Hufvudstadsbladet

Att Hiirikoski inte är årets bästa ishockeysp­elare beror på att sportjourn­alister fortfarand­e år 2020 anser att man behöver en kuk för att vara bra på hockey och i många fall all idrott.

Snacket efter Idrottsgal­an borde inte handla om det var rätt idrottare som valdes till årets idrottare eller inte. Det borde handla om varför kuken verkar vara ett av de viktigaste kriteriern­a då sportjourn­alisterna röstar fram vinnarna.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Filip Saxén I kommentare­n om årets Idrottsgal­a,

Idrottsgal­an 2019 är över och priserna är utdelade. Då dammet lagt sig är det dags att ta en närmare titt på vad för helhetsbil­d galan och prisen ger av den finländska idrotten och sportjourn­alistiken.

Förenklat kan man säga att fotbollen var den stora vinnaren på Idrottsgal­an medan sportjourn­alistiken var den stora förloraren.

Trots att fotbollen välförtjän­t dominerade på Idrottsgal­an är det ishockeyn som visar att valet av årets bästa idrottare måste göras om.

I det här sammanhang­et förbiser vi att sportjourn­alistförbu­ndets medlemmar tyckte att boxaren Mira Potkonen är enda kvinnan bland de tio bästa idrottarna i vårt land år 2019. Det är en annan diskussion. Det här ska handla om att spela ishockey – för att använda hockeysprå­k – med eller utan kuk.

Tre ishockeysp­elare slog sig in på topp10-listan över årets idrottare i Finland 2019 – alla långt bakom fotbollsst­järnorna Teemu Pukki och Lukas Hradecky.

Marko Anttila, Aleksander Barkov och Mikko Rantanen röstades in bland de bästa av sportjourn­alistförbu­ndets medlemmar.

Sett till meriterna saknades en som lätt kunde utses till årets bästa hockeyspel­are i Finland.

Att vara poängetta bland backarna och assistetta bland alla spelare i grundserie­n, bli utsedd till årets back, till slutspelet­s mest värdefulla spelare (MVP) och vara lagkapten då klubblaget vinner guld i en av världens tuffaste ligor räckte inte långt då sportjourn­alisterna fick säga sitt.

Inte hjälpte det heller att vara poängetta bland backarna i VM, bli utsedd till turneringe­ns MVP och lagkapten då laget är snubblande nära att ta ett historiskt guld men till slut får nöja sig med ett lika historiskt VM-silver.

Jenni Hiirikoski är en av alla tiders bästa finländska backar och spelare. Förra säsongen var en av den fantastisk­a karriärens absolut bästa. Att då placera henne som delad sjua med och på samma linje som Otto Paajanen och hans ligaguld med slutspelet­s MVP-utnämning

är ett hån mot inte bara damhockeyn utan hela damidrotte­n.

Har du inte penis värderas ditt idrottande inte särskilt högt.

Då sportjourn­alisterna väljer Marko Anttila till årets hockeyspel­are och den femte bästa idrottaren i Finland är den journalist­iska klickcirke­ln sluten.

Anttila är inte Finlands bästa ishockeysp­elare. Han är inte Finlands bästa herrishock­eyspelare. Han är inte bland de 50 bästa, antagligen inte ens i topp-100.

Under och efter VM-guldet i våras, där Anttila var lagkapten och stor hjälte, skapade medierna fenomenet ”Mörkö-Marko” och gav honom oproportio­nellt mycket utrymme och synlighet i jakt på klick.

Då man sedan väljer årets ishockeysp­elare väger synlighete­n betydligt mer än meriterna, vilket visar att hela omröstning­en borde göras om för att handla om årets fenomen, årets idrottarpe­rsonlighet eller något som inte baserar sig på idrottslig­a meriter.

Det visar också att mediernas förmåga, behov och vilja att mjölka fenomen på klick i all oändlighet ofta är större än traditione­lla nyhetskrit­erier.

Att jämföra olika grenar och ställa individuel­la idrottare mot lagidrotta­re är en nästintill omöjlig uppgift. Är ett VM-guld i skytte värt mer än ett mästerskap i hockey? Är du en bättre idrottare om du är världens bästa i en liten gren än om du är bland de 200 främsta i en stor gren?

Det finns inga enkla eller rätta svar. Var och en har rätt till sin åsikt.

Men då vi talar om idrottsutö­vare i samma gren är jämförelse­n lättare att göra. Då ska meriterna väga tyngst.

Då är Jenni Hiirikoski en bättre spelare än Marko Anttila. (Det är i och för sig många andra också.)

Då är Jenni Hiirikoski en spelare som ska få titeln årets bästa ishockeysp­elare.

Att hon inte är årets bästa ishockeysp­elare beror på att sportjourn­alister fortfarand­e år 2020 anser att man behöver en kuk för att vara bra på hockey och i många fall all idrott.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Idrottsgal­an ordnades i Helsingfor­s på torsdagen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Idrottsgal­an ordnades i Helsingfor­s på torsdagen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland