Hufvudstadsbladet

Äldre man sägs ha bott i skogen i 30 år

En omkring 60-årig man som påträffade­s i ett skogsområd­e utanför Littois i Egentliga Finland hade mestadels sovit under bar himmel i nästan tre decennier, enligt Eija-Sinikka Rouvali som arbetar med att hjälpa hemlösa i Åbotrakten.

- tobias.pettersson@ksfmedia.fi TOBIAS PETTERSSON

Eija-Sinikka Rouvali, som leder Frälsnings­arméns stödboende­verksamhet Patas i Åbo, gjorde ett överraskan­de fynd i skogen utanför i Littois i början av januari. MTV skriver att Rouvali träffade en äldre man som bott i skogen och sovit under bar himmel ända sedan 1990-talet.

Rouvali, som arbetar med att ge hemlösa tak över huvudet, letade egentligen efter en kvinna som kallar sig ”Metsänpeik­ko” (Skogstroll­et). Kvinnan har tagit sig in i bostäder i trakten, bland annat för att äta och duscha. Men nu hittade Rouvali alltså till sin förvåning en man som sov i sovsäck på en madrass.

Hon beskriver mötet för HBL:

– Han var djupt inne i skogen, utan annat skydd än sovsäcken och madrassen. Han sade att han inte hade ätit ordentligt på flera dagar.

Stämmer det alltså att han sovit under bar himmel sedan 90-talet?

– Så sade han. Enstaka dagar lär han ha haft tak över huvudet under denna tid.

Hur är det möjligt?

– Han berättade att han blev arbetslös på 1990-talet. Han kunde inte betala sin hyra och blev vräkt. Då fick han också höra att han aldrig kommer att få en ny bostad, eftersom han har obetalda hyresskuld­er. I den tron har han levt alla dessa år.

Hur överlevde han i skogen?

– Jag förstår inte hur det är möjligt, men han sade själv att en orsak är att han varit drog- och alkoholfri. Annars skulle han inte ha klarat sig.

Fick bostad

Av diskussion­en framgick inte vilket yrke mannen tidigare haft. Enligt Rouvali blev mannen mycket förvånad när han blev erbjuden att följa med för att få mat och husrum.

– Jag berättade vad Frälsnings­armén är för en organisati­on, och att det råkade sig så att vi hade en hyresbosta­d ledig. Han följde med till vårt kontor, fick mat, köksgeråd och förnödenhe­ter för att klara sig i bostaden, säger Rouvali.

Hon berättar att mannen behöver mycket stöd i vardagen.

– Vi blev till exempel tvungna att förklara för honom vad en mikrovågsu­gn är och hur den fungerar.

Mannen kommer enligt Rouvali nu att få bo kvar och få hjälp så länge det behövs.

– Vi slänger inte ut någon på gatan. Målet är att stödja hjälpbehöv­ande tills de klarar sig på egen hand och kan bli vanliga hyresgäste­r.

Under bilfärden från skogen hade mannen enligt Rouvali uppgett att det finns flera andra hemlösa i samma skogsområd­e.

– Jag är glad över att han hittades, men det är chockerand­e om det finns många andra i samma belägenhet bara i det här skogsområd­et, säger Rouvali.

Vid S:t Karins stad hade man inte närmare informatio­n om fallet än de uppgifter som förekommit i medierna, bland annat i tidningen Kaarina-Lehti. Mikko Pakarinen, direktör för social- och hälsovårds­tjänster, säger att han varken kan bekräfta eller dementera historien.

Vi blev till exempel tvungna att förklara för honom vad en mikrovågsu­gn är och hur den fungerar. Eija-Sinikka Rouvali Ledare för stödverksa­mheten Patas i Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland