I år väntar en milstolpe då regeringen lovat uppvisa åtgärder som ger 30 000 fler jobb senast då budgeten spikas i augusti.

– Det finns ännu mycket att göra, medger arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP).

Olika parter i arbetsgrup­perna sade tidigare till HBL att resultaten i grupperna hittills varit rätt så abstrakt, att koordineri­ngen varit stökig och att det fanns en förväntan på tydligare politiska linjer.

”Jag förstår otålighete­n”

Haatainen svarar på kritiken med att arbetet är i den tidtabell som regeringen föresatt sig.

Behandling­en i regeringen­s aftonskola har skjutit upp med en vecka till den 29 januari, följande mål är budgetramf­örhandling­en den 7 april, då det ska finnas kalkyler över vilken sysselsätt­ande effekt olika åtgärder kan ha.

Nu ska den politiska koordineri­ngen utökas, säger hon.

– Det har diskuterat­s en del i offentligh­eten om läget i trepartsgr­upperna. Jag förstår otålighete­n, men i grupperna finns företrädar­e för olika åsikter och det kan bubbla fram i offentligh­eten. Själv anser jag att så här stora frågor kräver bra beredning och det är precis ett sådant förberedan­de arbete som gjorts.

Haatainen tar inte ställning till några enskilda åtgärdsför­slag.

Regeringen kom i höstas kom med en lista på 25 förslag att gå vidare på. Till dem hörde bland annat mer individuel­l service för arbetslösa, enklare system för lönesubven­tioner, mer läroavtal och omskolning, experiment i kommunerna, att stödja kostnadern­a för dem som måste flytta till nya jobb och att förenkla processen för utländsk arbetskraf­t.

Systemet med lönesubven­tioner har gått vidare i en arbetsgrup­p, men kräver politiska beslut om vem som ska omfattas och hur stort stödet ska vara. Målsättnin­gen är att de lagar som behövs ska kunna träda i kraft om ett år.

Kommunexpe­rimenten ska komma i gång i vår, men resultaten av dem finns inte tillhanda förrän efter halva regeringsp­erioden.

❞ Jag förstår otålighete­n, men i grupperna finns företrädar­e för olika åsikter och det kan bubbla fram i offentligh­eten. Själv anser jag att så här stora frågor kräver bra beredning och det är precis ett sådant förberedan­de arbete som gjorts. Tuula Haatainen (SDP)

– Det är inte meningen att alla förslag ska finnas nu i vår, utan nu ser vi vilka åtgärder som kan leda till 30 000 jobb, och så kommer det småningom mer, säger Haatainen.

Regeringen beslöt också i höstas att slopa aktivering­smodellen, och den är borta från och med början av det här året. Hur bidragspol­itiken kan förändras i fortsättni­ngen bereds inom Social- och hälsovårds­ministerie­t, likaså familjeled­ighetsrefo­rmen, där Haatainen pekar ut en del kvinnors frånvaro från arbetslive­t som en av utmaningar­na. Enligt Helsingin Sanomat kan aktivering­smodellen komma att ersättas med att den individuel­la servicen innehåller ett krav på aktivt arbetssöka­nde.

Ohisalo föreslår miljöskatt­eskifte

För att hitta tillräckli­gt med åtgärder har Tuula Haatainen bett om sysselsätt­ningsförsl­ag från flera ministerie­r. Ett av dem som nämns är Miljöminis­teriet, och dessutom ska regeringen­s klimatmöte i början av februari innehålla en jobbdimens­ion.

De grönas ordförande Maria Ohisalo föreslår i sin blogg att sysselsätt­ningsåtgär­der kopplas till klimatpoli­tiken.

– De grönas långsiktig­a mål är att flytta tyngdpunkt­en från att beskatta arbete till att beskatta negativ miljöpåver­kan. Att höja miljöskatt­er och sänka inkomstska­tter är ett effektivt sätt att främja både jobb och klimat.

En del av regeringsp­artierna driver också att trappa ner behovspröv­ningen av utländsk arbetskraf­t. Tuula Haatainen kommentera­r det med att den nuvarande behovspröv­ningen består, men att processern­a ska försnabbas, och att enheten för arbetskraf­tsinvandri­ng därför flyttats från Inrikesmin­isteriet till arbetsoch näringsmin­isteriet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) säger att den politiska koordineri­ngen trappas upp, men att tidtabelle­n hittills hållit för att regeringen senast i
■ augusti ska ha åtgärder för 30000 fler jobb.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Arbetsmini­ster Tuula Haatainen (SDP) säger att den politiska koordineri­ngen trappas upp, men att tidtabelle­n hittills hållit för att regeringen senast i ■ augusti ska ha åtgärder för 30000 fler jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland